Εμφυλιοπολεμικό κλίμα επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη νέα απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για «έκπτωση» του Στέφανου Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και τις προσπάθειες από τη δική του πλευρά να διατηρήσει την εξουσία και τα …κλειδιά της Κουμουνδούρου.
Η απόφαση για «έκπτωση» Κασσελάκη από την Πολιτική Γραμματεία
Η Πολιτική γραμματεία του κόμματος κήρυξε με χθεσινή της απόφαση «έκπτωτο» με ψήφους 17 υπέρ, 1 κατά και μία αποχή τον Στέφανο Κασσελάκη από τη θέση του προέδρου. Να σημειωθεί ότι καταψήφισε η Θοδώρα Τζάκρη. Στο κείμενο απόφασης αναφέρεται ότι πρέπει να τηρούνται οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί δημοκρατικά από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Αναλυτικά η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
«H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος.
Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών».
Η παρέμβαση Κασσελάκη για «απίστευτες προβοκάτσιες»
Λίγο νωρίτερα, ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, πραγματοποίησε παρέμβαση στην οποία ανέφερε ότι αυτή την ώρα «γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες», ενώ ζήτησε από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μην διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (κάποιοι πήγαν έξω από την Κουμουνδούρου και αποδοκίμασαν έντονα τα στελέχη που προσέρχονταν) και να δείξουν υπομονή. «Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ», αναφέρει στην πρώτη του ανάρτηση – τοποθέτηση έπειτα από την πρόταση μομφής σε βάρος του.
Σημειώνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται αποφασισμένος να είναι τελικά υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και να βάλει τέλος στα σενάρια που τον ήθελαν να δημιουργεί δικό του κόμμα. Την ώρα λοιπόν που συνεδριάζει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και τόσο η δική του πλευρά, όσο και οι «ευρισκόμενοι στην Κουμουνδούρου» έχουν προχωρήσει σε μία στοχευμένη ανταλλαγή διαρροών, ο κ. Κασσελάκης αποφασίζει να τοποθετηθεί για πρώτη φορά δίνοντας το πρώτο σάλπισμα για την εκλογική μάχη.
Αφορμή για την συμβουλή του προς τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η απόφαση ορισμένων να βρεθούν στην Κουμουνδούρου, λίγο πριν αρχίσει η ΠΓ και να επιτεθούν φραστικά σε πρωτοκλασάτα στελέχη όπως οι Φλαμπουράρης, Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης και Θεοχαρόπουλος.
Οι απειλές για δικαστική προσφυγή και η δήλωση Τζάκρη
Σε δημόσια δήλωσή της, η Θεοδώρα Τζάκρη επιβεβαίωσε τις πληροφορίες από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις οποίες «απείλησε» τα μέλη του Οργάνου με δικαστήρια αν δεν επανατοποθετήσουν στην προεδρία τον Στέφανο Κασσελάκη, παρά το συντριπτικό ποσοστό (17 έναντι 1) που επιβεβαίωσε την καθαίρεση του τελευταίου από την προεδρία του κόμματος.
«Η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του», αναφέρει.
Αναλυτικά η δήλωσή της:
«Η αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος.
Η πρεμούρα της κομματικής γραφειοκρατίας να καθαιρέσει την ίδια ώρα της έκδοσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής τον εκλεγμένο με τριετή θητεία πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, προκαλεί πολιτική και διαχειριστική παράλυση στον Οργανισμό του κόμματος, εφόσον δεν μπορεί να γίνει καμία έγκυρη διαχειριστική πράξη ή πράξη εκπροσώπησης του κόμματος.
Τα όποια πληρεξούσια για τρέχουσες καθημερινές διαχειριστικές πράξεις που αφορούν το κόμμα έχουν δοθεί από τον πρόεδρο ισχύουν μόνο εφόσον ο εξουσιοδοτών πρόεδρος παραμένει στην θέση του.
Αν ο εξουσιοδοτών εξέπεσε, όπως ισχυρίζεται η κομματική γραφειοκρατίασυμπαρέσυρε και τους πληρεξουσίους. Δεν υπάρχει εντολοδόχος, χωρίς εντολέα.
Άρα το πληρεξούσιο του Στέφανου Κασσελάκη προς τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για την διαχείριση των οικονομικών του κόμματος είτε είναι σε ισχύ με τον πρόεδρο στην θέση του είτε καταργήθηκε επειδή ο πρόεδρος εξέπεσε και νομικά το συμπαρέσυρε καταργώντας το.
Η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του. Δε νοείται ούτε νομικά ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα.
Αλλιώς η παράταση του διαχειριστικού κενού συνεπάγεται την πολιτική κατάρρευση και την οικονομική χρεωκοπία».
