Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το πρωί της Παρασκευής (12/4) στο γραφείο του, όπου ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα πρόληψης των ζημιών από ακρίδες σε κοινότητες του Δήμου Κομοτηνής, μετά την εμφάνιση ακριδοκηλίδων στην ευρύτερη περιοχή των Συμβόλων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Προστασίας Περιβάλλοντος, Διαχείρισης Πρασίνου και Συντονισμού Κοινοτήτων Δήμου Κομοτηνής Ισμαήλ Λεβέντ, ο πρόεδρος κοινότητας Γρατινής Χρήστος Τσεκής, ο πρόεδρος κοινότητας Κάλχα Οσμάν Μεχμέτ, ο πρόεδρος κοινότητας Πανδρόσου Χοτζόγλου Χουσεΐν Χακάν, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης Αικατερίνη Χατζοπούλου και η Χριστίνα Δολαπτσόγλου από το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζάς ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να δράσουν άμεσα, προκειμένου να προληφθεί το φαινόμενο και να ενημερώνουν σε περίπτωση εντοπισμού νέων εστιών ακριδοκηλίδων. Ενώ προέτρεψε τους προέδρους των κοινοτήτων να ενημερώσουν εκ νέου τους αγρότες και κτηνοτρόφους των περιοχών τους, στη βάση της ενημέρωσης που είχε σταλεί από την Π.Ε. Ροδόπης ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Στη σύσκεψη έγινε γνωστό ότι με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης κηρύχθηκαν «ακριδόπληκτες» οι δημοτικές κοινότητες Γρατινής, Κάλχαντος, Καρυδιάς, Κομοτηνής και Πανδρόσου, λόγω εντοπισμού κηλίδων του εντόμου στο στάδιο της νύμφης και ξεκινούν άμεσα οι ψεκασμοί σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής. Οι ψεκασμοί θα διενεργηθούν με στόχο την καταπολέμηση του πληθυσμού στο ανήλικο στάδιο «προνύμφη», δηλαδή πριν ξεκινήσει η πτήση του εντόμου (ενηλικίωση).
Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ροδόπης ήδη έχουν ληφθεί μέτρα σε ακριδόπληκτες περιοχές του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών. Οι περιοχές αυτές είχαν κηρυχθεί ακριδόπληκτες με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις 05/04/2024, λόγω εντοπισμού μεγάλου αριθμού κηλίδων του εντόμου στο στάδιο της νύμφης, προκειμένου να προληφθεί η έξαρση του πληθυσμού των ακρίδων και η πρόκληση ζημιών σε καλλιέργειες.