Οι προκλήσεις από τον εθνικιστή ακροδεξιό ηγέτη του ΜΗΡ και κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δεν έχουν τέλος, καθώς αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στα Δωδεκάνησα.
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του προέβη σε ένα άνευ προηγουμένου παραλήρημα. «Υπήρξε σφετερισμός των Δωδεκανήσων, τα οποία πάρθηκαν (σ.σ. από την Τουρκία) με παιχνίδια του ποδαριού. Δεν νοείται να ζήσει η Τουρκία δίχως τα Δωδεκάνησα», ήταν οι προκλητικές του δηλώσεις.
Τα όσα είπε ο Μπαχτσελί έχουν να κάνουν με αφορμή δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου τα οποία αναφέρονται στη μεταφορά και εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων για την άμυνα των ελληνικών νησιών.
Devlet Bahçeli:
— gdh (@gundemedairhs) January 14, 2025
12 Ada gasp edilmiş, asıl sahibi olan Türk milletinden ayak oyunları ile çalınmıştır. 12 Ada’nın Türkiyesiz yaşaması tam bir hayaldir. pic.twitter.com/X7ysubCQIp
Ο Μπαχτσελί έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία προσέγγισης με τους Κούρδους, αλλά και στην αντιμετώπιση του ΡΚΚ. «Είναι ανοησία να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα θα τελειώσουν εάν τα αγνοήσουμε… Η Τουρκία είναι ένα πολύ ισχυρό κράτος. Έχει το θάρρος και την ανθεκτικότητα να παίρνει με αποφασιστικότητα απόφαση για κάθε κεφάλαιο προβλημάτων και να παρεμβαίνει εντός των ιστορικών της συνόρων. Τα Δωδεκάνησα δεν νοούνται δίχως την Τουρκία. Τα σχέδια εξοπλισμού αποτελούν πρόκληση για την Τουρκία και συμπαρασύρουν το Αιγαίο σε μια δίνη εντάσεων. Έχουν σφετερισθεί τα Δωδεκάνησα και τα πήραν με παιχνίδια του ποδαριού. Το να ζήσει η Τουρκία χωρίς τα Δωδεκάνησα είναι ένα όνειρο. Το να ακολουθείται μια επιθετική πολιτική στην απέναντι όχθη του Αιγαίου δεν έχει να ωφελήσει τίποτα σε καμία χώρα».
Στη συνέχεια μάλιστα δεν δίστασε να κουνήσει το δάχτυλο στην Αθήνα. «Η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ τη Γαλάζια Πατρίδα. Η Αθήνα να προσέχει τα βήματά της. Τα αποτελέσματα των ενεργειών της Ελλάδας θα είναι βαριά. Δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες ή εχθρότητες μεταξύ κρατών. Ούτε και υπήρξαν μέχρι σήμερα. Μπαίνουμε σε μια περίοδο στον κόσμο όπου τελειώνει η μια κρίση και αρχίζει η άλλη. Το εσωτερικό μας μέτωπο πρέπει να είναι ισορροπημένο…».