Στη Βουλή συζητήθηκε η ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ για τις κενές οργανικές θέσεις στη Δ.Α. Ροδόπης – «Για να έχουν ασφάλεια οι πολίτες χρειάζεται κάλυψη των οργανικών κενών και όχι πρόσκαιρες και αδιαφανείς αποσπάσεις», τόνισε ο Βουλευτής Ροδόπης
Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ για τα θέματα που αφορούν την υποστελέχωση της Δ.Α. Ροδόπης συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στην Ολομέλεια της Βουλής και στην οποία κλήθηκε να απαντήσει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου.
Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ έθεσε επιτακτικά το θέμα των 95 οργανικών κενών και των επιπλέον 45 αστυνομικών που έχουν αποσπαστεί σε άλλες υπηρεσίες διαμορφώνοντας έτσι μια γκρίζα πραγματικότητα 130 κενών στο οργανόγραμμα της υπηρεσίας στη Ροδόπη, γεγονός που καθιστά προβληματική την εύρυθμη λειτουργία της αλλά και την ποιοτική αστυνόμευση και ασφάλεια των πολιτών στην καθημερινότητά τους.
Παράλληλα ζήτησε από τον κ. Οικονόμου να μην επιμείνει ότι λύση αποτελούν οι αποσπάσεις, από την στιγμή που αυτές είναι πρόσκαιρες, αφορούν τα τμήματα συνοριακής φύλαξης Ιάσμου και Σαπών και όχι το σύνολο των υπηρεσιακών αναγκών και να δώσει χρονοδιάγραμμα μεταθέσεων που θα αποκαταστήσουν την αδικία της απόφασης του Κατώτερου Συμβουλίου Μεταθέσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Από την πλευρά του ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι οι ευθύνες βαραίνουν την δεκαετία της κρίσης 2010-2020, οπότε και δεν έγιναν προσλήψεις αστυνομικών ενώ προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφαση για την μη ενίσχυση με ούτε έναν αστυνομικό της Δ.Α. Ροδόπης, λέγοντας ότι οι μεταθέσεις θα γίνονταν από την Αττική που έχει μεγάλο πρόβλημα.
Να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε στη δευτερολογία του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, για το κτίριο της Δ.Α. Ροδόπης γίνονται όλες οι ενέργειες ώστε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «ΗΛΕΚΤΡΑ».
Σε κάθε περίπτωση, ο Ιλχάν Αχμέτ, ανέδειξε με τον πλέον επίσημο κοινοβουλευτικά τρόπο το πρόβλημα της Ροδόπης και άνοιξε τον διάλογο για την αναζήτηση ενδεδειγμένων και όχι εμβαλωματικών λύσεων σε έναν κλάδο που αφορά εργαζόμενους συμπολίτες μας.
Ακολουθούν, η πρωτολογία και η δευτερολογία του βουλευτή Ροδόπης καθώς και η απάντηση του κ. Οικονόμου.
Η τοποθέτηση του Ιλχάν Αχμέτ:
«Κύριε Υπουργέ,
Το Κατώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε στις 20-9-2022 να μην ενισχύσει με ούτε έναν αστυνομικό την Δ.Α. Ροδόπης, απόφαση η οποία χαρακτηρίζεται από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης ως «καταδεικνύουσα περίτρανα την αδιαφορία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».
Από τις 527 συνολικά οργανικές θέσεις της Δ.Α. Ροδόπης, οι 95 εξ’ αυτών είναι κενές.
Εάν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν οι 45 αστυνομικοί οι οποίοι έχουν αποσπαστεί προς ενίσχυση της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ αλλά και Υπηρεσιών άλλων Διευθύνσεων Αστυνομίας, Ε.Υ.Π. κ.λ.π., τότε διαπιστώνεται ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι καλούνται να ανταπεξέλθουν στα αστυνομικά τους καθήκοντα με 130 αστυνομικούς λιγότερους από αυτούς που το οργανόγραμμά τους προβλέπει ότι χρειάζονται για να λειτουργούν εύρυθμα οι Αστυνομικές Υπηρεσίες. Αλλά και για να απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Ροδόπης ποιοτική αστυνόμευση και ασφάλεια στην καθημερινότητά τους.
Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:
Α) Σκοπεύετε να ικανοποιήσετε με πληρότητα, αμεσότητα και ειλικρίνεια το αίτημα των αστυνομικών υπαλλήλων του νομού Ροδόπης για την κάλυψη των 95 κενών αυτών οργανικών θέσεων που αυτή την στιγμή συνεχίζουν να υφίστανται, μετά την απόφαση του Κατωτέρου Συμβουλίου Μεταθέσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.;
Β) Με ποιον τρόπο και με ποιες πολιτικές σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε την κάλυψη των προβλημάτων που αφορούν τόσο τις συνθήκες εργασίες – ασφάλειας του αστυνομικού προσωπικού όσο και την ασφάλεια των πολιτών του Νομού Ροδόπης;».
Η απάντηση του Λευτέρη Οικονόμου:
«Κύριε Βουλευτά, η σημερινή συζήτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου για ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποτελεί μια ευκαιρία, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας και ειδικότερα όσοι διαβιούν στο Νομό Ροδόπης να πληροφορηθούν με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα για το πνεύμα των πρωτοβουλιών που ήδη αναπτύσσει η Κυβέρνηση στην κατεύθυνση εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων της ακριτικής αυτής περιοχής.
Θα ξεκινήσω από μια γενικότερη επισήμανση, που -πιστεύω- οφείλει να αποτελεί καθολική παραδοχή και αφορά τον αριθμό των υπηρετούντων αστυνομικών στις υπηρεσίες της χώρας που παραμένει ελλειμματικός. Οι λόγοι έχουν αρκετές φορές συζητηθεί και αναλυθεί και μπορούν να συνοψιστούν σε δύο σημεία: εξαιρετικά μειωμένες προσλήψεις από το 2010 και για μια τουλάχιστον δεκαετία εξαιτίας μνημονιακών υποχρεώσεων που ίσχυαν κατά την περίοδο της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, και δυσανάλογα υψηλός αριθμός αποχωρήσεων από τις τάξεις του σώματος λόγω συνταξιοδότησης. Με αυτά τα δεδομένα, η πολιτική και φυσική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήδη από τον Ιούλιο του 2019 υλοποιούν ένα συνολικότερο σχεδιασμό που στόχο έχει στην αναδιάταξη πόρων και δυνάμεων με αναφορά στη σύγχρονη εποχή με έμφαση στις τρέχουσες ανάγκες ασφάλειας των επιμέρους περιοχών της χώρας μας. Ταυτόχρονα, προβαίνουν σε κάθε αναγκαία πρωτοβουλία, ώστε μέσα στο ομολογουμένως περιορισμένο πλαίσιο των υφιστάμενων δημοσιονομικών δυνατοτήτων να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τρόπο τέτοιο, που θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το ζήτημα του υπηρετούντος προσωπικού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, πράγματι αυτό, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών υπηρεσιών της χώρας, υπολείπεται αριθμητικά του προβλεπόμενου. Θέλω, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλλονται ουσιαστικές προσπάθειες διαρκούς ενίσχυσης μέσω αποσπάσεων των τοπικών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ήδη από τις 29 Οκτωβρίου του 2020 η Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης ενισχύεται με 69 αστυνομικούς, 50 με δαπάνες δημοσίου και 19 αδαπάνως, ενώ 7 επιπλέον υπηρετούν με απόσπαση εκεί σήμερα αδαπάνως για προσωπικούς λόγους. Η ενίσχυση αυτή έχει χαρακτήρα σταθερό στο πλαίσιο της βέλτιστης διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και της υλοποίησης του σχεδίου «Ακρίτας». Ωστόσο, συνιστά αποτέλεσμα σύνθεσης από προσωπικό διαφορετικών υπηρεσιών βάσει των υπηρεσιακών αναγκών που επικρατούν στις περιοχές συνεισφοράς αυτών των δυνάμεων. Έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, ενώ η λήξη τους συνοδεύεται από την αναγκαία ανανέωση και συνακόλουθα αύξηση ή μείωση ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο επιχειρησιακό πεδίο της εν λόγω περιοχής.
