Ο Ντέιβιντ Πετρέους περιγράφει δημόσια σε συνέντευξή του ποια θα ήταν η απάντηση των ΗΠΑ, περιγράφοντας μια ολοκληρωτική καταστροφή σε ξηρά και θάλασσα
Στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της θα απαντούσαν σε μια πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από την Ρωσία, στα εδάφη της Ουκρανίας- μετά και τις απειλές του Βλάντιμιρ Πούτιν -αναφέρθηκε δημόσια ο πρώην διευθυντής της CIA και στρατηγός ε.α., Ντέιβιντ Πετρέους.
Με την συνέντευξη του στο ABC News, αν και ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν έχει συζητήσει το θέμα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, φαίνεται να στέλνει ένα σαφές μήνυμα από την Ουάσιγκτον στη Μόσχα.
Υπενθύμισε βέβαια, πως ο Σάλιβαν έχει «επικοινωνήσει» στην Μόσχα ποια θα ήταν η απάντηση σε περίπτωση χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων. Ο ίδιος ωστόσο απάντησε, μόνο βάσει της εμπειρίας του σε υποθετική βάση.
«Απλώς για να σας δώσω μια υποθετική εικόνα, θα απαντούσαμε ηγούμενοι μιας συλλογικής προσπάθειας του ΝΑΤΟ που θα καταστρέφαμε κάθε ρωσική συμβατική δύναμη που μπορούμε να δούμε και να αναγνωρίσουμε στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και επίσης στην Κριμαία και κάθε πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Πετρέους.
Ερωτηθείς εάν μια χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε πόλεμο τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απάντησε ότι δεν θα ήταν μια κατάσταση που θα ενεργοποιούσε το Άρθρο 5 της Συμμαχίας, το οποίο απαιτεί συλλογική άμυνα καθώς η Ουκρανία δεν είναι μέλος αυτής. Αλλά παρόλα αυτά, όπως είπε, αυτό που περιέγραψε θα ήταν η ενδεδειγμένη «απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».
Αναγνώρισε πάντως την πιθανότητα η ακτινοβολία από μια πιθανή χρήση πυρηνικών να επεκτεινόταν σε χώρες του ΝΑΤΟ και έτσι να υπήρχε βάσει για επίκληση του άρθρου Άρθρου 5 που αφορά επίθεση σε κράτος μέλος της Συμμαχίας.
«Η άλλη περίπτωση είναι ότι αυτό είναι τόσο φρικτό που πρέπει να υπάρξει απάντηση – δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο», είπε ο πρώην διοικητής της CIA.
Ωστόσο, ο Πετρέους πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να πάμε σε μια πυρηνική κλιμάκωση εδώ. Αλλά πρέπει να δείξουμε ότι αυτό (σ.σ. η χρήση πυρηνικών από την Ρωσία) δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή με κανέναν τρόπο».
Ο Πετρέους εκτίμησε επίσης ότι ο Πούτιν είναι «απελπισμένος» και πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πεδίο της μάχης είναι πλέον μη αναστρέψιμη για την Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό ερμηνεύει και τις πρόσφατες κινήσεις του με την ανακοίνωση προσάρτησης εδαφών και την επιστράτευση.
Όπως είπε κάποια στιγμή ο Πούτιν θα πρέπει να αναγνωρίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να αρχίσουν κάποιου είδους διαπραγματεύσεις.
Βέβαια, τα πράγματα «μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα για τον Πούτιν και τη Ρωσία. Και ακόμη και η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης να μην αλλάξει καθόλου την κατάσταση».
Προειδοποίησε πάντως πως θα πρέπει όλοι να λάβουν σοβαρά την απειλή του Πούτιν.