Σε ανθελληνικό ντελίριο μετατράπηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 7 Ιανουαρίου στη Κεσσάνη, προς τιμή του εκλιπόντος ιδρυτή του ΚΙΕΦ Αχμέτ Σαδίκ και την 76η επέτειο από την ημέρα γέννησης του.
Ο κόμβος στην είσοδο της τουρκικής πόλης έλαβε το όνομα «Dr. Sadik Ahmet», ενώ αργότερα στην εκδήλωση μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (BBP) Μουσταφά Ντεστιτζί και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Μουσταφά Σεντόπ, οι οποίοι επιδόθηκαν σε προκλήσεις κατά της Ελλάδας.
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει στη Θράκη επιχείρηση σαν αυτή στη Κύπρο το 1974»
Ο Πρόεδρος της BBP Mustafa Destici είπε ότι από τις αρχές του 20ου αιώνα,
«Οι Τούρκοι έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα στα Βαλκάνια και τη Δυτική Θράκη από τις αρχές του 20ου αιώνα», είπε ο Μουσταφά Σεντόπ, ο οποίος χαρακτήρισε την ελληνική Θράκη ως «αναπόσπαστο τμήμα της Τουρκικής Δημοκρατίας».
«Σήμερα, η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ισχυρότερη, πολύ ισχυρή. Από εδώ και πέρα, όλοι πρέπει να ξέρουν ότι το κράτος της Τουρκίας δεν θα επιτρέψει να ξαναγίνουν οι θηριωδίες και σφαγές που έγιναν στο παρελθόν. Όπως έγινε η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο το 1974, εάν επιχειρηθεί καταπίεση ή σφαγή της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, το κράτος της Τουρκίας είναι έτοιμο, και η Ελλάδα είναι ήδη σε μεγάλο φόβο γι’ αυτό», πρόσθεσε.
«Όσο υπάρχει Τουρκία θα είμαστε στο πλευρό των Τούρκων της Δυτικής Θράκης»
Ο Σεντόπ στην ομιλία του δήλωσε πως ο Δρ. Σαδίκ Αχμέτ είναι «η σημαία και το σύμβολο του αγώνα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».
Συνέχισε λέγοντας πως «85 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούμε στην Τουρκία στεκόμαστε στο πλευρό των αδελφών μας που ζουν στη Δυτική Θράκη. Στεκόμαστε πλάι στον σκοπό τους. Όσο υπάρχει Τουρκία, όσο έχουμε 85 εκατομμύρια ανθρώπους, θα είμαστε στο πλευρό των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».
Τόνισε ότι ο αγώνας των «Τούρκων» στη Δυτική Θράκη είναι «αγώνας για να συμμορφωθεί η Ελλάδα με το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει».
Υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της για ανεξαρτησία ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας της. «Τώρα, φυσικά, η Τουρκία δεν είναι η Τουρκία ενός αιώνα πριν, υπάρχει μια πολύ ισχυρότερη Τουρκία. Μιλάμε για ένα έθνος που αγωνίζεται μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος για να διατηρήσει την ανεξαρτησία του».
Συνέχισε λέγοντας πως: «Προσπαθούν να εδραιώσουν την αρχή ενός έθνους που βασίζεται στην εχθρότητα προς την Τουρκία. Βλέπουμε ότι μια αντι-τουρκική στάση στην Ελλάδα έχει υψώσει τη φωνή της, ίσως έχει μπει στην προεκλογική ατζέντα εκεί η εχθρότητα προς την Τουρκία κι έτσι έχει αυξηθεί και οξυνθεί. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα να προσπαθεί να εξηγήσει την εθνική της ύπαρξη στη βάση της εχθρότητας προς μια άλλη χώρα προκειμένου να προστατέψει και να διατηρήσει αυτή την εθνική ύπαρξη. Αυτό όμως έχει κάνει η Ελλάδα. Η Ελλάδα προσπαθεί να θεμελιώσει την αρχή της ως έθνους στη βάση της εχθρότητας προς την Τουρκία και όχι στις δικές της ιστορικές αξίες και πολιτισμό. Δεν είναι βιώσιμο όμως αυτό, δεν είναι διατηρήσιμο, δεν είναι υπερασπίσιμο».
«Έχουμε δει σε περιόδους της Ιστορίας ότι όταν ένα κράτος προσπαθεί να περηφανεύεται κατά των γειτόνων του στηριζόμενο σε άλλες χώρες, καθήμενο στην αγκαλιά αυτών των χωρών, δεν πετυχαίνει», είπε.
Και κατέληξε: «Αυτό έχει κάνει η Ελλάδα. Προσπαθούν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους από οικονομική και στρατιωτική άποψη με μια απερίσκεπτη εχθρότητα προς την Τουρκία, ίσως μάλιστα διακινδυνεύοντας να γίνουν η 51η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Κανένα όφελος για την Ελλάδα. Δεν ωφελεί τους ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα, τους δικούς τους ανθρώπους. Και δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να πάρει στα σοβαρά ένα τέτοιο κράτος, να πάρει στα σοβαρά ένα κράτος που κάνει μια τέτοια προσπάθεια και συνεχίζει να υπάρχει. Από αυτή την άποψη, λέμε, αντίθετα, ότι η φιλία της Τουρκίας είναι πολύτιμη, ενώ η εχθρότητα της Τουρκίας είναι πολύ επικίνδυνη. Επομένως, όλοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αναλαμβάνουν δράση, μιλάνε και κάνουν υπολογισμούς κατά της Τουρκίας».