Δημοσιογραφική έρευνα από μεγάλα, διεθνή, ειδησεογραφικά Μέσα αποκαλύπτει τις μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αναγκάστηκαν από την ελληνική αστυνομία στα σύνορα του Έβρου να προχωρήσουν σε επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων
Σε μια στρατιωτικοποιημένη συνοριακή ζώνη, μέσα στη νύχτα, αιτούντες άσυλο καταγγέλλουν ότι έχουν εξαναγκαστεί σε βίαιες, παράνομες επιχειρήσεις απώθησης που διεξάγει η ελληνική αστυνομία, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει σήμερα ο Guardian.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, μεταξύ των επιχειρήσεων, οι αιτούντες άσυλο ισχυρίζονται ότι στρατολογήθηκαν βίαια ή παρασύρθηκαν εκεί από έναν Σύριο που ζούσε σε ένα κοντέινερ στην αυλή ενός ελληνικού αστυνομικού τμήματος και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως οδηγοί σκαφών για να μεταφέρουν άλλους μετανάστες πίσω στην Τουρκία.
Έξι μετανάστες, Σύροι και Μαροκινοί, είπαν πώς συμμετείχαν σε επιχειρήσεις απώθησης στον ποταμό Έβρο υπό την απειλή βίας, με αντάλλαγμα ένα σημείωμα της αστυνομίας που τους επέτρεπε να παραμείνουν έναν μήνα στην Ελλάδα. Δύο από τους άνδρες περιέγραψαν τους εαυτούς τους ως «σκλάβους». Είπαν ότι είδαν την ελληνική αστυνομία να απογυμνώνει, να ληστεύει και να επιτίθεται σε αιτούντες άσυλο προτού τους βάλουν ξανά σε υπερπλήρεις φουσκωτές βάρκες τις οποίες οι άνδρες έλαβαν εντολή να μεταφέρουν πίσω από το βαθύ και γρήγορο ποτάμι στην τουρκική όχθη.
Με κοινή έρευνα από τους Guardian, Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel και ARD Report München συγκέντρωσαν οπτικά στοιχεία για να επιβεβαιώσουν τις μαρτυρίες των ανδρών, όπως και έγγραφα που επιβεβαιώνουν την κράτηση και αργότερα την απελευθέρωσή τους από τις ελληνικές αρχές. Οι άνδρες ήταν μεταξύ εκείνων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ενός γκρουπ του Facebook, Consolidated Rescue, το οποίο είχε ζητήσει από τους ανθρώπους να μιλήσουν για την πρακτική.
Οι αναφορές για επαναπροωθήσεις πολλαπλασιάστηκαν από τον Μάρτιο του 2020, όταν χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους συρρέουν εκεί από τις τουρκικές αρχές, έφτασαν στα ελληνικά σύνορα, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι άνοιξε «την πύλη» προς την Ευρώπη. Οι ελληνικές αρχές και ο πρωθυπουργός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτουν συνεχώς τους ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι η Ελλάδα έχει μια «σταθερή αλλά δίκαιη» μεταναστευτική πολιτική.
Αλλά οι ντόπιοι στα παραμεθόρια χωριά μίλησαν ανοιχτά για τους αιτούντες άσυλο, συνήθως μασκοφόρους, που «εργάζονται» για την αστυνομία, και δύο ανώτεροι Έλληνες αξιωματικοί επιβεβαίωσαν την πρακτική της χρήσης υπηκόων τρίτων χωρών ως πληρεξούσιων σε απωθήσεις.
Οι ίδιοι οι άνδρες ισχυρίστηκαν συστηματικό εξαναγκασμό. Ο Μπασέλ (ψευδώνυμο για λόγους ασφάλειας), ένας Σύρος, είπε ότι πέρασε τρεις μήνες σε ένα αστυνομικό κελί στο Τυχερό, κοντά στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, απωθώντας άλλους.
Ο Μπασέλ είχε περάσει τον Έβρο στην Ελλάδα, ελπίζοντας να ζητήσει άσυλο. Η ομάδα του συνάντησε Έλληνες αστυνομικούς που τους χτύπησαν με ρόπαλα και τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα Τυχερού. Εκεί τους διέταξαν να γδυθούν και να στριμωχτούν σε υπερπλήρη κελιά.
Αφού αναγνωρίστηκε ως αγγλόφωνος, ο Μπασέλ είπε ότι του πρότειναν μια συμφωνία: να δουλέψει στην αστυνομία ή να κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο ανθρώπων και να βρεθεί στη φυλακή. Σε αντάλλαγμα, θα «κέρδιζε» άδεια παραμονής στην Ελλάδα για ένα μήνα, υπό τον όρο ότι θα έμενε κλεισμένος στο κελί του την ημέρα και θα έβγαινε το βράδυ για να απωθήσει άλλους αιτούντες άσυλο.
Σύμφωνα με τον Μπάσελ, του είπαν πως η «δουλειά» θα είναι αμισθί, όμως θα μπορούσε να έχει μερίδιο από τα υπάρχοντα των προσφύγων. Άλλα δύο άτομα διηγήθηκαν τα ίδια ως προς τη στρατολόγηση και τους ξυλοδαρμούς που υφίσταντο, όταν κάτι πήγαινε στραβά στην επιχείρηση.
Πηγές: Guardian, Der Spiegel, Le Monde