Μήπως, τελικά, οι πληγές του φιάσκου του Αστακού αποδειχθούν πολύ βαθύτερες από μία ακύρωση ενός μεγάλου, έστω, επενδυτικού project;
Χθες ήταν ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης που είχε “καρφώσει” την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη, κριτικάροντας όλους όσοι έχουν αντιταχθεί για περιβαλλοντικούς λόγους στο έργο.
Και σήμερα ήταν η σειρά του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γιώργου Πεταλωτή και του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Σπύρου Κουβέλη να …εκπέμψουν σε διαφορετικό μήκος για τους λόγους που οδήγησαν στο ναυάγιο!
Ο κ. Κουβέλης επέμεινε και σήμερα στο ότι “η διαφωνία που οδήγησε σε ακύρωση της συμφωνίας αφορά στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παραγόταν στη μονάδα”. Το ρεύμα θα το αγόραζαν οι Ιταλοί και ήδη από χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωνε ότι δεν τα είχαν βρει με τους Καταριανούς στην τιμή.
Ωστόσο, ο κ. Πεταλωτής, επεσήμανε, μεν, ότι η εξέλιξη δεν επηρεάζει το μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ για επενδύσεις πέντε δισ., που υπογράφηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ, αλλά εξήγησε ότι «υπήρχε πρόβλημα μέσα στο ίδιο το consortium, συνεπώς υπήρχε θέμα ανάμεσα στους επιχειρηματίες»!
Για να προσθέσει ότι “εμείς όντως προβάλλαμε το θέμα του Αστακού και το προβάλλαμε ως μια αντιφατική αντιμετώπιση των επενδυτών, των ξένων κυρίως, οι οποίοι έρχονται στη χώρα μας, όπου υπάρχει ένα όψιμο περιβάλλον για αυτούς. Με το Κατάρ οι σχέσεις μας είναι άψογες. Οι υπόλοιπες συνεργασίες, τις οποίες έχουμε υπογράψει στην Αμερική για πέντε δισ. ευρώ ισχύουν και φυσικά μέσα στην επιστολή υπάρχει και το ενδιαφέρον του Κατάρ για άλλη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Δεν επηρεάζει καθόλου (το ναυάγιο συνεργασίας για τον Αστακό). Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμα περισσότερες επενδύσεις από το Κατάρ. Τουλάχιστον αυτό μας λένε».
Τίνα : “Ήταν νωρίς για τα περιβαλλοντικά”
Από την πλευρά της η κ. Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, εκτίμησε ότι σε αυτήν την φάση ήταν νωρίς ακόμη για να κριθούν οι περιβαλλοντικές παράμετροι του έργου και επέμεινε στο ότι η ηλεκτρική ενέργεια που σχεδιαζόταν να παραχθεί στον Αστακό θα έπρεπε κυρίως να εξαχθεί στην Ιταλία.
«Αν η κυβέρνηση δεν αυξήσει την πολιτική της αποτελεσματικότητα στο τεράστιο έργο που έχει αναλάβει, θα βρισκόμαστε διαρκώς μπροστά σε νέα εμπόδια» σχολίασε σχετικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης.
Μιλώντας για τις εξελίξεις με το Κατάρ και την επένδυση στον Αστακό, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε πως «οι ξένοι επενδυτές είτε οι εγχώριοι, οι υποψήφιοι επενδυτές θα ενδιαφερθούν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα πραγματικά, αν νιώσουν ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι τέτοιο, που τους βοηθάει να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους (…). Είναι ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα της περιόδου που διανύουμε.
Η Ελλάδα θα βοηθηθεί να βγει από την φοβερή κρίση, αν, μεταξύ των άλλων, καταφέρει να απαλλάξει τους επενδυτές από έναν τεράστιο βραχνά, που λέγεται γραφειοκρατία και διαφθορά, από μία απίστευτη ταλαιπωρία, που, κάποιος, για να κάνει την πιο μικρή επένδυση, ή την πιο μεγάλη, πρέπει να κάνει έξι, επτά χρόνια, να πληρώσει, να ξαναπληρώσει, να λαδώσει, να ξαναλαδώσει, να ταλαιπωρηθεί, να τυραννιστεί και οι περισσότεροι απογοητευμένοι εγκαταλείπουν ή κάποιοι ήρωες φτάνουν μέχρι το τέλος».
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Κοινή δήλωση για τη ματαίωση της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό έκαναν ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της ΝΔ, βουλευτής Βοιωτίας, Μιχάλης Γιαννάκης.
Όπως αναφέρουν: «Η ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό, του επιχειρηματικού σχήματος το οποίο στηριζόταν και σε κρατικά κεφάλαια από το Κατάρ, υπογραμμίζει δυο πράγματα:
Την πρόωρη θριαμβολογία της κυβέρνησης για το θέμα, η οποία με επίσημη, νυχτερινή μάλιστα ανακοίνωσή της πριν από μερικούς μήνες, είχε εμφανίσει έμμεσα τον εαυτό της ως μέρος ενός ιδιωτικού επιχειρηματικού σχεδίου.
Και το δισυπόστατο της κυβερνητικής πολιτικής για τη συγκεκριμένη επένδυση. Ένα μέρος από τους εμπλεκόμενους υπουργούς φαινόταν να επιδιώκει την επιτάχυνση της επένδυσης και ένα άλλο μέρος την επιβράδυνση. Οι κ.κ. Παμπούκης και Κουβέλης εμφανίζονταν θετικοί απέναντι σε αυτό το σχέδιο και η κα. Μπιρμπίλη με επιφυλάξεις».
