Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε «ευλογημένος τόπο» τις Σάπες, όπου «Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ζουν αρμονικά» και εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στο «ποίμνιο των Σαπών, ως λαού φιλήσυχου, φιλοπρόοδου και φιλεργατικού»
Ολοκληρώθηκε η επίσημη υψηλού συμβολισμού επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στις Σάπες, που αποτελεί εξέχουσα τιμή για τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών και ευλογία για τους κατοίκους του.
Η πάνδημη και παλλαϊκή υποδοχή της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος και της συνοδείας του πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σαπών, παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, του Πανοσολογιώτατου Πρωτεπιστάτη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους Γέροντα Χριστόφορου του Ιβηρίτη, Αρχιερέων, της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττας Μακρή, της Προέδρου της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανάπτυξης της Θράκης κ. Ντόρας Μπακογιάννη, των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Δ. Καιρίδη, κ. Θ. Ρουσόπουλου, κ. Ε. Στυλιανίδη, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Γ. Αμανατίδη, κ. Δ. Χαρίτου και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ι. Αχμέτ, του Πρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Α. Πολυχρονίδη, του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ροδόπης κ. Ν. Τσαλικίδη, του Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, του Διοικητή της 4ης ΤΑΞΥΠ Ξάνθης Ταξίαρχου Νικόλαου Τυροπάνη, του Διοικητή της 29ης Ταξιαρχίας Πεζικού Ταξίαρχου Παναγιώτη Λιόντου, του Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή ΑΜΘ Υποστράτηγου Πασχάλη Συριτούδη, του Αστυνομικού Διευθυντή Ροδόπης Ταξίαρχου Μιχάλη Σεβδυνίδη, του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜΘ Αρχιπύραρχου Κωνσταντίνου Κούκουρα, του Δημάρχου Κομοτηνής κ. Ι. Γκαράνη, του Σοφολογιότατου Τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής Δρ. Τζιχάτ Χαλήλ, εκπροσώπων τοπικών αρχών, αιρετών του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, εκπαιδευτικών οργανισμών και επαγγελματικών ενώσεων, εκκλησιαστικών επιτροπών και συλλόγων με λάβαρα και ένστολα τμήματα.
Στις προσφώνησεις του ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος αναφέρθηκε στους ακατάλυτους δεσμούς που συνδέουν το Οικουμενικό Πατριάρχη με την περιοχή, αποκαλώντας τον «συνδημότη», αφού το 2001 ο Δήμος τον είχε ανακηρύξει επίτιμο δημότη, στην ιεραποστολική αφοσίωση του στις Χριστιανικές αξίες, γεγονός που δικαιώνει τον τίτλο του Οικουμενικού, στην προώθηση του διαχριστιανικού και διαθρησκευτικού διαλόγου, στο πολυσήμαντο και αναγνωρισμένο παγκοσμίως έργο του υπέρ της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας των Λαών.
Τόνισε με έμφαση την πρωτοπόρα στάση του στα θέματα Οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος, ζητώντας την συμπαράσταση του στον αγώνα που δίνουν οι θεσμοί και η κοινωνία της Θράκης ενάντια στη λειτουργία χρυσωρυχείων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους λαμπρούς ιεράρχες του Θρόνου που έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή, το σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και του εικονοστασιού του, προσφορά των προσφύγων και στις σταθερές διαπροσωπικές τους σχέσεις που ξεκίνησαν το 1989.
Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων στην προσφώνηση του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Παναγιώτατε Δέσποτα, Επειδή τυγχάνετε φορεύς τοιαύτης υψίστης παραδόσεως, επειδή επί τριάκοντα και πλέον έτη – λόγοις και πράξεσιν – κοσμείτε την βαρύτιμον αλυσίδα των προκατόχων του Θρόνου Σας, δια του ιδικού Σας πολύτιμου κρίκου, εξασφαλίζων προοπτικής “εις την ενότητα και μέριμναν πασών των Εκκλησιών”, επειδή εμπνέετε τα επόμενας Υμών γενεάς των ορθοδόξων, όπως διασφαλίσωμεν “αναλλοίωτον την μαρτυρίαν του ασύλου θησαυρού, όνπερ κατέχει η Εκκλησία του Χριστού”διαδυλάσοοντας αυτήν “εν οστρακίνοις σκεύεσι ”, είμεθα απολύτως βέβαιοι, ότι το εσταυρωμένον Φανάριον θα εξακολουθή να προσφέρη το αληθινόν φως και το ύδωρ το ζων εις την Οικουμένην, τους εγγύς και τους μακράν, ίνα εν τέλει άπαντες γινώμεθα καινή κτίσις εν Χριστώ Ιησού τω Σωτήρι ημών. Καλώς ορίσατε Παναγιώτατε! Εις πολλά έτη Δέσποτα!».
Στο λόγο του η Α.Θ. Παναγιότητα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τη χαρά του για την θερμή πρόσκληση που του απηύθυνε ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος να επισκεφθεί τις Σάπες ως «επίτιμος συνδημότης» των κατοίκων του, αναφέρθηκε αναλυτικά στην διαχρονική σημασία και το ρόλο του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ως «πυρήνα της ταυτότητας» της πόλης, επεσήμανε την προσφορά του Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου π. Γρηγόριου Φραγκάκη, τέκνου των Σαπών, τόνισε την αξία και τη δεσπόζουσα θέση της «άνευ όρων και ορίων» αγάπης, ως οδού για μία ευημερούσα κοινωνία, έκφραση της οποίας είναι «ο ευλογημένος τόπος» των Σαπών, όπου Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ζούνε αρμονικά, συνυπάρχουν ως μία οικογένεια, σεβόμενοι τα πιστεύματα ο ένας του άλλου «ως συμπολίτες και αγαπημένοι του Θεού», εκφράζοντας τα συγχαρητήρια του στο «ποίμνιο των Σαπών, ως λαού φιλήσυχου, φιλοπρόοδου και φιλεργατικού».
Επισήμανε την αγωνία του για το φαινόμενο και τα δεινά της αστυφιλίας που τραυματίζει τις κοινωνίες της υπαίθρου, οι οποίες πλήττονται και από την κατάργηση καίριας σημασίας υπηρεσιών, που υπονομεύουν τη διατήρηση ενός υψηλού βιοτικού επιπέδου και ενισχύουν την αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων. Συγχρόνως, εξέφρασε τη στήριξη του στον «τίμιο αγώνα» και τις προσπάθειες που γίνονται «υπέρ ενισχύσεως του ηθικού και του φρονήματος των κατοίκων της υπαίθρου».
Ακόμη, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να αντιληφθεί με κάθε τρόπο η Πολιτεία, ότι «η παιδεία και η πρόσβαση σε περισσότερες σύγχρονες δυνατότητες ανάπτυξης των δεξιοτήτων της νεολαίας, ακόμη και μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας» είναι πρωταρχικό καθήκον της.
Τέλος, ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, απηύθυνε «εγκάρδιες πατρικές ευχές προς τη μαθητιώσα νεολαία, για το ωραίο και γοητευτικό ταξίδι της προς την μάθηση», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί το «ελπιδοφόρο μέλλον και το δυναμικό παρόν της Εκκλησίας και της κοινωνίας».
Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μακρή στην ολιγόλεπτη ομιλία της ανέφερε τα εξής:
«Από τον μεστό σας λόγο συγκράτησα τις παραινέσεις προς τους μαθητές, την ιδιαίτερα σημαντική παρατήρηση Σας για την ψηφιακή μεταρρύθμιση. Άλλωστε από έναν πράσινο Πατριάρχη δε θα περιμέναμε τίποτα λιγότερο. Να είστε καλά, να μας ευλογείτε, να προσεύχεστε για μας. Καλή αντάμωση στην Πόλη!».