Το 31ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έκλεισε την αυλαία του την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 και κατά κοινή ομολογία πέρασε στην ιστορία, ως ένα από τα πιο επιτυχημένα συνέδρια που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Η συμμετοχή 900 συνέδρων από 17 χώρες, η πολυάριθμη προσέλευση φοιτητών και φοιτητριών, το πλήθος των ερευνητικών μελετών που ξεπέρασε τις 340 ανακοινώσεις, οι 70 και πλέον ομιλητές με τις επιστημονικές εισηγήσεις τους, οι 250 συμμετοχές στα θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια, τα κατάμεστα αμφιθέατρα, η εκπληκτική κεντρική ομιλία, ο διάχυτος ενθουσιασμός και η άψογη διοργάνωση αποτέλεσαν τα κύρια στοιχεία του θετικού απολογισμού του Συνεδρίου.
Μεγάλη τιμή για τη Σχολή αποτέλεσε η παρουσία καταξιωμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που πλαισίωσαν με τις ομιλίες τους τις στρογγυλές τράπεζες και τα σεμινάρια αλλά και η συμμετοχή νέων ερευνητών που παρουσίασαν τις επιστημονικές τους ανακοινώσεις, οι οποίες κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στις Αθλητικής Επιστήμης με επίκαιρη θεματολογία.
Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ένας τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες της Επιστήμης του Αθλητισμού, ο Καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας Andrew Jones που διδάσκει στο Τμήμα Αθλητικών και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Exeter του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος οδήγησε στις μεγάλες διακρίσεις τον Κενυάτη δρομέα μεγάλων αποστάσεων, Eliud Kiptchoge.
Κατά την Τελετή Έναρξης, προβλήθηκε ένα ειδικό αφιέρωμα στην Εθνική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) ξεκινώντας από την κατάκτηση της 1ης θέσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1987 έως και τη χρονική περίοδο μέχρι το 2007, παρουσία των καταξιωμένων αθλητών/προπονητών καλαθοσφαίρισης Παναγιώτη Γιαννάκη, Φραγκίσκου Αλβέρτη, Νίκου Χατζηβρέττα, Δημήτρη Παπανικολάου, Γιάννη Καλαμπόκη, και Βάιου Γιώρα, καθώς και του προέδρου της ΕΟΚ Ευάγγελου Λιόλιου. Το αφιέρωμα πλαισιώθηκε με ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό δρώμενο από τις φοιτήτριες της Ειδικότητας Ρυθμικής Γυμναστικής και Καλαθοσφαίρισης σε συνεργασία με τη σχολή χορού Let’s Dance, αποσπώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκόμενων καθώς στο τέλος αναδύθηκε το “τιμημένο” τρόπαιο του 1987, το οποίο δέσποζε πάνω στη σκηνή καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Τ.ΕΦ.Α.Α. «Γεώργιος Παπαδριέλλης».
Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η απονομή του Βραβείου «Νίκος Σαμαράς» στην Άδα Σταματάτου, την αθλήτρια που αγωνίζεται με τα «χρώματα» του αυτισμού, λειτουργώντας ως κινητήριος μοχλός ενεργοποίησης και ενημέρωσης του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σε αυτό το ευαίσθητο κοινωνικό θέμα, προκαλώντας έντονη συγκίνηση με τα λόγια της:
«…Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω γιατί βρίσκομαι μαζί σας. Από πολύ μικρή ηλικία μέσω του κλασικού μπαλέτου έμαθα να χρησιμοποιώ το σώμα μου ως εργαλείο έκφρασης. Όταν απέκτησα οικογένεια κλήθηκα να αντιμετωπίσω μια βαριά και ισόβια ασθένεια στον πρωτότοκο γιο μου. Η άσκηση ήταν η μόνη λύση για να επιβιώσω. Η άσκηση ήταν η μόνη έξοδος από την θλίψη. Είχα ανακαλύψει την πιο φθηνή ψυχοθεραπεία. Ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Όταν ο γιος μου έγινε 18 έτρεξα στον πρώτο μαραθώνιο με τη μπλούζα του αυτισμού. Αργότερα σε μαραθώνιο στη Νέα Υόρκη, είδα μια εικόνα που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Έναν άνθρωπο να κάνει χημειοθεραπεία και να τρέχει μαζί με τον επίσης δρομέα γιο του. Από εκείνη τη μέρα σταμάτησα να σκέφτομαι μόνο το δικό μου πρόβλημα και ξεκίνησα να δίνω και εγώ συνοδεία, σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη για συνοδό. Μέσω της άσκησης μετέφερα τη χαρά, αλλά σε κάποιον άλλον. Όταν ξεκινήσαμε κολυμβητήριο με τον γιο μου, γυρνούσαμε σπίτι χαρούμενοι και οι δύο. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ζήσω αυτές τις στιγμές. Πάντα αισθανόμουν μειονεκτικά απέναντι στις υπόλοιπες μάνες. Ο αθλητισμός μας έχει σώσει σαν οικογένεια. Όταν ο Γιάννης κολυμπάει στη διαδρομή με το δικό του ξεχωριστό στιλ, περνάει ένα μήνυμα στα παιδιά με το ίδιο πρόβλημα. Μπορεί να σκεφτόμαστε διαφορετικά, αλλά μας ενώνει η ίδια αγάπη. Η αγάπη της άθλησης. Ο αθλητισμός φτιάχνει τη σωστή κοινωνία και σε κάνει να σκεφτείς πέρα από τον εαυτό σου».
Την Τελετή Έναρξης, τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτικής, πολιτειακής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα ο τέως Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γεώργιος Μαυρωτάς, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Φώτιος Μάρης, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Διοίκησης του Δ.Π.Θ.Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου, ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων Kαθηγητής Βασίλειος Γούργουλης, ο τέως πρύτανης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, ο τέως Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Σάββας Τοκμακίδης, ο Ομότιμος Καθηγητής Κυριάκος Ταξιλδάρηςκαι η Κοσμήτορας της Σ.Ε.Φ.Α.Α. Καθηγήτρια Ελένη Δούδα.
Παράλληλα με το συνέδριο και σε συνεργασία με άλλους φορείς, «έτρεχαν» δυο δρομικά γεγονότα.Tο Σάββατο 10 Ιουνίου ο βραδινός δρόμος 5 χλμ. και την Κυριακή 11 Ιουνίου ο ημιμαραθώνιος Komo Run με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία. Το βράδυ του Σαββάτου στο μέγαρο Μουσικής οι «Έλληνες Ροβινσώνες», μια μουσικοχορευτική παράσταση με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, χάρισαν συγκινητικές στιγμές στο κοινό που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα.
Την Κυριακή 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Αιφνίδιος Kαρδιακός Θάνατος και Άσκηση: Μέτρα πρόληψης», η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο των επιστημονικών δράσεων του Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Κλινική Άσκηση και Εφαρμογές της Τεχνολογίας στην Υγεία» και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της φοιτήτριας Γεωργίας Σολανάκη, που έφυγε αδόκητα από κοντά μας πριν ένα χρόνο κατά τη διάρκεια της καθημερινής της προπόνησης. Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν ο Καθηγητής Καρδιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δ.Π.Θ. Δημήτριος Στάκος, ο Κλινικός Εργοφυσιολόγος, από το Κέντρο Καρδιακής Αποκατάστασης της Καρδιολογικής Κλινικής Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας Κωνσταντίνος Βόλακλης, ο Καρδιολόγος και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δ.Ε.Δ.Κ.Α. Χρήστος Καΐρης, ο Καρδιολόγος και Πρόεδρος του Συλλόγου Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής Αχιλλέας Παπαδόπουλος και η Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Πρώτων Βοηθειών της RescueTraining International Αλεξάνδρα Μπακάλη, η οποία έκανε την επίδειξη καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με χρήση εξωτερικών απινιδωτών.
Στην Τελετή Λήξης ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Καθηγητής Αντώνης Καμπάς, έκανε έναν σύντομο απολογισμό του επιστημονικού έργου του συνεδρίου ενώ ο Ομότιμος Καθηγητής Γεώργιος Γκοδόλιας βράβευσε την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Ν. Ροδόπης για τη διαχρονική και αδιάλειπτη υποστήριξη των αθλητικών δράσεων του Τ.Ε.Φ.Α.Α. – Δ.Π.Θ.
Το συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την Τελετή Ορκωμοσίας δύο Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος, μέσα σε μια εορταστική ατμόσφαιρα γεμάτη χαμόγελα και υποσχέσεις για το επόμενο 32ο Επετειακό Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού το οποίο συμπίπτει με τα 40 χρόνια λειτουργίας του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η #enaevents ως επίσημος διοργανωτής και εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν στη διεξαγωγή του Συνεδρίου, τους εθελοντές – φοιτητές και το Διδακτικό και Τεχνικό προσωπικό της Σ.Ε.Φ.Α.Α. για την άψογη συνεργασία, τους ομιλητές και επίτιμους καλεσμένους που τίμησαν με την παρουσία τους τη φετινή διοργάνωση καθώς επίσης και όλους τους συνέδρους για τη συμμετοχή και τη στήριξη τους στον θεσμό και αυτή τη χρονιά.