Με μια ουσιαστική παρέμβαση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ έθεσε ψηλά τον πήχη και προσδιόρισε τις προτεραιότητες για τη Ροδόπη και τη Θράκη ξεκαθαρίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι θα είναι παρών κοινοβουλευτικά και θα παρακολουθεί με αυστηρότητα την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία.
Ακολουθεί, η ομιλία του:
«Στις 25 Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μια σημαντική εκλογικά, κρίσιμη πολιτικά και καθοριστική εθνικά νίκη, η οποία πιστώνεται στις γρήγορες, τολμηρές και αποτελεσματικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού κατά την προηγούμενη περίοδο των απανωτών συνδυαστικών κρίσεων.
Η νίκη αυτή είναι σημαντική εκλογικά, όχι μόνο λόγω της εντυπωσιακής διαφοράς από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και λόγω της ήττας που υπέστη η ιδεοληψία και ο λαϊκισμός μιας περίεργης αριστεράς που ακόμα αναζητά το βηματισμό της σε μονοπάτια του χθες.
Κρίσιμη πολιτικά χαρακτηρίζω τη νίκη μας, διότι αναμφισβήτητα απαιτεί μια πολύ λεπτή μετεκλογική διαχείριση. Μπορεί να ανέδειξε ένα ισχυρό κεντροδεξιό πόλο, ωστόσο πολυδιέσπασε την κεντροαριστερά με συνέπεια να μην υπάρχει άλλος ισχυρός πόλος, γεγονός που δημιουργεί μια επικίνδυνη ανισορροπία στο δημοκρατικό πολιτικό μας σύστημα και διαμορφώνει ένα πρωτόγνωρο σκηνικό πολυφωνίας που ακόμα είναι αδιευκρίνιστο αν θα οδηγήσει σε συνθέσεις ή σε χάος.
Η αυτοπαγίδευση του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική, απείλησε τη σταθερότητα και διαμόρφωσε μια πολυσυμμετοχική Βουλή, όπου ευχή και αγωνία όλων μας είναι να μην οδηγήσει σε ακρότητες και ακτιβισμούς για 15 δευτερόλεπτα τηλεοπτικής δημοσιότητας ή σε εκατέρωθεν εξτρεμισμούς που εμποδίζουν τις συγκλίσεις και την εφαρμογή υπευθύνων πολιτικών και δημιουργικών εθνικών συναινέσεων.
Τέλος η νίκη μας είναι καθοριστική εθνικά, διότι κατακτήθηκε μέσα από μια ατζέντα διακυβέρνησης και αντιπαράθεσης που την προσδιόρισαν κυρίαρχα τα εθνικά θέματα, όπως η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Έβρο, οι Ελληνοτουρκικές αντιπαραθέσεις και τα εξοπλιστικά προγράμματα, η αντιπαράθεση για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Ροδόπη, σχεδόν μονοπώλησε την ατζέντα της αντιπαράθεσης του δεύτερου γύρου των εκλογών. Ο πρωθυπουργός με μια καταγγελτική του δήλωση για παρέμβαση ξένων κέντρων και απόπειρα χειραγώγησης μέρους της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, τράβηξε δημόσια την κουρτίνα, αναδεικνύοντας φαινόμενα που διακομματικά και διαχρονικά αντιμετωπίζουμε στην ακριτική περιφέρεια, όπου συχνά νιώθω ότι προεκλογικά δεν αντιπαρατίθεμαι με ένα άλλο πρόσωπο ή ένα άλλο κόμμα, αλλά με ένα άλλο κράτος.
Ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε με αυτόν τον τρόπο μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες:
Προς την Τουρκία να σέβεται τη Συνθήκη της Λοζάνης και το διεθνές δίκαιο και να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά μας.
Προς τους παρεμβατικούς κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προασπίσει την ελευθερία συνείδησης των Ελλήνων Μουσουλμάνων πολιτών και να υπερασπιστεί το μοντέλο ανοιχτής κοινωνίας που όλοι μαζί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, οικοδομήσαμε με πολύ κόπο στη Θράκη μετά τη μεταπολίτευση.
Προς τα πολιτικά κόμματα και τους τοπικούς πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες όλων των πλευρών, έγιναν νομίζω ξεκάθαρα, πρώτον η ανάγκη εθνικής συνεννόησης για το συγκεκριμένο θέμα και δεύτερον η υποχρέωση τους να μη βάζουν ενδιάμεσους μηχανισμούς στις σχέσεις τους με τους Μουσουλμάνους συμπολίτες.
Επειδή σήμερα συζητούμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, νιώθω την ανάγκη να κάνω κάποιες κρίσιμες επισημάνσεις.
Για να μη θεωρηθούν προεκλογικά πυροτεχνήματα όλα αυτά τα τολμηρά και ρηξικέλευθα που διατυπώθηκαν πριν την 25η Ιουνίου για τη Θράκη και τη Ροδόπη, πρέπει να μετεξελιχθούν σε εφαρμοσμένες πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον τουρκικό αναθεωρητισμό, τον ξένο και ντόπιο εθνικισμό και θα προασπίζουν το ελληνοευρωπαϊκό μοντέλο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας που όλοι μαζί θεμελιώσαμε.
