Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο πανεπιστημιακοί αξιώνουν την ακύρωση της απόφασης του Αρείου Πάγου, με την οποία επετράπη η κάθοδος στις Ευρωεκλογές του εθνικιστικού κόμματος των τουρκόφρονων της μειονότητας ΚΙΕΦ.
Όπως επισημαίνουν, αντιστρατεύεται την ελληνική έννομη τάξη, με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του να δηλώνουν Τούρκοι και όχι Έλληνες μουσουλμάνοι, επιδιώκοντας την αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, το ΚΙΕΦ, πρώτο κόμμα σε Ροδόπη και Ξάνθη, πρέπει να τεθεί εκτός νόμου και να σταματήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα του στη Θράκη.
Στην αίτησή τους επικαλούνται δηλώσεις στελεχών του κόμματος όπως ότι «είναι η φωνή της μακεδονικής μειονότητας» και άλλοτε πως είναι «Τούρκοι μουσουλμάνοι», και τονίζουν πως παράνομα και κατά παράβαση του Συντάγματος έγινε δεκτή από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου η συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές.
Όπως υπογραμμίζουν, ο Άρειος Πάγος δεν ήλεγξε, ως όφειλε, το Καταστατικό και την υποκρυπτόμενη δράση του ΚΙΕΦ, το οποίο δρα αντεθνικά και σε βάρος των διεθνών συνθηκών της χώρας.
«Στους συνταγματικούς κανόνες που θεσπίζουν περιορισμούς ως προς τη δυνατότητα εκλογιμότητας ενός πολιτικού κόμματος, μεταξύ των άλλων, είναι να μην διεγείρει το κόμμα το λαϊκό αίσθημα με πράξεις με τι οποίες αντιστρατεύονται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, να μην υποκινεί και διεγείρει το λαϊκό αίσθημα και μάλιστα με επιθετικές προς τη δημοκρατία θέσεις των ηγετών του κόμματος», αναφέρεται στην αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν.
Προσφυγή και από τον Μιχάλη Κακουλίδη για απαγόρευση λειτουργίας του ΚΙΕΦ
Προσφυγή για απαγόρευση λειτουργίας του ΚΙΕΦ κατέθεσε επίσης και ο πρόεδρος του Πόντου Θρυλορίου, Μιχάλης Κακουλίδης.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Πόντου Θρυλορίου, δια του νομικού του εκπροσώπου, δικηγόρου Σταύρου Γεωργίου, κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτηση χορήγησης αντιγράφου του καταστατικού ίδρυσης του ΚΙΕΦ καθώς και της δήλωσης συμμετοχής του στις ευρωεκλογές.
Ο κ. Κακουλίδης αντέδρασε έντονα μετά τη δημόσια τοποθέτηση της κ. Τσιγδέμ Ασάφογλου πως όσοι το ψήφισαν στις ευρωεκλογές «δήλωσαν ότι είναι Τούρκοι».
Θυμίζουμε πως ο κ. Κακουλίδης ήταν ο μόνος που είχε το θάρρος να στραφεί νομικά κατά του Συλλόγου Φιλάθλων Φενέρμπαχτσε, λόγω του απαράδεκτου όρου «Δυτική Θράκη» που περιλάμβανε στην ονομασία του.
ΚΙΕΦ: «Τώρα θέλουν να περιορίσουν τα δημοκρατικά μας δικαιώματα»
Το ΚΙΕΦ εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, κάνοντας λόγο για ακόμη μια φορά, για δήθεν «καταπάτηση μειονοτικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών».
Η πρόεδρος του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο του κόμματος, βρέθηκε μάλιστα την Πέμπτη 4 Ιουλίου στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να λάβει αντίγραφα των προσφυγών που έχουν κατατεθεί εναντίον τους.
Στην ανακοίνωση του αναφέρει:
«Βρεθήκαμε σήμερα στον Άρειο Πάγο για να αιτηθούμε και να λάβουμε τις προσφυγές και τις δικογραφίες που έχουν κατατεθεί εναντίον μας. Υποβάλαμε την αίτησή μας και αναμένουμε ότι τα έγγραφα θα μας παραδοθούν σύντομα. Μετά την καταπάτηση των μειονοτικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών εδώ και χρόνια, τώρα θέλουν να περιορίσουν τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και τις ελευθερίες μας. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι θα ακολουθήσουμε κάθε νόμιμη διαδικασία και ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ταυτότητα που μας αρνούνται και τα καταπατημένα δικαιώματά της μειονότητας μας ως Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, η οποία είναι η μοναδική και δυνατή φωνή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».