Σε μία σοβαρότατη καταγγελία προχώρησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – τ. ΟΕΕ – τ. ΟΕΚ (ΠΑΝΣΥΠΟ), αναδεικνύοντας την ασύδοτη κατάσταση που επικρατεί με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και την καταπάτηση του νομοθετικού πλαισίου.
Σύμφωνα με την καταγγελία, πλειστηριάστηκε εργατική κατοικία του ΟΕΚ για χρέος μόλις 7.500 ευρώ παρότι απαγορεύεται ρητά από τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις και την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Βάσει της καταγγελίας «την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024 ολοκληρώθηκε ο πλειστηριασμός εργατικής κατοικίας στο Δοξάτο Δράμας, εμβαδού 77,90 τ.μ, έτους κατασκευής 1988. Αγοράστηκε για 52.000 ευρώ και βγήκε σε πλειστηριασμό για χρέος σε ιδιώτη, μόλις 7.500 ευρώ».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
«Οι οικιστές του ΟΕΚ σε εργατικές κατοικίες είναι δικαιούχοι κρατικής προστασίας για τη στέγαση τους, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα νοικοκυριά και γι’ αυτό έχουν νομοθετηθεί ειδικές προστατευτικές διατάξεις για τις κατασχέσεις των σπιτιών οι οποίες ισχύουν μέχρι σήμερα, συγκεκριμένα: τα Ν.Δ. 2963/1954, άρθρο 20, Α.Ν. 163/67 άρθρο 12, και Ν.Δ. 910/1971 άρθρο 1, παρ. 3, σύμφωνα με το οποίο «δεν επιτρέπεται κατάσχεσις επί των από του ΟΕΚ κατασκευαζόμενων και παραχωρούμενων εργατικών κατοικιών, μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος του ΟΕΚ.»
Όμως, για άλλη μια φορά η προστασία που έχει καθοριστεί από τον Νομοθέτη, δεν σταμάτησε κανέναν από το να βγάλουν στο σφυρί εργατική κατοικία στη Δράμα. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024 ολοκληρώθηκε ο πλειστηριασμός εργατικής κατοικίας στο Δοξάτο Δράμας, εμβαδού 77,90 τ.μ, έτους κατασκευής 1988. Αγοράστηκε για 52.000 ευρώ, την πρώτη φορά μάλιστα που βγήκε σε πλειστηριασμό για χρέος σε ιδιώτη, μόλις 7.500 ευρώ.
Και αυτό παρότι ρητά αναγράφεται στο δελτίο πλειστηριασμού ότι υπάρχει εγγεγραμμένη υποθήκη υπέρ του ΟΕΚ, δηλαδή ο δικαιούχος συνεχίζει να οφείλει στην καθολική διάδοχο Υπηρεσία της Δ.ΥΠ.Α.
Ενημερώνουμε για άλλη μια φορά ότι ο Άρειος Πάγος με την απόφαση 570/2015 έχει ήδη τελεσιδίκως αποφασίσει ότι απαγορεύεται η κατάσχεση ακινήτου που αγοράσθηκε ή αναγέρθηκε κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί. Ακόμη και αν έχει ήδη κάποιο δικαστήριο προχωρήσει στη κατάσχεση εργατικής κατοικίας τότε είναι άκυρη.
Το απόσπασμα της απόφασης αναφέρει:
« α) απαγορεύεται η διάθεση με αναγκαστική εκτέλεση ακινήτου που αγοράστηκε ή αναγέρθηκε, κατά τις διατάξεις χορήγησης των στεγαστικών προγραμμάτων δανείου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ,β) τυχόν επιβολή της κατάσχεσης ως ανωτέρω είναι άκυρη και γ) σε περίπτωση διαθέσεως του ακινήτου με αναγκαστικό πλειστηριασμό και αν ακόμη αυτός παραμείνει έγκυρος, ως διαδικαστική πράξη, επειδή είναι ανίσχυρος και ανενεργής ως δικαιοπραξία διαθέσεως του ουσιαστικού δικαίου, δεν επιφέρει μεταβίβαση της κυριότητας επί του πλειστηριασθέντος στον υπερθεματιστή.»
Καλούμε, για πολλοστή φορά να παρέμβει Η Δ.ΥΠ.Α. και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και να προστατέψουν το συμφέρον της Υπηρεσίας και την περιουσία των ευάλωτων νοικοκυριών.
Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν να πλειστηριάζονται εργατικές κατοικίες παρότι προστατεύονται ρητά από τους Νόμους και την απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα στις συνεχιζόμενες παρανομίες.
Μιλάμε για τα σπίτια της Εργατικής Κατοικίας, των φτωχών νοικοκυριών.
Καλούμε επιτέλους και τις Ενώσεις και Συλλόγους Συμβολαιογράφων, δικηγορικών συλλόγων και δικαστικών επιμελητών να προβούν στις ενέργειες αρμοδιότητάς τους. Είναι απαράδεκτο μέλη τους να προχωράνε σε τέτοιου είδους ενέργειες και να αναγράφουν στα δελτία πλειστηριασμών ότι « η επισπεύδουσα και ο δικαστικός επιμελητής, δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν κανένα νομικό ή πραγματικό ελάττωμα της πλειστηριαζομένης ακίνητης περιουσίας και επομένως δεν φέρουν καμία ευθύνη».