Σε ό,τι αφορά τις τακτικές μεταθέσεις, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του αστυνομικού προσωπικού σε συνάρτηση με τις ιδιαίτερα αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες κομβικών υπηρεσιών του Σώματος ανά την επικράτεια, προκήρυξε το καλοκαίρι προς πλήρωση κενών οργανικών θέσεων εννέα θέσεις για τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης, οι οποίες καλύφθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους εκτός μίας για την οποία δεν υποβλήθηκαν αιτήσεις προς πλήρωση. Δεν προέβη σε περαιτέρω προκήρυξη θέσεων για την εν λόγω Διεύθυνση Αστυνομίας κατά τις συμπληρωματικές μεταθέσεις λόγω μη επιβολής αιτήσεων ακύρωσης εν αντιθέσει με άλλες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας όπου και προέβησαν σε σχετική προκήρυξη, ώστε να καλυφθούν από αστυνομικούς σύμφωνα με τον πίνακα επιλαχόντων. Στην κατεύθυνση μη προκήρυξης συμπληρωματικών θέσεων συνέβαλε αναμφισβήτητα και το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των μετατιθέμενων κατά τις τακτικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους αστυνομικών προήλθε από υφιστάμενες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής επιτείνοντας τα ήδη υφιστάμενα ζητήματα στελέχωσής της και την επιτακτική ανάγκη επαρκούς ανταπόκρισης στις ιδιαίτερα υψηλές υπηρεσιακές ανάγκες που σημειώνονται κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο στον μεγαλύτερο αστικό ιστό της χώρας μας.
Ωστόσο, παρά τις διαπιστωμένες ελλείψεις σε στελεχιακό δυναμικό, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης μέσα από τη χρηστή διαχείριση του συνόλου του προσωπικού που υπηρετεί εκεί και χάρη στη διαρκή προσπάθεια ενίσχυσής της, μέσω αποσπάσεων, έχει να επιδείξει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.
Υλοποιώντας το πρόγραμμα αντεγκληματικής πολιτικής 2020-2024 και το στρατηγικό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας 2021-2025 έχει διαμορφώσει και υλοποιεί ειδικότερα επιχειρησιακά σχέδια στις περιοχές και στους τομείς που παρουσιάζουν εντονότερη παραβατικότητα. Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, στην πρόληψη και καταστολή ληστειών και κλοπών, καθώς και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών που εντοπίζονται σε πληθυσμιακές ομάδες με ειδικότερα κοινωνικοοικονομικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά.
Η Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης έχει ακόμα καταρτίσει και εφαρμόζει αδιαλείπτως, μέσω στοχευμένων και συστηματικών ελέγχων όλο το εικοσιτετράωρο, ειδικότερα σχέδια για την πρόληψη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, την καταπολέμηση διακίνησης ναρκωτικών του διασυνοριακού εγκλήματος, με έμφαση ιδιαίτερα σε γεωγραφικές περιοχές της αρμοδιότητάς της και πληθυσμιακές ομάδες, όπου εντοπίζονται εστίες τέτοιων παραβατικών συμπεριφορών.
Το πλήθος των ελέγχων και τα αποτελέσματα αυτών αποτυπώνονται συνοπτικά στους πίνακες που θα καταθέσω στα Πρακτικά προς πληρέστερη ενημέρωση του Σώματος.