Η κυβέρνηση έχει χρέος να ενισχύσει δημογραφικά τη Θράκη, να την απογειώσει αναπτυξιακά και να τη θωρακίσει αμυντικά.
Αυτό πρακτικά σημαίνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο να γίνει, όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός 3ο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα σε αριθμό φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών, σε μέγεθος χρηματοδοτικών πιστώσεων και σε ανάλογες υποδομές με νέες σχολές όπως η Εργοθεραπεία στην Κομοτηνή που ενώ εξαγγέλθηκε, δεν ιδρύθηκε ακόμα, η Ψυχολογία στο Διδυμότειχο και φυσικά η επιστροφή των τμημάτων της Καβάλας, του Έβρου και της Δράμας από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο ΔΠΘ.
Αυτό επίσης σημαίνει άμεση κατασκευή του Φράγματος του Ιάσμου στη Ροδόπη και άλλων υποδομών υδροοικονομίας που θα προστατεύσουν το οικοσύστημα από την υφαλμύρωση, θα ενισχύσουν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς του Θρακικού πελάγους που συχνά καταστρέφονται από την αυθαιρεσία του τουρκικού αλιευτικού στόλου στα διεθνή του Β. Αιγαίου.
Αυτό επίσης σημαίνει ενίσχυση της προσπάθειας να καταστεί η περιοχή ελκυστικός διεθνής επενδυτικός προορισμός με ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακά κίνητρα και αναγνώριση του ρόλου της Αν. Μακεδονίας και Θράκης ως εγγυητή ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ με τους αγωγούς και την Αλεξανδρούπολη να κάνουν by pass του Βοσπόρου, δηλαδή του τουρκικού μονοπωλίου διέλευσης ενέργειας, ανοίγοντας νέους θαλάσσιους δρόμους προς 18 εναλλακτικές ενεργειακές αγορές.
Η Κυβέρνηση τέλος οφείλει να καταστήσει τη Θράκη τουριστικό προορισμό. Δεν είναι δυνατόν από τον κάθετο άξονα της Νυμφαίας στην Κομοτηνή να διέρχονται κάθε χρόνο 1,9 εκ ΙΧ και να μην επιτρέπονται τα λεωφορεία ή να μην υπάρχουν οι απαραίτητες κτιριακές υποδομές και υπηρεσίες εντός του Ελληνικού εδάφους. Είναι αδιανόητο να διαθέτουμε ένα μοναδικό διεθνώς ιστορικό, φυσικό, οικολογικό, γεωλογικό και πολιτιστικό πάρκο με μια πλήρως αναξιοποίητη ακτογραμμή εκατοντάδων χιλιομέτρων και ένα μοναδικό ορεινό όγκο, όπως η Οροσειρά της Ροδόπης και να μη σπεύδουμε να τα αξιοποιήσουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Για μένα μετά από τόσα χρόνια κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής εμπειρίας, οι προγραμματικές δηλώσεις μιας κυβέρνησης είναι το πιο κρίσιμο στοίχημα, γιατί σε αυτή τη συζήτηση πρέπει να μετεξελίσσεται ο προεκλογικός της λόγος σε πολιτική δέσμευση και πράξη. Η πλειοψηφία σε αυτή τη συνεδρίαση αναμετράται με την αλήθεια, τη συνέπεια, την αξιοπιστία και έχει μια μοναδική ευκαιρία να εδραιώσει μια στερεή σχέση εμπιστοσύνης με το λαό.
Η σύνθεση αυτής της Κυβέρνησης, όπως και της κάθε Κυβέρνησης, αποτελεί κατά το Σύνταγμα απόφαση αποκλειστικά του ίδιου του πρωθυπουργού με βάση τις επιλογές και τις προτεραιότητες που αυτός έχει μετά την ισχυρή νομιμοποίηση του από το λαό.
Επειδή όμως και εμείς οι απλοί Βουλευτές ψηφιζόμαστε από τον ίδιο λαό, έχουμε χρέος από το βήμα αυτό σε αυτόν να λογοδοτούμε.
Απευθυνόμενος λοιπόν στους συμπατριώτες μου της βορείου Ελλάδας, ιδιαίτερα της Μακεδονίας και της Θράκης θέλω να τους διαβεβαιώσω, ότι παρότι το κέντρο βάρος του κυβερνητικού σχηματισμού γέρνει σαφώς προς το νότο και την Αθήνα, είμαι βέβαιος ότι ο αυστηρός και στοχευμένος προγραμματισμός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη προβλέπει και θα υλοποιήσει με αποτελεσματικότητα όλες αυτές τις προτεραιότητες που ετέθησαν προεκλογικά σε σχέση με τη βόρεια Ελλάδα. Άλλωστε η προηγούμενη κυβερνητική περίοδος συνηγορεί υπέρ αυτής της διαπίστωσης.
Σε κάθε περίπτωση η ενεργή δική μας κοινοβουλευτική παρουσία θα παρακολουθεί συστηματικά το κυβερνητικό έργο και θα στηρίζει την προσπάθεια του Πρωθυπουργού. Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι δικό μας κίνητρο δεν είναι οι καρέκλες της εξουσίας, αλλά η προσφορά στην παράταξη μας που υπηρετούμε με συνέπεια από παιδιά, στον τόπο μας και στην πατρίδα μας.
Για τους λόγους αυτούς στηρίζω τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού».