«Εγώ δεν κρατάω μούτρα στον Ερντογάν, αν συναντηθούμε θα του μιλήσω», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Ξεκαθάρισε πως δεν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και χαρακτήρισε γραφικούς τους Τούρκους που εγείρουν θέμα για τα ελληνικά νησιά
Σαφές μήνυμα ότι η αναθεωρητική ρητορική της Τουρκίας δεν γίνεται αποδεκτή έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα και μπορεί και θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της απέναντι σε όποιον την αμφισβητεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε, επίσης, «γραφική» τη στάση της Τουρκίας όταν εγείρει ζητήματα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών με τέτοιο τρόπο ενώ σε ερώτηση αν θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ απάντησε ότι «φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, εγώ δεν του κρατάω μούτρα αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπίζομαι τις θέσεις μας».
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ξεκαθάρισε μιλώντας στο συνέδριο ygeiamou πως η ένταση δεν προέρχεται από την Ελλάδα αλλά από την Τουρκία η οποία γίνεται γραφική με τις διεκδικήσεις της. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν δεν μου μιλάει, το είχε πει και μετά τα γεγονότα του Έβρου», είπε ο πρωθυπουργός για να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος «δεν κρατάει μούτρα».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δυσάρεστη εξέλιξη» τα όσα συμβαίνουν με την Τουρκία «γιατί κι εγώ είχα την εντύπωση μετά τη συνάντηση με τον κ. Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, είχαμε βρει πλαίσιο συνεννόησης που στηριζόταν στην υπόθεση εργασίας ότι δεν θα γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά. Δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε τη δέσμευση αυτή». «Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους πόσο μάλλον σε μια εποχή που έχουμε την ένταση με τη Ρωσία. Δεν χρειαζόμαστε πρόσθετες εντάσεις στα πλαίσια της συμμαχίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Έναν μήνα μετά είχαμε ένα πρωτοφανές κύμα υπερπτήσεων και μια διαρκή διακίνηση από την Τουρκία του αδιανόητου επιχειρήματος περί κυριαρχίας επειδή τα νησιά δεν είναι αποστρατικοποιημένα. Αυτή η ρητορική της Τουρκίας δεν θα την οδηγήσει πουθενά», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως «είναι υποχρέωση της χώρας να εγείρει το ζήτημα αυτό στα διεθνή φόρα και να ζητά τη στήριξη των συμμάχων και αυτή ήρθε δημόσια και χωρίς αστερίσκους και αυτό είναι σημαντικό για τα εθνικά μας συμφέροντα», κατέληξε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επισιτιστική κρίση λέγοντας: «Ο μόνος τρόπος να βγει το εγκλωβισμένο σιτάρι από Ουκρανία είναι μέσω της θαλάσσιας οδού. Και η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ρόλο να παίξουν. Ας δούμε τα πεδία υπό την κατεύθυνση του ΟΗΕ, που μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσία αντί της τουρκικής ρητορικής που ξεπερνά τα όρια και γίνεται γραφική».
Θα εξαντλήσουμε την 4ετία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι δεν θα γίνουν νωρίτερα οι εκλογές κι απάντησε «έχω πει ότι θα εξαντληθεί η τετραετία γιατί αυτό ορίζει θεσμική τάξη» προσθέτοντας ότι «δεν είναι άλλοθι για να μην παράγουμε κυβερνητικό έργο το ότι βλέπουμε το τέλος της τετραετίας».
Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες κόντρα στην ακρίβεια
Μείζον θέμα αποτελεί και η δυσκολία των ελληνικών νοικοκυριών να τα… φέρουν βόλτα κι ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να μην ρωτηθεί αν θα υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης. «Έχουμε πει διαχρονικά το κάναμε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι είναι υποχρέωσή μας να κρατάμε εφεδρείες», τόνισε κι έκανε ειδική αναφορά στο άνοιγμα της πλατφόρμας για την επιστροφή έως 600 ευρώ από τη ρήτρα αναπροσαρμογής «μια σημαντική παρέμβαση για επιστροφή έως 600 ευρώ, η οποία έρχεται και διορθώνει αναδρομικά μια αδικία πολιτών που δεν ήταν στην ελάχιστη κατανάλωση».
«Οι επιχειρήσεις ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς. Από εκεί και πέρα υπάρχει το ζήτημα των καυσίμων που έγινε μια παρέμβαση μέσα από το fuel pass και το ζήτημα των τροφίμων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας. Θυμίζω ότι για να χρηματοδοτήσουμε την παρέμβαση στην ενέργεια πήραμε την τολμηρή απόφαση για φορολόγηση των υπερκερδών. Είμαστε σε μια παγκόσμια κρίση η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να στηρίζει την κοινωνία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το τέλος της αξιολόγησης και την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», κατέληξε για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας «ακριβή» την πρόβλεψη των συνομιλητών του για λελογισμένες παρεμβάσεις.