Δεν έχει συλληφθεί ούτε ένας – Την εφαρμογή του νόμου για τον έλεγχο των τσιπ, ζήτησαν από τον Αστυνομικό Διευθυντή Ροδόπης οι εκπρόσωποι του φιλοζωικού σωματείου «Λάιμα»
Τις ανησυχίες τους για το ότι μέχρι σήμερα παραμένουν ασύλληπτοι οι δράστες που ρίχνουν φόλες και σκοτώνουν αδέσποτα κυρίως στην πόλη της Κομοτηνής, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του φιλοζωικού σωματείου «Λάιμα», Αντώνης Λιάπης και Μάκης Σαλασίδης, στον Αστυνομικό Διευθυντή Ροδόπης Μιχάλη Σεβδυνίδη.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του φιλοζωικού σωματείου ζήτησαν από τον Αστυνομικό Διευθυντή την εφαρμογή του νόμου για τον έλεγχο των τσιπ, με τον κ. Σεβδυνίδη να ανταποκρίνεται θετικά δηλώνοντας πως η Αστυνομία είναι έτοιμη να συμμετάσχει από κοινού με κάποιον εκπρόσωπο του Δημοτικού Κυνοκομείου σε αυτή τη διαδικασία.
Θυμίζουμε ότι, παλαιότερα ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης προκειμένου να αποποιηθεί τις ευθύνες του για τη διαχείριση των αδέσποτων είχε φτάσει στο σημείο να πει ψέματα για την Αστυνομία, όσον αφορά τους ελέγχους. «Η Αστυνομία με τις αυξημένες ανάγκες που έχει στην περιοχή, δεν μπορεί να βγει έξω να γράψει τα αυτοκίνητα», είχε πει χαρακτηριστικά σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.
Σχετικά με τη συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή, ο Αντώνης Λιάπης γράφει:
«Πραγματοποιήθηκε στις 13/7/2022, συνάντηση του Αστυνομικού Διευθυντή Ροδόπης, κ. Μιχάλη Σεβδυνίδη με εκπροσώπους του Φιλοζωικού περιβαλλοντικού Σωματείου ΛΑΪΜΑ (Αντώνης Λιάπης και Αβραάμ Σαλασίδης). Αντικείμενο, οι δηλητηριάσεις σκύλων και η αντιμετώπισή τους από την αστυνομία. Εκφράσαμε τις βαθύτατες ανησυχίες μας για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει συλληφθεί ούτε ένας από τους δεκάδες δράστες, οι οποίοι κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας.
Ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τα επιβεβλημένα βήματα που ακολουθεί η αστυνομία μετά από κάθε καταγγελία, για τη λήψη μαρτυρικών καταθέσεων και για τη δημιουργία δικογραφίας, η οποία πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι τυπική (να αλλάζουν μόνο κάποια στοιχεία και η ημερομηνία).
Παλαιότερα, γίναμε μάρτυρες περιστατικών που δεν πείθουν για την ουσιαστική βούληση της αστυνομίας να συλληφθούν οι δράστες. Εκφράσαμε βέβαια τη διαπίστωσή μας ότι, σε σχέση με το παρελθόν, το κλίμα «υποδοχής» της κάθε καταγγελίας από την αστυνομία έχει αλλάξει επί το θετικότερον. Οι χαμηλού επιπέδου ειρωνείες και η ενασχόληση με τις δηλητηριάσεις εν είδει αγγαρείας ή ακόμα και το θράσος κάποιων να εκφράζουν ενώπιον των καταγγελλόντων απόψεις αντίθετες με το νόμο, που υποτίθεται ότι οι ίδιοι υπερασπίζονται, ανήκουν στο παρελθόν.
Ο κ. Σεβδυνίδης υπογράμμισε, ότι η ηγεσία της αστυνομίας εκδίδει αυστηρές οδηγίες γενικά για την προστασία των αδέσποτων και ειδικά για τις δηλητηριάσεις (φόλες). Το ζητούμενο για εμάς είναι να φθάνουν με την ίδια ένταση και να υιοθετούνται σε όλο τους το εύρος, από τις χαμηλότερες ιεραρχικά βαθμίδες.
Τέλος, ζητήσαμε μετ’ επιτάσεως την εφαρμογή του νόμου για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών σημάνσεων (τσιπ), ο οποίος, επίσης, πρέπει να είναι ουσιαστικός και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Θυμίσαμε ότι τη μοναδική φορά που έγινε έλεγχος … μιας ημέρας, ήταν στην … κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, υπό την κάλυψη των προσκληθέντων τοπικών ΜΜΕ. Αν οι έλεγχοι δεν αποκτήσουν διαρκή και μαζικό χαρακτήρα και αν δεν επεκταθούν στα χωριά, στους κτηνοτρόφους, στους κυνηγούς κ.ά. το πρόβλημα των αδέσποτων δεν θα λυθεί ποτέ και η κοινή γνώμη θα άγεται και θα φέρεται από αγοραίες και φθηνές παραπλανητικές ιαχές μίσους και «δαγκωματολογίας».
Ο κ. Σεβδυνίδης δήλωσε την ετοιμότητα της τοπικής αστυνομίας να συμμετάσχει από κοινού με εκπρόσωπο ή κτηνίατρο του Δημοτικού Κυνοκομείου σε αυτή τη διαδικασία. Η πρωτοβουλία ανήκει πλέον στον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Ιωάννη Γκαράνη.
Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μας ικανοποίηση για το επίπεδο και το καλό κλίμα μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τον κ. Σεβδυνίδη, ο οποίος με τη στάση και το έργο του, τιμά την Ελληνική Αστυνομία».