Το παρασκήνιο για τα «κλειδιά»
Νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης, υπήρξε η πληροφορία ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιμάζονταν να πάει στην Κουμουνδούρου. Οι υποστηρικτές του έκαναν λόγο για «νόμιμο πρόεδρο», ενώ οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του θεώρησαν ότι επίκειται επιχείρηση για «κατάληψη» του κτηρίου.
Αναφερόμενοι, οι τελευταίοι, στο τηλεφώνημα που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης στον διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, σημείωναν ότι του ζήτησε τα κλειδιά για να ανέβει στο γραφείο του προέδρου στην Κουμουνδούρου, ενώ σημείωσαν ότι ο διευθυντής του κόμματος ξεκαθάρισε στον έκπτωτο πρόεδρο ότι εκείνος είναι νομικά υπεύθυνος για το κόμμα.
Μάλιστα, ερμήνευσαν την κίνηση αυτή του Στέφανου Κασσελάκη ως ευθεία πρόκληση και προσπάθεια κατάληψης των γραφείων του κόμματος. Έτσι, ανώτατες κομματικές πηγές διεμήνυσαν απέναντι στα όσα ισχυρίζεται η πλευρά του «έκπτωτου» προέδρου πως δεν υπάρχει κανένα κενό εξουσίας στο κόμμα.
Έκαναν, δε, λόγο για «εισβολή στο Καπιτώλιο, αλά Greca», χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης επικοινώνησε νωρίτερα με την γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγγου και την ρώτησε «ποιος είναι υπεύθυνος κατά τον νόμο για οικονομικές, διοικητικές και ποινικές υποθέσεις».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απαντήσεις που έλαβε η πλευρά Κασσελάκη δεν ήταν ικανοποιητικές, με αποτέλεσμα να τεθεί το ίδιο ακριβώς ερώτημα στον οικονομικό διευθυντή του κόμματος. Αυτός κατά τις πληροφορίες απάντησε στον κ. Κασσελάκη: «Τυπικά εσύ, εκτός αν μου υπογράψεις πληρεξούσιο». Εκεί φέρεται να είπε ο κ. Κασσελάκης, πώς θα υπογράψω πληρεξούσιο όταν δεν ξέρω τι αποφάσεις λαμβάνονται. Και κάπου εκεί αποφασίστηκε η συνεδρίαση, όταν τα πράγματα είχαν περιπλακεί από τη γραμματέα της Πολιτικής Γραμματείας.
Οι κομματικές πηγές, απαντούν στις διαρροές της πλευράς Κασσελάκη, λέγοντας ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εξουσιοδοτήθηκε από τα μέλη του οργάνου ως υπεύθυνος για το κόμμα ο οικονομικός διευθυντής του κόμματος, μετά από γνωματεύσεις που ζητήθηκαν. Συνεπώς, όταν τον κάλεσε ο κ. Κασσελάκης, ο οικονομικός διευθυντής φέρεται να απάντησε «Εγώ».
«Το … αποτυχημένο Καπιτώλιο»
Από την πλευρά τους, πάντως, οι 100 και ο Παύλος Πολάκης, σχολιάζοντας τις απειλές ότι δήθεν θα παρουσιαζόταν ο κ. Κασσελάκης στην έκτακτη συνεδρίαση της ΠΓ, έκαναν λόγο για ένα «αποτυχημένο Καπιτώλιο».
Σημειώνεται ότι είχε ανοίξει συζήτηση για το εάν έπρεπε να απομακρυνθεί ο Στέφανος Κασσελάκης από την προεδρία του κόμματος, αμέσως μετά την έγκριση της μομφής εναντίον του ή εάν θα έπρεπε να παραμείνει μέχρι την εκλογή ή έστω μέχρι το Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος.
Το καταστατικό του κόμματος δεν το ξεκαθαρίζει λεπτομερώς το συγκεκριμένο ζήτημα, ορίζει όμως ότι η Κεντρική Επιτροπή είναι το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο.
Συγκεκριμένα στο Άρθρο 16.1 ορίζει: «Η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο. Είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου. Εκλέγει την Πολιτική Γραμματεία, τον/την Γραμματέα της και τα όργανα που θεωρεί απαραίτητα για τη λειτουργία και τη δράση του κόμματος».
Στο Άρθρο 20.5 ορίζει: «Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής».
Υπενθυμίζεται ότι στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είναι το αποφασιστικό όργανο δεν ετέθη από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη ή τα άλλα στελέχη το θέμα της εκπροσώπησης μέχρι το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος. Η σχετική συζήτηση άνοιξε μετά από δημόσια παρέμβαση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφώντα Κοντιάδη.
Πριν από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, έξω από την Κουμουνδούρου είχαν συγκεντρωθεί περίπου δεκάδες άτομα που δήλωναν υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη και αποδοκίμαζαν στελέχη του οργάνου που προσέρχονταν.