Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώθηκε στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση από τις ιστορικές εκδόσεις Κυριακίδη και το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Ο ομιλητής παρουσίασε το βιβλίο του Καθηγητή Παντελή Χ. Βαλιούλη «Πόντος, ιστορία και πολιτισμός: Σελίδες εκ της συμφοράς του Πόντου 1921-1924». Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κλήθηκε ως ομιλητής και για τον πρόσθετο λόγο ότι οι πρόσφυγες παππούδες του κατάγονται από τα ίδια χωριά, το Σκοπό και τις Σαράντα Eκκλησιές Ανατολικής Θράκης με τον συγγραφέα. Να σημειωθεί ότι το βιβλίο εξεδόθη πρώτη φορά το 1957 από τις εκδόσεις Κυριακίδη, αμέσως μετά από τα επεισόδια που έγιναν από το τουρκικό παρακράτος σε βάρος του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης και αποτέλεσε ένα φόρο τιμής στην μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Αμισώ(Σαμψούν) τον Ιανουάριο του 1921.
Ο συγγραφέας Παντελής Χ. Βαλιούλης, Καθηγητής στο Τσινέκειο Γυμνάσιο Σαμψούντας, έχοντας από τύχη γλιτώσει τη θανατική ποινή που επέβαλε στα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Ορφέας» ένα έκτακτο προσχηματικό επαναστατικό δικαστήριο, θεώρησε εθνικό και ηθικό του χρέος στην μνήμη των νεκρών, να αποτυπώσει την ιστορία του Ελληνισμού της Σαμψούντας ως μαρτυρία-κατάθεση στο παρόν βιβλίο, το οποίο προσφάτως επανεκδόθηκε.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ευθυμίου, ο Δήμαρχος του Δήμου Εμμανουήλ Παππά Δημήτριος Νότας, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Εμμανουήλ Παππά Ελένη Πατρίκη, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη Χρυσούλα Θεοδώρου, ο τέως Βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας Γεώργιος Βαγιωνάς, ο Συνταγματάρχης κ. Καλυβιώτης ως εκπρόσωπος του στρατηγού του Γ΄ Σώματος Στρατού, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητάς Νέου Σκοπού Χρήστος Χαμάλης, ο απόγονος της οικογένειας Βαλιούλη κ. Σακελλαρίδης, οι εκπρόσωποι των εκδόσεων Κυριακίδη, το Δ.Σ του Συλλόγου Δράσης Νίκος Καπετανίδης, εκπρόσωποι της θρακικής εστίας και εκπρόσωποι πολλών συλλογών από το Σκοπό, τις Σαράντα Εκκλησιές αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και Βόρειας Θράκης(Ανατολική Ρωμυλία).
Η ομιλία του Ευριπίδη Στυλιανίδη ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, ιστορικά αποκαλυπτική, αλλά και πολιτικά στοχευμένη πάνω στις ρεαλιστικές προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν προκειμένου να εδραιωθεί η ειρήνη και να αναπτυχθεί η συνεργασία και ίσως και η φιλία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, έχοντας ως βάση την ιστορική αλήθεια, την παραδοχή λαθών και παραλείψεων και από τις δύο πλευρές και φυσικά το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ειδικότερα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσιάζοντας το βιβλίο του αείμνηστου συμπατριώτη του Παντελή Βαλιούλη τόνισε:
«… Το 2007 μου τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και μου πρότεινε να αναλάβω το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Θυμίζω ότι σε εκείνη τη συγκυρία υπήρχε μεγάλη ένταση με το βιβλίο ιστορίας της Στ’ Δημοτικού, του οποίου η συγγραφέας κ. Ρεπούση υποστήριζε ότι «οι Έλληνες στη Σμύρνη δεν σφαγιάζονταν αλλά στοιβάζονταν», στην Κύπρο δεν έγινε παράνομη εισβολή και κατοχή των Τούρκων αλλά σχεδόν εκδρομή, ενώ αγνοούσε πλήρως τη συμβολή της Ορθοδοξίας, των Θρακών, των Ποντίων, των Μικρασιατών και εν γένη όλου του προσφυγικού Ελληνισμού στους αγώνες για την Ανεξαρτησία της Πατρίδας. Το βιβλίο επεδίωκε να ξαναγράψει διαφορετικά την ιστορία και όχι να διδάξει μέσα από αυτήν την αλήθεια στη νέα γενιά.
Η συγγραφέας αγνοούσε ενσυνειδήτως αυτό που λέει στον πρόλογο του βιβλίου μας ο καθηγητής Δημήτριος Μαυροσκούφης, ότι:
«Μνήμη και ιστορία αν και δεν ταυτίζονται, έχουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους, γιατί και οι δύο ανήκουν στην ιστορική κουλτούρα, δίνοντας νόημα στο παρελθόν και τα ίχνη του…. Τι θυμόμαστε και τι ξεχνάμε εξαρτάται κυρίως από τους πολιτικούς και την κυρίαρχη κουλτούρα…. Για τους περισσότερους το παρόν, ως δώρο προς τις επόμενες γενεές , θεωρείται ότι εμπεριέχει ένα είδος συνείδησης, που αποσκοπεί στο να μεταδώσει αξίες, μνήμη και ταυτότητα…».