Συνέντευξη από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης και έστειλε το μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ, πως όσοι δεν στηρίζουν την ενότητα στο κόμμα δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια.
Συγκεκριμένα ο Στέφανος Κασσελάκης, είπε στον ekirika.com πως «ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη σύγχρονη Αριστερά υπό τη δική μου Προεδρία, η οποία βάσει της ομόφωνης διακήρυξης του κόμματος καλύπτει και το δημοκρατικό κέντρο. Άρα τηρώ πλήρως τη διακήρυξη του κόμματος. Όσοι δεν στηρίζουν την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στα εκλογικά ψηφοδέλτια του κόμματος. Είμαι ξεκάθαρος σ’ αυτά τα οποία λέω».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, τον λόγο που το κόμμα του πήρε 17% στις εθνικές εκλογές, αλλά και τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στον Εθνικό Κήρυκα.
Από την Goldman Sachs, στον ΣΥΡΙΖΑ;
«Να σας θυμίσω ότι οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της Goldman Sachs και των μεγάλων τραπεζών ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα στην Αμερική και είναι προφανώς αυτοδημιούργητοι άνθρωποι. Εκείνοι που γενικά ανήκουν στο κλαμπ της συντήρησης είναι οι κληρονόμοι κι όχι οι αυτοδημιούργητοι.
Για μένα αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Αριστερά, η οποία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την έννοια της προκοπής, της υγιούς επιχειρηματικότητας κι όχι με όρους προηγούμενου αιώνα».
Μέσα σε μερικές εβδομάδες κατορθώσατε να εκλεγείτε πρόεδρος. Ποιο το μυστικό της στρατηγικής σας;
«Δεν υπάρχει μυστικό, είμαι ο εαυτός μου. Δεν είμαι μεσσίας, είμαι ο Στέφανος και θέλω να προσφέρω στον τόπο μου. Αν η Ελλάδα ήταν επιτυχημένη οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δεν θα είχε ανάγκη από κάποιον εξωτερικό (outsider) σαν κι εμένα».
Ποιες οι σκέψεις σας για τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών του Β’ γύρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
«Για μένα το μεγαλύτερο προσωπικό στοίχημα ήταν η Θεσσαλία. Το γεγονός ότι τα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επέλεξαν να μην ακολουθήσουν την οικογενειοκρατία και να πάνε σε προοδευτική κατεύθυνση είναι άλλο ένα πρώτο πολιτικό βήμα να αλλάξει η κουλτούρα της πολιτικής στην Ελλάδα».
Μπορεί να αλλάξει η Ελλάδα;
«Βεβαίως και μπορεί. Θέλει να αλλάξει. Αυτό εισέπραξα από την αρχή και γι’ αυτό έθεσα υποψηφιότητα, η οποία ξεκίνησε από μία πλατφόρμα προτάσεων, όσο κι αν έλεγαν οι εσωκομματικοί μου αντίπαλοι ότι δεν έχω πολιτικό λόγο.
Όταν βλέπεις την Ελλάδα μας να έχει τριακόσια δισεκατομμύρια χρέος, να είμαστε κοντά στο Σουδάν σε χρέος μετά από δέκα χρόνια μνημόνια και τόση ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω Covid και το πακέτο στήριξης και να είμαστε πάλι στα πρόθυρα μιας ύφεσης διότι αν γίνει μία παγκόσμια ύφεση δεν είμαστε σε στέρεη βάση, είμαστε ένα μεγάλο ξενοδοχείο αυτή τη στιγμή».
Τι δουλειά έχετε εσείς με τον κ. Πολάκη;
«Συνεργάζομαι άρτια. Ο Παύλος είναι ένας έντιμος άνθρωπος με μεγάλη ευαισθησία στα θέματα Δικαιοσύνης. Εχει πολύ καλές ιδέες για πολλά ζητήματα και για την Υγεία. Είναι αριστούχος γιατρός από το Πανεπιστήμιο και πολύ καλός χειρουργός. Είναι πολύ πρακτικός για την εφαρμογή του νόμου και στην εύρεση λύσεων.
Με τον Παύλο ταιριάσαμε για το θέμα της διαπλοκής, που είναι ακόμα ένα τεράστιο ζήτημα. Όταν ο κ. Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός σκέφθηκα ότι το να έχεις τέτοιο επίθετο και να μπορείς να γίνεσαι ηγέτης της χώρας θα ήταν μία μεγάλη ευκαιρία να αλλάξεις τη χώρα. Αντί γι’ αυτό, βλέπω ότι η διαπλοκή στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει κοπάσει, αλλά έχει γίνει και συστημική σε συνδυασμό Περιφερειών και απευθείας αναθέσεων και κράτους και πακέτων Ευρώπης κ.λπ. Για μένα είναι μία τεράστια απογοήτευση. Δεν είναι δυνατόν η Δικαιοσύνη να μην είναι το τελευταίο αποκούμπι του Ελληνα. Λέει ότι έχω μπροστά μου μεταρρυθμιστικό έργο κ.λπ., το ερώτημα είναι τεσσεράμισι χρόνια τι κάνατε;».
Θέλετε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;
«Η θέση μου πάντοτε είναι για μία αυτοδύναμη σύγχρονη Αριστερά. Στο βαθμό που υπάρχουν πολιτικές συγκλίσεις με μεγάλη χαρά να συζητήσουμε γι’ αυτές με διαφάνεια».
Γιατί στις Βουλευτικές εκλογές υπήρξε αυτή η καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο 17%;
«Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε εκείνη τη στιγμή να προσφέρει μία λύση σταθερότητας. Το σχόλιο του κ. Κατρούγκαλου π.χ. λίγες μέρες πριν τις εκλογές φαίνεται να αναζωπύρωσε ζητήματα ή αισθήματα από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 που ήταν δύσκολα για τη μεσαία τάξη».