«Από την πλευρά μας επαναλαμβάνουμε αυτό που σημειώσαμε και χθες (Τρίτη) κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μεγάλες επενδύσεις (fast track) στη Βουλή: για μας οι επενδύσεις, ξένες και ελληνικές, είναι ευπρόσδεκτες και αναγκαίες.
Με δυο προϋποθέσεις: σεβασμός στο περιβάλλον και απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία της υλοποίησής τους. Οι σημερινές (Τετάρτη) εξελίξεις δικαιώνουν τη θέση μας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει “στο πόδι” το ενεργειακό μέλλον της χώρας και υποβαθμίζει την επενδυτική μας αξιοπιστία» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ..
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την ματαίωση της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό: «Εδωσα την ευκαιρία στον πρωθυπουργό την Παρασκευή να πάρει πάνω του την υπόθεση και να μπει ένα τέλος σ΄αυτό το περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο του Αστακού. Δεν το έκανε. Σήμερα είναι διπλά εκτεθειμένος.
Η επένδυση ματαιώνεται από την αδυναμία του Κατάρ να επενδύσει σε μια υπόθεση, η οποία είναι από παντού έκθετη, μπάζει νερά από παντού, τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά. Δυστυχώς, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται άτολμος και άβουλος. Ουσιαστικά εμφανίζεται να εξυπηρετεί συμφέροντα συμβούλων του, ενδεχομένως φίλων και συγγενών».
Η Rosebud τα “χώνει” στην CCC
Ανάλογη με τον κ. Πεταλωτή διάσταση στο φιάσκο του Αστακού έδωσε το απόγευμα η Rosebud, η αμερικανική εταιρεία που μετείχε στην κοινοπραξία και η οποία …άδειασε τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη, επικρίνοντας ταυτόχρονα την εξίσου συμμετέχουσα στο εγχείρημα λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρεία CCC για την στάση της που οδήγησε το έργο στο αδιέξοδο.
Ο κ. Κουβέλης, με χτεσινές του δηλώσεις υποστήριζε ότι το ναυάγιο στον Αστακό ήρθε ως απόρροια της διαφωνίας των εταιρειών του Κατάρ με ιταλικές εταιρείες για την απορρόφηση της ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική χώρα.
Ωστόσο η Rosebud τονίζει ότι “σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν οι φήμες ότι στη ματαίωση της επένδυσης οδήγησε η μη επίτευξη συμφωνίας για την αγορά του 70% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό από Ιταλικών συμφερόντων προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Αντιθέτως, το ιταλικό ενδιαφέρον επεκτάθηκε στην αγορά του συνόλου της παραγόμενης ενέργειας από τη μονάδα του Αστακού”.
Αντίθετα, η αμερικανική εταιρεία “δείχνει” ως υπεύθυνους για το ναυάγιο τους Λιβανέζους κατασκευαστές που, μαζί με την ίδια και τις δύο εταιρείες του Κατάρ, μετείχαν στο εγχείρημα: “ Παρά τις επίπονες προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι οι υπόλοιποι εταίροι (QPI, QEWC, ROSEBUD), η εταιρεία S&K, συμφερόντων της CCC, δεν αντελήφθη ότι σε επενδύσεις αυτού του ύψους και σε έργα παρόμοιου με αυτό του Αστακού χαρακτήρα και μεγέθους οι αναμενόμενες αποδόσεις είναι πάντα χαμηλού επιπέδου. Πολλώ δε μάλλον όταν διανύουμε μία περίοδο διεθνούς μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Επέμεινε μέχρι τέλους στην αξίωση παροχής εκπτώσεων επί της τιμής του καυσίμου αερίου που, ενώ δεν ήταν αναγκαίες για τη βιωσιμότητα της επένδυσης, θεωρήθηκαν, και δικαίως, παράλογες”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Επιπλέον, η Rosebud υπεραμύνεται της επένδυσης, αποκρούοντας και όλες τις αιτιάσεις περί επικινδυνότητας και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί.
Τονίζει, μάλιστα, ότι “ θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση ενός έργου που, πέραν των 3,2 δις που είναι η αρχική επένδυση, θα αποφέρει στην εθνική οικονομία ένα ετήσιο όφελος που ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ”…
Δικαιωμένη η Κίνηση Πολιτών Αστακού
Από την πλευρά της η Κίνηση Πολιτών Αστακού σε ανακοίνωσή της εκφράζει την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αφού “ η «πράσινη» επένδυση ήταν μαύρη από όλες τις απόψεις, οι θέσεις εργασίας ανύπαρκτες ενώ το τοπικό όφελος το ψάχνουμε ακόμα” ενώ τονίζει ότι ο αγώνας της θα δικαιωθεί “όταν αρθεί η τελευταία τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της ΝΑΒΙΠΕ, όταν το λιμάνι λειτουργήσει ως διαμετακομιστικό κέντρο και όταν οδηγηθούν στον εισαγγελέα όλοι αυτοί που έγιναν επιχειρηματίες με ένα χαρτόσημο και το οδήγησαν στη σημερινή απαξίωσή του”…
Πηγή : protothema.gr