«Καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ 4,5 εκατομμύρια παιδιά έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους», είπε ο πρόεδρος του ΕΕΣ – Αναχωρεί την Τρίτη από την Ελλάδα ανθρωπιστική βοήθεια 50 τόνων
Ως τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση του αιώνα χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός, από την Κομοτηνή όπου παραβρέθηκε το πρωί του Σαββάτου (9/4) στα πλαίσια εκπαιδευτικής διημερίδας που διοργάνωσαν τα Παραρτήματα Κομοτηνής και Ξάνθης.
Ο κ. Αυγερινός αποκάλυψε ότι το πρωί της ερχόμενης Τρίτης θα αναχωρήσει για την Οδησσό της Ουκρανίας ανθρωπιστική βοήθεια 50 τόνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ενώ αναφερόμενος στον πόλεμο, μίλησε για την έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα, με τον βομβαρδισμό αμάχων και υποδομών που δεν έχουν -όπως είπε- καμία σχέση με στρατιωτικούς στόχους.
«Την Τρίτη το πρωί φεύγει μια μεγάλη δική μας αποστολή, περίπου 50 τόνων. Θα οδεύσει για πρώτη φορά μέσα στην Οδησσό, θα παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Το οφείλουμε σε αυτή την πόλη και στους Έλληνες ομογενείς που βρίσκονται εκεί.
Στην Ουκρανία συντελείται η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση του αιώνα. Αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στα παιδιά. Ο πληθυσμός της Ουκρανίας αριθμεί 7,5 εκατομμύρια παιδιά εκ των οποίων τα 4,5 εκατομμύρια είναι εκτοπισθέντα. Δύο εκατομμύρια έχουν βγει εκτός Ουκρανίας και άλλα 2,5 παραμένουν εκτοπισμένα μέσα στην Ουκρανία. Πολλά εξ αυτών είναι ορφανά και χωρίς γονείς. Αυτό το οποίο προέχει είναι η ασφάλεια αυτών των παιδιών. Ξέρετε τι κινδύνους διατρέχουν. Θα πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά. Ο ΕΕΣ έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες σε όλη την Ευρώπη. Όταν με το καλό τελειώσει αυτός ο πόλεμος όλος ο Ερυθρός Σταυρός θα φροντίσει για την επανένωση των μελών αυτών των οικογενειών που έχουν αποκοπεί μεταξύ τους.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι σε αυτόν τον πόλεμο δεν υπάρχει κανένας σεβασμός δυστυχώς στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, στα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχουν κατ’ επανάληψη βομβαρδιστεί άμαχοι και κτίρια που δεν έχουν καμία σχέση με στρατιωτικούς στόχους. Έχουν βληθεί επίσης καίριες ζωτικής σημασίας υποδομές όπως υδροδότησης, ηλεκτροδότησης κλπ καθώς και μονάδες υγειονομικές, όπως νοσοκομεία. Αυτό είναι κατακριτέο. Για τη Μαριούπολη που μας ενδιέφερε καθώς εκεί υπήρχαν χιλιάδες Έλληνες ομογενείς είναι ότι εκεί ουδέποτε υπήρξαν ασφαλείς διαδικασίες μεταξύ των αντιμαχομένων που θα επέτρεπαν να δημιουργηθούν ασφαλείς διάδρομοι διαφυγής. Όταν δεν συμφωνούν οι δύο πλευρές, δεν μπορεί ο Ερυθρός Σταυρός να αναλάβει το ρίσκο. Δεν μπορεί σε 3-4 ώρες να κάνεις εκκένωση σε μια πόλη που οι άνθρωποι είναι σε καταφύγια και χρειάζονται τουλάχιστον 4-5 μέρες να ενημερωθούν. Αυτό δεν έγινε ποτέ και το κακό είναι ότι ο Ερυθρός Σταυρός που βρίσκεται έξω από τη Μαριούπολη επί τουλάχιστον ένα μήνα, με τεράστια ανθρωπιστική αποστολή, δεν μπόρεσε να μπει ποτέ. Είναι η μόνη πόλη που δυστυχώς ο Ερυθρός Σταυρός απέτυχε να μπει», δήλωσε ο κ. Αυγερινός.