Χαρακτηριστικά και μόνο θέλω να σας αναφέρω ότι στο πλαίσιο αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης έχουν πραγματοποιηθεί 22.801 έλεγχοι, έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις διακίνησης 131, έχουν συλληφθεί 141 διακινητές και 866 διακινούμενοι. Έχουν κατασχεθεί 134 οχήματα και έχουν ακινητοποιηθεί άλλα 267. Λεπτομερειακά, όμως, αναφέρονται στον πίνακα που καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου καταθέτει για τα Πρακτικά τους προαναφερθέντες πίνακες, οι οποίοι βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Τούτων λεχθέντων και ολοκληρώνοντας την αρχική μου τοποθέτηση, θέλω να υπογραμμίσω ότι η πολιτική και φυσική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αναγνωρίζοντας τη διαρκή προσπάθεια για παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών αστυνόμευσης από τα στελέχη της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης στους κατοίκους του νομού, επιχειρεί μέσα στο πλαίσιο των υφιστάμενων δυνατοτήτων της χώρας να παράσχει όλους τους αναγκαίους πόρους και τα μέσα που θα διευκολύνουν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή αποστολή τους.
Θα σταθώ, λοιπόν, σε ορισμένες από αυτές τις πρωτοβουλίες στη συνέχεια της συζήτησής μας, θέλοντας να επισημάνω κατ’ αυτόν τον τρόπο το ειλικρινές ενδιαφέρον και τη μέριμνα που επιδεικνύει η Κυβέρνηση για τους κατοίκους, αλλά και το αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί στο νομό Ροδόπης».
Η δευτερολογία του Ιλχάν Αχμέτ:
«Κύριε Υπουργέ,
Την τραγική κατάσταση που παρουσιάζουν οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Δ.Α. Ροδόπης – παρότι έχετε και ιδία γνώση – την έχει αναδείξει πολλάκις η Ένωση ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ και «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου» , σας επισημαίνουν κάθε φορά την αναγκαιότητα να ενσκήψετε με σοβαρότητα στο γιγάντιο- χρονίζον και ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα.
Και το πρόβλημα αυτό αφορά τόσο στις συνθήκες εργασίες – ασφάλειας του αστυνομικού προσωπικού όσο και στην ασφάλεια των πολιτών του ακριτικού Νομού Ροδόπης, ώστε να δώσετε επιτέλους μόνιμη λύση με την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, επιτελώντας έτσι το αυτονόητο καθήκον σας προς τους αστυνομικούς και τους πολίτες του τόπου μας.
Οι αποσπάσεις προσωπικού άλλων Διευθύνσεων Αστυνομίας με έξοδα δημοσίου για την διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, αποτελούν «μπαλώματα» και σε καμία περίπτωση δεν είναι σοβαρή λύση στο γενικό πρόβλημα λειτουργίας των Αστυνομικών μας Υπηρεσιών.
Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ!!! ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
Κύριε Οικονόμου,
Α) Στη Ροδόπη υπάρχει ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας (κλοπές, διαρρήξεις κ.λ.π.)
Β) έξαρση της χρήσης – διακίνησης ναρκωτικών
Γ) ύπαρξη μεγάλης παραλιακής ζώνης η οποία κατά τους θερινούς μήνες παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένη επισκεψιμότητα και εκ των πραγμάτων χρήζει αυξημένης ανάγκης αστυνόμευσης
Δ) ύπαρξη πλήθους στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος εξαιτίας του γεγονότος πως η Κομοτηνή είναι η έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης- της Π.Ε. Ροδόπης – του Εφετείου Θράκης -του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο οποίο φοιτούν περίπου 12.500 φοιτητές – της ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ – της Σχολής Αστυφυλάκων – του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ Κομοτηνής – των δύο Ταξιαρχιών – του Γενικού Τουρκικού Προξενείου – του Γενικού Καταστήματος Κράτησης
Ε) η λειτουργία του Μεθοριακού Σημείου Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας, που αποτελεί την μεγαλύτερη πύλη εισόδου επισκεπτών ανάμεσα στα επτά σημεία της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένη σε ανθρώπινο δυναμικό.
