Γράφει ο Σταύρος Παπαναστασίου
Τώρα που πέρασε η ένταση της προεκλογικής περιόδου και σταμάτησαν οι αναλύσεις των «Μεμετολόγων» των Αθηνών για το θέμα της Θράκης, θα ασχοληθώ και εγώ με το θέμα αυτό νομίζοντας ότι θα προσφέρω μια αλήθεια πραγματική χωρίς σκοπιμότητες.
Πριν λίγα χρόνια έγινε το κίνημα του Χότζα Γκιουλέν την Τουρκία εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης. Το κίνημα απέτυχε και μετά εμφανίστηκε μια ομάδα οπαδών του κινηματία ιερωμένου στην Κομοτηνή. Η ομάδα αυτή ήταν αρκετές χιλιάδες, συσπειρωμένοι και φανατικοί που την αποτελούσαν και ονόμαζαν άθεους τους ανθρώπους του τουρκικού προξενείου. Η ομάδα αυτή των φανατικών μουσουλμάνων πριν το αποτυχημένο κίνημα ήταν συσπειρωμένη στον βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ. Ο Ιλχάν, ο οποίος έχει και ένα βαθμό ιεροσύνης, προσευχόταν μαζί τους και το πλήθος των πιστών τον θεωρούσε ηγέτη τους. Το προξενείο Κομοτηνής βρέθηκε σε ύπνο. Δεν κατάλαβαν την ανάπτυξη του Γκιουλενικού κινήματος μέσα στις τάξεις της μειονότητας που γινόταν από λαϊκούς ιεροκήρυκες σε όλη την ύπαιθρο, αμειβόμενες από άγνωστες πηγές βρισκόμενες στη Γερμανία.
Τρεις προξένους άλλαξε το τουρκικό κράτος μέσα σε ένα χρόνο στο προξενείο Κομοτηνής και ένας υποπρόξενος έφυγε με την οικογένεια του στην Ιταλία. Στο τέλος βρέθηκε ένας οργανωτικός και σκληρός πρόξενος που οργάνωσε τη διάλυση του Γκιουλενικού κινήματος στους κόλπους της μειονότητας.
Υποδείχτηκε στον βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ να καταδικάσει το κίνημα αλλά ο Ιλχάν σκέφτηκε ότι 15.000 περίπου ψηφοφόροι δύσκολα καταδικάζονται. Έτσι στις εκλογές του 2019 δεν άκουσε τις εντολές, δεν συνεργάστηκε στην κατανομή των μειονοτικών ψηφοφόρων με αποτέλεσμα να βγει βουλευτής με μεγάλο αριθμό ψήφων, αλλά ο δεύτερος μειονοτικός να χάσει την έδρα για 500 ψήφους. Αυτό θεωρήθηκε μεγάλο παράπτωμα εναντίον των συμφερόντων της μειονότητας και έτσι ο μηχανισμός αυτός άρχισε πόλεμο κατά του Ιλχάν. Επέλεξαν τη σίγουρη δεξαμενή ψήφων, τις ψήφους του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Φερχάτ, για να είναι ο σοβαρότερος των μειονοτικών υποψηφίων που δεν υπήρχε περίπτωση να πλησιάσει τους μεγάλους εχθρούς, τους Γκιουλενιστές. Ξεκίνησε μια τεράστια προπαγάνδα με όλα τα στελέχη της μειονότητας να επιστρατεύονται και να λεηλατούν τις ψήφους του Ιλχάν μεταφέροντας τους ψηφοφόρους στον Φερχάτ.
Τότε δραστηριοποιήθηκαν και οι ελληνικές υπηρεσίες που αποφάσισαν να στηρίξουν τον θεωρούμενο ως Γκιουλενιστή Ιλχάν με όλες τις μειονοτικές ψήφους που ήλεγχαν. Έτσι εμφανίστηκε το χωριό Χλόη, που κατοικείται από Αλεβίτες (μουσουλμανική αίρεση), να ψηφίζει σύσσωμο τον Ιλχάν.
Στις τελευταίες εκλογές, η συλλογή μειονοτικών ψήφων σε σίγουρο υποψήφιο ήταν τόσο έντονη που έχασε 4.000 ψήφους η ΝΔ, 2.000 ψήφους το ΚΚΕ και πάρα πολλές ο Ιλχάν και η Σιμπέλ του ΠΑΣΟΚ. Οι ερμηνείες που δόθηκαν από αναλυτές των Αθηνών για κομματικές προτιμήσεις των μηχανισμών της μειονότητας δεν έχουν σχέση με την αλήθεια. Ο Ιλχάν Αχμέτ θεωρήθηκε εχθρός, γι’ αυτό χαρακτηρίστηκε Γκιουλενιστής, δηλαδή ο μεγαλύτερος εχθρός του τουρκικού κράτους σήμερα. Δυστυχώς αυτοί που τον ακολούθησαν θα υποστούν συνέπειες. Πρώτη αντίδραση θα είναι η απαγόρευση εισόδου τους στην Τουρκία. Αυτό είναι μεγάλη ποινή για έναν μειονοτικό γιατί έχουν εκεί παιδιά που ζουν, σπουδάζουν και έχουν οικονομικά συμφέροντα. Η σύγκρουση, λοιπόν, Ιλχάν με την ηγεσία της μειονότητας θα συνεχιστεί με άγνωστες μελλοντικές εξελίξεις.