Η επιμονή του Ιλχάν Αχμέτ για την αποζημίωση των ιδιωτών και των νομικών προσώπων των οποίων απαλλοτριώθηκαν οι περιουσίες για την κατασκευή του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού, Κομοτηνής- Ελληνο-βουλγαρικών συνόρων, οδηγεί σε δεύτερες σκέψεις την κυβέρνηση της Ν.Δ., μετά την κωλυσιεργία των τελευταίων χρόνων, για την άμεση καταβολή τους με μία υπεύθυνη δήλωση.
Μετά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης την Τετάρτη (26/6) στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε ότι θα συζητήσει το συντομότερο με τη νομική εκπροσώπηση της Εγνατίας Οδού, που ήταν ο φορέας ο οποίος επέσπευσε τις σχετικές απαλλοτριώσεις, να δοθεί δυνατότητα με μία απλή υπεύθυνη δήλωση, την οποία θα κάνουν οι δικαιούχοι, ως αναγνωρισθέντες από το δικαστήριο και για τους οποίους έχουν παρακατατεθεί τα λεφτά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, να μπορούν με αυτή τη δήλωση να εισπράξουν τα σχετικά ποσά με συναίνεση του Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση του 2018 του Τριμελούς Εφετείου Θράκης χάθηκε η προθεσμία των 18 μηνών εντός της οποίας θα έπρεπε η πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη απαλλοτρίωση, αφού αυτή θα έπρεπε να συντελεστεί μέχρι 23-5-2019.
Ο κ. Ταχιάος σημείωσε ότι έχουν κατατεθεί 500.000 ευρώ από τα Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αποζημίωση των δικαιούχων.
Για «ένα καθολικό πρόβλημα που έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να παρακολουθήσει τους χρόνους εκείνους οι οποίοι πρέπει να τρέξουν για να μπορέσουν να συντελεστούν οι απαλλοτριώσεις», έκανε λόγο ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών και έσπευσε να σημειώσει ότι «σε έναν μεγάλο βαθμό συμβάλλει και το γεγονός ότι και η δικαιοσύνη, ειδικά στα ζητήματα των απαλλοτριώσεων, τρέχει με πολύ αργούς ρυθμούς».
Ταυτόχρονα, αποκάλυψε, ότι υπάρχει η γνωμοδότηση 10/2023 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό τον κ. Σταϊκούρα, σύμφωνα με την οποία το 18μηνο από την έκδοση της τιμής μονάδος και μέχρι την καταβολή της σχετικής αποζημίωσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είναι κάτι το οποίο δεν αποτελεί δυνατότητα της διοίκησης να το επικαλεστεί.
Δεν μπορεί δηλαδή, το κράτος να λέει στους πολίτες ότι παρήλθε η προθεσμία από την έκδοση της δικαστικής απόφασης για την τιμή μονάδος και άρα δεν μπορώ να σε αποζημιώσω.
«Κατά συνέπεια, αυτό το οποίο θεωρούμε -και έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις- είναι ότι με δηλώσεις των ιδιοκτητών ότι επιθυμούν την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης, παρά το γεγονός ότι επί τοις πράγμασι αυτή έχει συντελεστεί, ή ακόμα και με μία δικαστική πράξη, είναι δυνατόν να προσέλθουν στην υπηρεσία και να εισπράξουν τα λεφτά, δηλαδή να προχωρήσει η σχετική παρακατάθεση στις μερίδες των ιδιοκτητών οι οποίοι θίγονται», κατέληξε ο κ. Ταχιάος.
Παραδέχθηκε, μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον Ιλχάν Αχμέτ, ότι, «η ερώτησή του ήταν μια καλή αφορμή για να αναζητηθούν από το αρχείο των απαλλοτριώσεων, όπου υπάρχουν άπειρες εκκρεμότητες, αυτές που πραγματικά μπορούν να προχωρήσουν με αυτόν τον τρόπο.
«Και νομίζω ότι και για τους κατοίκους για τους οποίους ενδιαφέρεστε δεν θα υπάρξει πρόβλημα».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Ροδόπης ήταν κατηγορηματικός ως προς το γεγονός ότι «ακόμη και ένα ευρώ ή οτιδήποτε σήμερα ο Έλληνας δικαιούται, πρέπει να το πάρει».
«Η οριστική απόφαση έχει εκδοθεί, είναι τελεσίδικη, είναι αμετάκλητη. Τα λεφτά λέτε είναι στο Ταμείο Παρακαταθηκών. Δηλαδή, να καταθέσουν ξανά αίτηση μέσω των δικηγόρων τους; Τι άλλο μπορούν να κάνουν; Είπατε μέσω δικαστικής οδού. Δεν υπάρχει πια άλλη δικαστική οδός, κύριε Υπουργέ, και λόγω και της ιδιότητάς μου ως δικηγόρου, σας λέω ότι η διαδικασία έχει τελειώσει νομικά. Το πολύ-πολύ μπορεί να γίνει αναγνώριση δικαιούχων και νομίζω ότι και αυτή η διαδικασία έχει τελειώσει. Έχει γίνει και αναγνώριση δικαιούχων, άρα έχει τελειώσει αυτό που πρέπει να κάνει ο πολίτης. Δικάστηκε, πλήρωσε τους δικηγόρους του, έκανε αναγνώριση δικαιούχων. Το θέμα είναι εσείς από το Ταμείο Παρακαταθηκών να καταθέσετε τα χρήματα, να στείλουν αυτοί την αίτησή τους εκεί αύριο», κατέληξε ο κ. Ιλχάν Αχμέτ.