Για όλους αυτούς τους λόγους ΣΑΣ καλώ να δεσμευτείτε για την κάλυψη με μεταθέσεις και ΟΧΙ με αποσπάσεις πρόσκαιρες και αδιαφανείς των οργανικών κενών που παρουσιάζονται στην ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΡΟΔΟΠΗΣ, όπως το ζητούν και το επιδιώκουν οι ΕΝΩΣΕΙΣ των ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ».
Η δευτερολογία του Λευτέρη Οικονόμου:
«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα αναφερθώ, όπως προείπα, σε συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν την υλικοτεχνική υποδομή και μια σειρά άλλων μέτρων στη Ροδόπη, αλλά επιτρέψτε μου εισαγωγικά, επειδή επαναφέρετε πάλι το θέμα της δύναμης, να σας πω ότι είναι ένα γενικότερο πρόβλημα αυτό, το οποίο δεν αφορά μόνο τη Ροδόπη, όπως προείπα, αφορά όλη τη χώρα.
Για δέκα χρόνια η Ελληνική Αστυνομία ουσιαστικά δεν είχε στοιχειώδες αναγκαίο αριθμό προσλήψεων για τους λόγους που προανέφερα. Η Κυβέρνηση μας από τον Ιούλιο του 2019 έχει φροντίσει, στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και έχει αυξηθεί ο αριθμός των προσλήψεων και γνωρίζετε πολύ καλά και στη Θράκη τους συνοριοφύλακες που έχουν πάρει, όπου έτσι απαλλάσσεται το αμιγώς αστυνομικό προσωπικό από μια σειρά άλλων έργων.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα σας παρακαλέσω πολύ, να δείτε λίγο τα στοιχεία τα οποία έχω καταθέσει, δεδομένου ότι υπάρχει μια σειρά συμπληρωματικών επιχειρησιακών δράσεων που διενεργούνται τόσο στη Ροδόπη όσο και ευρύτερα στην περιοχή της Θράκης, όπου πραγματικά –κι έχετε και προσωπική άποψη- το αίσθημα ασφαλείας είναι αρκετά υψηλό.
Είναι μια φιλήσυχη περιοχή, όπου οι κάτοικοι ζουν σε ένα φιλήσυχο και ασφαλές περιβάλλον και το αστυνομικό προσωπικό μέσα και από τις δυσκολίες που αναφέρατε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος επιτελεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο στο νομό Ροδόπης όσο και ευρύτερα στη Θράκη, τα καθήκοντά του και πραγματικά, οι συμπολίτες μας που διαβιώνουν σε αυτήν την ακριτική περιοχή, έχουν και εκφράζουν με κάθε τρόπο την εκτίμησή τους προς το αστυνομικό προσωπικό και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για το αίσθημα ασφαλείας που πραγματικά βιώνουν σε αυτήν την περιοχή και θα συνεχίσουμε.
Ασφαλώς και αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μας η Θράκη για τα θέματα ενίσχυσης του ζητήματος ασφαλείας, αλλά πάντα μέσα στις υφιστάμενες δυνατότητες.
Με την ευκαιρία αυτή τώρα, επιτρέψτε μου, να κάνω και μια αναφορά γενικότερα στο τι έχουμε κάνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα για τη διασφάλιση των συνθηκών εργασίας, αλλά και ενός υγιούς περιβάλλοντος, διότι και τα θέματα των συνθηκών εργασίας αποτελούν σημαντικό παράγοντα στο να επιτελούν με καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά τους οι αστυνομικοί.
