Αυστηρή απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία
Άμεση ήταν η απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας ότι «η Ελλάδα προκαλεί». «Δεν προβάλουμε διεκδικήσεις, αλλά θα υπερασπιστούμε τη χώρα εφόσον παραστεί ανάγκη», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας το βράδυ της Τετάρτης (28/9) είχε στο επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης που κράτησε τουλάχιστον τέσσερις ώρες, η Άγκυρα για ακόμα μια φορά έσπευσε να κατηγορήσει την Αθήνα, αλλά και τους Συμμάχους (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ), για επεκτατικές τάσεις και παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, με την απάντηση της χώρας μας να είναι άμεση.
Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για κατάφορες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από πλευράς Τουρκίας, αναφέρει την απειλή πολέμου (casus belli) της Άγκυρας και ξεκαθαρίζει πως η Αθήνα δεν προβάλλει καμία διεκδίκηση έναντι της γειτονικής χώρας. Τονίζει, όμως, ξεκάθαρα και ρητά πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της, εφόσον παραστεί η ανάγκη. Έστειλε, έτσι, για ακόμα μια φορά το μήνυμα πως οι απειλές των Τούρκων χτυπούν σε «γαλανόλευκο» τοίχο και δεν τρομάζουν τη χώρα που είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:
«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli). Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».
Τουρκία: «Η Ελλάδα προκαλεί»
Νωρίτερα, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είχε διάρκεια τεσσάρων ωρών, η Τουρκία έκανε λόγο για ελληνικές προκλήσεις. «Οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της, παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, έχουν πρόσφατα συζητηθεί διεξοδικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Άγκυρα για τη συνεδρίαση. Παρόντες ήταν ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός Ατίλα Γκιουλάν και ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Ερτσουμέντ Τατλίογλου.
«Να έρθουν στα λογικά τους, οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά που έχουν στρατιωτικό καθεστώς. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, σύμφωνα με την Hurriyet.
Οι Τούρκοι μάλιστα, κατηγορούν τη χώρα μας ότι «απομακρύνεται από τη λογική, έφτασε στο σημείο να σαμποτάρει νατοϊκές ενέργειες και να επιτεθεί σε πλοία που πλέουν στα διεθνή ύδατα».
«Καλούμε τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, καθώς είναι αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας της γείτονος υπογραμμίζει επίσης ότι οι ενέργειες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα, «ώστε όλες οι χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ». Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet, τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ήταν «οι κινήσεις της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο, η στρατιωτικοποίηση των νησιών, οι εγχώριες και διασυνοριακές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και oι επιπτώσεις στην περιοχή λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».