Ως «μία άκρατη λασπολογία ντυμένη πρόχειρα με το σχήμα μιας έρευνας», χαρακτηρίζει ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο aftodioikisi.gr και αφορούσε το πρώτο εξάμηνο της διοίκησης του.
Το άρθρο του aftodioikisi.gr με τίτλο «Αρνητικό πρόσημο για Τοψίδη», παρουσίαζε ως μεγαλύτερα προβλήματα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και το κυκλοφοριακό, θέματα που ωστόσο δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας αλλά των Δήμων.
Με αφορμή τα παραπάνω, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ προέβη στην εξής δήλωση:
«Ο εξευτελισμός της επιστήμης της Στατιστικής στο έλεος του κιτρινισμού
Αισθάνομαι βαθύτατα απογοητευμένος από την διαπίστωση ότι ένας ηλεκτρονικός ιστότοπος όπως το aftodioikisi.gr φλερτάρει έντονα με τον λεγόμενο κιτρινισμό, δημοσιεύοντας μία «δημοσκόπηση» με μοναδικό γνώμονα την προσβολή της Διοίκησής μας και όχι την ενημέρωση του κοινού.
Όποιος έχει παρακολουθήσει την προσωπική μου διαδρομή, αλλά και την πορεία της παράταξής μας, γνωρίζει ότι δείχνουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη στα στατιστικά δεδομένα τα οποία λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας στη χάραξη της πολιτικής και του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Αλλά, τα δεδομένα που προκύπτουν από σοβαρές και αξιόπιστες έρευνες.
Αντίθετα, στην περίπτωση της έρευνας του aftodioikisi.gr ακόμη και ένα απαίδευτο μάτι μπορεί πανεύκολα να διαπιστώσει ότι οι ερωτήσεις είναι ελάχιστες, γενικόλογες και διαρθρωμένες με τρόπο ώστε να εξάγεται αρνητικό αποτέλεσμα.
Ομοίως και η «ανάλυσή» τους γίνεται με τρόπο απαράδεκτο, αφού λαμβάνονται υπόψη απαντήσεις οι οποίες δεν έχουν καν σχέση με το ουσιαστικό αντικείμενο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Για παράδειγμα, στην ερώτηση «ποιο είναι το βασικό πρόβλημα στην περιοχή σας;» οι ερωτώμενοι απαντούν σε ποσοστό 20% «το κυκλοφοριακό και οι θέσεις στάθμευσης» και σε ποσοστό 20% «τα σκουπίδια και η καθαριότητα». Ούτε η διαχείριση των απορριμμάτων, ούτε το κυκλοφοριακό ζήτημα των πόλεων εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας και αυτό όφειλαν να το γνωρίζουν οι επίδοξοι αναλυτές της καταχρηστικά αποκαλούμενης «έρευνας», πριν συμπεριλάβουν τα ευρήματα στα συμπεράσματά τους.
Χρησιμοποίησα αυτό το παράδειγμα για να καταδείξω το πνεύμα της έρευνας, η οποία, επαναλαμβάνω, διακατέχεται από απόλυτη προχειρότητα και αυτός είναι ο επιεικέστερος χαρακτηρισμός που μπορώ να σκεφτώ.
Ειλικρινά με λυπεί και με θλίβει αυτή η διολίσθηση που παρατηρώ και παρακαλώ τους αναγνώστες του aftofdioikisi.gr να κρίνουν και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Σε ό,τι αφορά τα μέλη της Διοίκησής και εμένα προσωπικά, δηλώνω για ακόμη μία φορά ότι δεν φοβόμαστε την κριτική, αλλά αντίθετα την επιζητούμε, υπό την προϋπόθεση όμως ότι συνοδεύεται από στοιχειοθετημένη επιχειρηματολογία που να εξυπηρετεί έναν παραγωγικό διάλογο. Στο προκείμενο, αυτό που βλέπουμε είναι μία άκρατη λασπολογία «ντυμένη» πρόχειρα με το σχήμα μιας «έρευνας» η οποία προσβάλει το αναγνωστικό κοινό, αλλά και την ίδια την επιστήμη της Στατιστικής».