Κατ’ αρχάς, η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία του αστυνομικού προσωπικού κατά την εκτέλεση της αποστολής του συνιστά διαρκές και πρωταρχικό μέλημα τόσο του Υπουργείου, όσο και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Και μια σειρά μέτρων τα οποία λάβαμε κατά την περίοδο του COVID για το αστυνομικό προσωπικό, αλλά και με υλικό το οποίο το εφοδιάσαμε, θα υπάρχει σε σχετικό πίνακα που θα καταθέσω στα Πρακτικά.
Ακόμη αξίζει να επισημανθεί ότι από την 1η Αυγούστου του 2014 έως και 5 Οκτωβρίου του 2022 με μέριμνα της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης του Αρχηγείου κατανεμήθηκε σημαντικός αριθμός διαφόρων ειδών προσωπικής προστασίας και υλικοτεχνικής υποστήριξης των στελεχών που υπηρετούν στην εν λόγω Διεύθυνση Αστυνομίας. Τα σχετικά στοιχεία απεικονίζονται σε έναν ακόμα πίνακα που θα καταθέσω στα Πρακτικά.
Σε ό,τι αφορά τα οχήματα θα ήθελα να πω πως είναι γνωστή η κατάσταση στην οποία παραλάβαμε το καλοκαίρι του 2019 από πλευράς υλικοτεχνικού εξοπλισμού στον τομέα των οχημάτων, παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις λόγω συγκεκριμένων δημοσιονομικών δεδομένων, όπως αναφέρθηκα, τα οποία δεν επέτρεπαν να υπάρχει ουσιαστικά η ολοκλήρωση και στη συνέχεια η αλλαγή του στόλου των οχημάτων που ήταν σε τραγική κατάσταση. Εμείς το βάλαμε αυτό ως πρώτη προτεραιότητα. Και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ήδη έχουν διατεθεί, από το καλοκαίρι του 2019 έως και τώρα, πενήντα τέσσερα οχήματα στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης.
Ακόμη θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η πολιτική και φυσική ηγεσία μελετούν και αξιολογούν προτάσεις που υποβάλλονται από τους συνδικαλιστικούς φορείς, αλλά και από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, στην κατεύθυνση θεμελίωσης ενός σύγχρονου πλαισίου εργασιακών συνθηκών, που θα ανταποκρίνεται κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επιτρέψτε μου και μια αναφορά σε ό,τι αφορά το κτίριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης. Προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις αναγκαίες ενέργειες με σκοπό την ένταξή τους στο ενεργειακό πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ».
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα ολοκληρώσω τη σημερινή μου τοποθέτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, βεβαιώνοντάς σας ότι τα ζητήματα που τίθενται μέσα από την υπό συζήτηση επίκαιρη ερώτηση, υπό την στενή έννοια σε επίπεδο Νομού Ροδόπης, αλλά και στην ευρύτερη έννοιά τους, είναι γνωστά και απασχολούν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Από το 2019, έχοντας κατανοήσει σε βάθος τη συνθετότητα αυτών των δυσχερειών που αντιμετωπίζει διαχρονικά η Ελληνική Αστυνομία, προβήκαμε σε όλες εκείνες τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις που θα θεραπεύσουν σε σημαντικό βαθμό όλες αυτές τις χρόνιες παθογένειες του Σώματος.
Συνεχίζουμε, λοιπόν, να σχεδιάζουμε, να αναπτύσσουμε και να υλοποιούμε με όρους πολιτικού ρεαλισμού όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν ουσιαστική στήριξη στις κατά τόπους υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως προέκυψε και μέσα από τη σημερινή συζήτηση για τον νομό Ροδόπης.
Ο ρόλος μας, μακριά από μια μεγαλόσχημη ρητορική, είναι διακριτικά παρεμβατικός, με σκοπό να διατηρηθεί το επαρκές πλαίσιο που έχουμε εδώ και τρία χρόνια θεμελιώσει, για την παροχή αποτελεσματικών και ουσιαστικών υπηρεσιών ασφάλειας και τάξης για όλους τους πολίτες της χώρας μας».