«Αυτή η μέγιστη τιμή οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα από τον καπνό που έφτασε στην περιοχή των Σαπών από τη φωτιά στη Δαδιά. Τα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να παρουσιάσουν επιπτώσεις στην υγεία», διευκρινίζει ο Διευθυντής του σχολείου Μιχάλης Βασιλειάδης
Αυξημένα επίπεδα σε σωματίδια PM 2,5 στον αέρα των Σαπών μέτρησε ο σένσορας που εγκαταστάθηκε στο ΓΕΛΔΕ ΣΑΠΩΝ στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS + με θέμα: «Η Κλιματική αλλαγή στην ψηφιακή εποχή».
«Αυτή η μέγιστη τιμή οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα από τον καπνό που έφτασε στην περιοχή των Σαπών από την φωτιά που καίει επί 5 ημέρες το παρθένο δάσος της Δαδιάς. Μάλιστα η ποσότητα των μικροσωματιδίων που μετρήθηκε ήταν 119 στην μεγιστή τιμή της σύμφωνα με την κλίμακα του δείκτη ποιότητας αέρα όπως ορίζεται από το πρότυπο US-EPA 2016 με την τιμή αυτή: Τα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να παρουσιάσουν επιπτώσεις στην υγεία. Το ευρύ κοινό δεν είναι πιθανό να επηρεαστεί», διευκρινίζει ο Διευθυντής του ΓΕΛΔΕ Σαπών Μιχάλης Βασιλειάδης.
Μπορείτε να παρακολουθείτε τον σένσορα του ΓΕΛΔΕ Σαπών όπου πέρα των μικροσωματιδίων που καταγράφει καθημερινά καταγράφει επίσης θερμοκρασία, υγρασία και ποιότητα του αέρα στους εξής συνδέσμους:
https://aqicn.org/station/@341911/#/z/11
https://climatechangeerasmus.blogspot.com/p/sapes-sensor-data.html
Τα μικροσωματίδια PM 2.5
Τα πιο βλαβερά για την υγεία συστατικά του μολυσμένου αέρα είναι κυρίως τα πολύ μικρά μικροσωματίδια.
Τα πολύ μικρά μικροσωματίδια με διάμετρο κάτω από 2.5 μm (PM2.5) είναι πολύ περισσότερο βλαβερά για την υγεία, από τα μικροσωματίδια που έχουν διάμετρο μεταξύ 2.5 και 10 μm (PM10). Όσα δε έχουν διάμετρο μικρότερη από 0.1 μm (PM0.1), είναι τα επιβλαβέστερα όλων. Ένα μικρόν (μm) είναι δέκα χιλιάδες φορές μικρότερο από ένα εκατοστό. (Τα PM10 περιέχουν και τα άλλα 2, τα δε PM2.5 περιέχουν τα PM 0.1).
Γενικά όσο πιο μικρό το σωματίδιο τόσο πιο βαθιά μπαίνει στους πνεύμονες και στο αίμα μας.
Ο κίνδυνος από τα PM2.5 προέρχεται τόσο από την μακροχρόνια τους όσο και από την βραχυχρόνια εισπνοή τους.
Η βραχυχρόνια εισπνοή τους για λίγες ώρες ως βδομάδες πυροδοτεί- αυξάνει την καρδιακή νοσηρότητα και θνητότητα, τα αγγειακά εγκεφαλικά, τις αρρυθμίες, την καρδιακή ανεπάρκεια και την αναπνευστική νοσηρότητα και θνητότητα.
Όσον αφορά την βραχυχρόνια εισπνοή τους, μια μελέτη του 2014, δημοσιευμένη στο περιοδικό Thorax που αφορούσε δεδομένα από όλη την γη, έδειξε ότι σε ημέρες που ήταν αυξημένη η συγκέντρωση των PM2.5, αυξάνονταν και οι θάνατοι κυρίως από αναπνευστικά αίτια. Για κάθε 10 μg/m3 αύξησης των PM2.5 αυξανόταν κατά 1% η γενική θνητότητα και κατά 1.5% η αναπνευστική θνητότητα.
Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι κάθε 10 μg/m3 αύξησης των PM2.5 προκαλεί στατιστικά σημαντική απόλυτη αύξηση των θανάτων κατά 1.42 ανά εκατομμύριο ανθρώπων ανά ημέρα, ακόμη και σε τιμές που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θεωρεί ανεκτές- κάτω από όριο των 25 μg/m3.
Η μακροχρόνια εισπνοή των PM2.5 αυξάνει την θνητότητα. Ειδικότερα η θνητότητα είναι αυξημένη από καρδιαγγειακές αιτίες και ιδίως από στεφανιαία νόσο. Σχεδόν 1 στους 5 θανάτους από στεφανιαία νόσο, στις Η.Π.Α., σχετίζεται με αύξηση των PM2.5.
Σε μια πρόσφατη (Σεπτέμβριος 2015) μελέτη από τις Η.Π.Α., δημοσιευμένη στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, φαίνεται ότι για κάθε 10 µg/m3 αύξηση των PM2.5 στην ατμόσφαιρα, αυξάνεται περίπου κατά 10% η καρδιαγγειακή θνητότητα, κατά 3% η θνητότητα από όλες τις αιτίες (αφαιρουμένων των ατυχημάτων) και κατά 27% η θνητότητα από τους πνεύμονες σε όσους δεν κάπνισαν ποτέ. Σ’ αυτήν μελετήθηκαν 517.000 άνθρωποι 50 ως 71 ετών, από το 2000 ως το 2009
Τα PM2.5 υπολογίζεται ότι ευθύνονται για το 9.4% των θανάτων από στεφανιαία νόσο παγκοσμίως.
Η σύσταση των PM2.5 είναι διαφορετική ανάλογα με την πηγή προέλευσης τους. Έτσι υπήρχε πάντα το ερώτημα αν όλα είναι το ίδιο βλαβερά, ή αν μόνο ορισμένα από αυτά, με συγκεκριμένη σύσταση πειράζουν στην υγεία.