Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Γιάννης Ντάφος και ο Χριστόδουλος Τοψίδης συμμετείχαν στη συζήτηση με θέμα «Thrace: Towards A New Investment Era», που διεξήχθη στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Η επόμενη μέρα της Θράκης και η ανάδειξη της περιοχής σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, σε ελκυστικό επενδυτικό και τουριστικό προορισμό αλλά και σε εγγυητή ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης «Thrace: Towards A New Investment Era», που διεξήχθη στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Η Elizabeth K. Lee, Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη επεσήμανε πως «είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της Θράκης γιατί υπάρχει μεγάλη πολιτιστική διαφορετικότητα και ποικιλομορφία. Το κλειδί για την αποκάλυψη του κρυμμένου θησαυρού είναι η υποδομή. Θα πρέπει να βελτιωθούν οι μεταφορές. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εντάθηκαν οι συζητήσεις για τις στρατηγικές δυνατότητες του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά της ενέργειας. Το λιμάνι ως εμπορικός κόμβος μπορεί να λειτουργεί ως εναλλακτική δίοδος για το Βόσπορο».
Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης με τη Νέα Δημοκρατία παρουσίασε το όραμα του για τη Θράκη αποκαλώντας την περιοχή United States of Thrace. «Στόχος μας είναι η μετεξέλιξη της Θράκης σε πρότυπο οικολογικής ανάπτυξης, διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, σε εγγυητή ενεργειακής ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε.
Ο Χριστόδουλος Τοψίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Έβρου υπογράμμισε πως «υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης. Πρέπει να γίνει ένα μακρόπνοο σχέδιο δεκαετίας. Θα πρέπει να γίνει ένα business plan που να έχει τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης».
Ο Γιάννης Ντάφος, νέος επιστήμονας που επέστρεψε στη Θράκη αφότου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο εξωτερικό υποστήριξε πως η Θράκη θα μπορούσε να προσελκύσει νέα μυαλά εάν οι νέοι έπαυαν να έχουν τον «φόβο της αναξιοκρατίας, το φόβο μη ανεύρεσης καλά αμειβόμενης εργασίας και την υψηλή φορολογία. Αν όλα αυτά αλλάξουν σας διαβεβαιώ πως πολλοί νέοι θα είναι διατεθειμένοι να γυρίσουν». «Θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη να επενδύσουμε στην τοπική κοινωνία”», δήλωσε ενώ εξέφρασε την άποψη πως «η Θράκη βρίσκεται πλέον σε έναν αναβαθμισμένο ρόλο, σε πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάρη στην αξιοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και τις μεγάλες επενδύσεις επιχειρήσεων στον τομέα της βιομηχανίας».
Τι λείπει από τη Θράκη για να αποτελέσει επενδυτικό προορισμό; Και γιατί η Θράκη αποτελεί ελκυστικό προορισμό; Ο Danilo Stojanovic, διευθυντής εργοστασίου της JTI στην Ξάνθη (ΣΕΚΑΠ), απάντησε αναφερόμενος στα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά της περιοχής: «Είναι ένα σταυροδρόμι, μια πολλά υποσχόμενη περιοχή για επενδυτές. Υπάρχουν χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς. Υπάρχει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Υπάρχει το κλίμα. Τι θα μπορούσε να βελτιωθεί; Θα πρέπει να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους σπουδαστές για να μπορέσουν να μπουν στην αγορά και να έχουμε το brain gain. Θα πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, που είναι στην καρδιά της περιφέρειας. Δεν είναι τόσο καλό το σιδηροδρομικό δίκτυο. Υπάρχουν ωστόσο δυο αεροδρόμια στην περιοχή».
«Είναι σημαντικό να ακουστεί η φωνή της Θράκης τόσο σε εθνικό, όσο και διεθνές ακροατήριο. Να προβάλουμε τα πλεονεκτήματα και να αντιμετωπιστούν τα μειονεκτήματα», είπε ο Ιωάννης Κιρκινέζης, Διευθυντής Ανάπτυξης της Hill International, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση.