Μέσα σε δέκα έτη, ο πληθυσμός της Περιφέρειας ΑΜΘ μειώθηκε κατά 7,57% ενώ το μαθητικό δυναμικό μειώθηκε κατά 11,54%, από 78.000 τον Σεπτέμβριο του 2013 σε 69.000 τον Σεπτέμβριο του 2023.
Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν, σε κοινή τους δήλωση, οι εκπαιδευτικοί που κατεβαίνουν υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τον συνδυασμό «Ανταρσία στην ΑΜΘ».
Αναλυτικά, αναφέρουν:
«Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΎΕΙ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΡΗΜΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Γεγονός 1ο: Στην περιφέρεια ΑΜΘ μέσα σε μια δεκαετία (στοιχεία απογραφών 2011-2021) ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 7,57%.
Γεγονός 2ο: Από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως το Σεπτέμβριο 2023 σύμφωνα με στοιχεία του myschool το μαθητικό δυναμικό όλων των σχολείων της περιφέρειας μειώθηκε από τις 78.000 στις 69.000, μείωση 11,54%.
Η περιφέρεια αδειάζει από νέους και νέες, αδειάζει από οικογένειες και παιδιά. Παρά τις μεγαλοστομίες της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων περί «ανάπτυξης» της περιοχής παρά τα περιφερειακά προγράμματα που με κόστος 2,5 εκ ευρώ διαφημίζει η διοίκηση Μέτιου οι νέοι/ές, οι οικογένειες φεύγουν από την περιοχή που αποτελεί μία εκ των πλέον υποβαθμισμένων όλης της ΕΕ.
Φεύγουν γιατί η εργασία τους, εάν έχουν, αδυνατεί να καλύψει το κόστος διαβίωσης. Τα στοιχεία για την περιφέρεια ΠΑΜΘ είναι εντυπωσιακά και θλιβερά: Σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 29% του πληθυσμού το 2021 και το 26% του πληθυσμού το 2022 μετά τα διάφορα pass. Συγκριτικά ο εθνικός Μ.Ο είναι 19%. Ο κίνδυνος φτώχειας είναι μεγαλύτερος στις κοινωνικές ομάδες όπου τα νοικοκυριά συμπεριλαμβάνουν παιδιά. Όλες οι παραγωγικές ηλικίες (18-64) βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας από τους/τις συνταξιούχους/ες. Με άλλα λόγια οι οικογένειες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας. (Όλα τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ).
Φεύγουν γιατί δεν έχουν δημόσια υγεία: Νοσοκομεία και κέντρα υγείας υποστελεχώνονται, οι οικογένειες στα αγωνιούν μην τύχει κάτι σοβαρό στο παιδί τους γιατί ασθενοφόρα δεν υπάρχουν. Ήδη οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στη διάλυση του ΕΣΥ όπως έδειξε η μεγάλη συγκέντρωση στην Ξάνθη για την υπεράσπιση του τοπικού νοσοκομείου.
Φεύγουν γιατί η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ ξεκληρίζει τις αγροτικές οικογένειες, γιατί η δευτερογενής παραγωγή καταρρέει στις Βιομηχανικές ζώνες που πλέον δεν απορροφούν αγροτικά προϊόντα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και των εξαρτώμενων από αυτά τευτλοπαραγωγών.
Φεύγουν γιατί μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες ξοδεύουν αυξανόμενο μέρος των εισοδημάτων τους στη μετακίνηση των ίδιων και των προϊόντων τους που θα ακριβύνει κι άλλο μετά την πλήρη εκχώρηση της Εγνατίας οδού σε ιδιώτη, τη διάλυση των σιδηροδρόμων, το ράλι στις τιμές των καυσίμων.
Φεύγουν γιατί τα κυβερνητικά και περιφερειακά πανηγύρια για ΠΑΜΘ – ενεργειακό κόμβο έχουν καταλήξει σε χωράφια και βουνά σπαρμένα με αγωγούς, αποθήκες LNG και ανεμογεννήτριες αλλά σπίτια και σχολεία που κρυώνουν και δεν μπορούν να καλύψουν τους λογαριασμούς ενέργειας και θέρμανσης.
Φεύγουν γιατί τελικά δεν υπάρχει ούτε η δημόσια παιδεία που έχουν ανάγκη. Για αυτή θα πούμε αναλυτικά σε άλλη ανάρτηση. Τα στοιχεία ελλείψεων εκπαιδευτικών πάντως είναι συγκλονιστικά. Μόνο ένα: Πάνω από 800 κενά εκπαιδευτικών στην ΠΑΜΘ στην έναρξη της χρονιάς δείχνουν την απώλεια 16000 διδακτικών ωρών την εβδομάδα – ακόμα και σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα της Γ Λυκείου που κάποια δεν διδάσκονται καν!
Η ομάδα εκπαιδευτικών που συμμετέχουμε με τις υποψηφιότητές μας στην Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στις εκλογές για την ΠΑΜΘ θεωρούμε πως η εκπαίδευση είναι μέρος της κοινωνίας. Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για τις ανάγκες διαβίωσης, στέγασης, μετακίνησης των μαθητών – τριών μας και των οικογενειών τους.
Πριν το μάθημα πρέπει να μην κρυώνει και να μην πεινάει κανένα παιδί, να μη χάσει το σπίτι της ή να αναγκαστεί να ξενιτευτεί καμιά οικογένεια! Ανάπτυξη για τις ανάγκες του λαού, της εργαζόμενης πλειοψηφίας όχι για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών».
Την παραπάνω ανακοίνωση υπογράφουν οι παρακάτω υποψήφιοι/ες εκπαιδευτικοί για το περιφερειακό συμβούλιο:
Έβρος: Γιώργος Ξοπλίδης ΠΕ86, Κυριακή Σπυριδωνίδου ΠΕ60,
Ροδόπη: Στέφανος Μακρυγιάννης ΠΕ70 Πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης
Ξάνθη: Βασίλης Αυγέας αναπληρωτής ΠΕ91 μέλος ΔΣ Συλλόγου ΠΕ Ξάνθης, Καλλιόπη Δεληγιαννοπούλου ΠΕ70, Μέγα Μαρία ΠΕ60, Μηλιαζήμ Τζεμαλή ΠΕ70ΕΑΕ,
Καβάλα: Ποζίδου Ροζαλία αναπληρώτρια ΠΕ 70 μέλος Συντονιστικού Αναπληρωτών-τριών.