Σε νέα φάση εισέρχεται η πολύχρονη αντιπαράθεση για την εξόρυξη χρυσού στη Θράκη, καθώς εκκίνησε εκ νέου η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το έργο στο Πέραμα Έβρου. Η εξέλιξη αυτή πυροδοτήθηκε από την κατάθεση σχετικής μελέτης από την εταιρεία «Μεταλλεία Θράκης», προκαλώντας την άμεση θεσμική παρέμβαση του ΤΕΕ Θράκης.
Η επένδυση, που στο παρελθόν είχε συναντήσει το «τείχος» της τοπικής κοινωνίας και των επιστημονικών φορέων, φαίνεται πως μπαίνει ξανά σε τροχιά εγκρίσεων.
Το Επιμελητήριο, με επιστολή του προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητά να έχει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία των γνωμοδοτήσεων. Υπογραμμίζοντας τη διαχρονική του εμπειρία στο ζήτημα, το ΤΕΕ υπενθυμίζει ότι οι επιστημονικές του θέσεις έχουν αποτελέσει στο παρελθόν τη βάση για κρίσιμες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή.
Για τον λόγο αυτό, ο φορέας αιτείται την επίσημη ένταξή του στον κατάλογο των γνωμοδοτούντων και τη διάθεση επαρκούς χρόνου, ώστε να υποβληθεί μια ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη. Παράλληλα, το ΤΕΕ Θράκης ανακοίνωσε τη συγκρότηση νέας ειδικής Ομάδας Εργασίας από εξειδικευμένους επιστήμονες, προκειμένου να αποτιμηθούν με ακρίβεια τα νέα δεδομένα που καταθέτει η επενδύτρια εταιρεία.
Η ανακοίνωση του ΤΕΕ Θράκης:
«Το ΤΕΕ-Θράκης απέστειλε επιστολή προς την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: “Αίτημα για τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τη δραστηριότητα εξόρυξης χρυσού στη Θράκη”.
Το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ενημερώθηκε πρόσφατα για την εκ νέου εκκίνηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης που αφορά δραστηριότητα εξόρυξης χρυσού στην περιοχή Περάματος Έβρου.
Το ΤΕΕ Θράκης έχει διαχρονικά ασχοληθεί με την τεκμηριωμένη αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις προτεινόμενες επενδύσεις εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, τόσο στην περιοχή των Πετρωτών όσο και στην περιοχή των Σαπών. Η επιστημονική άποψη που διαμόρφωσε, κατόπιν εργασίας ειδικής Ομάδας Εργασίας εξειδικευμένων επιστημόνων, έχει αναγνωριστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και στήριξε σχετική απόφασή του σε αυτήν.
Με βάση την εμπειρία και την επιστημονική γνώση που διαθέτει, το ΤΕΕ Θράκης θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά και τεκμηριωμένα στην αξιολόγηση της νέας προτεινόμενης επένδυσης εξόρυξης χρυσού. Για τον λόγο αυτό, απέστειλε επίσημο αίτημα προς τις αρμόδιες αρχές, ζητώντας:
- Την ένταξη του ΤΕΕ Θράκης στον κατάλογο των φορέων που θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν στο πλαίσιο της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
- Τη διάθεση επαρκούς χρόνου ώστε να υποβληθεί ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη.
Παράλληλα, το ΤΕΕ Θράκης έχει ήδη προχωρήσει στη συγκρότηση νέας ειδικής Ομάδας Εργασίας, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας και την έγκαιρη κατάθεση της θέσης του.
Το ΤΕΕ Θράκης παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και στη διασφάλιση ότι κάθε επενδυτική δραστηριότητα αξιολογείται με βάση τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα».


































































