Την αντίθεση του στη δημιουργία πειραματικών σχολείων στην Κομοτηνή, εκφράζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες», τα μέλη του οποίου θα διοργανώσουν για το λόγο αυτό παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 17 Μαρτίου στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ροδόπης.
Στην ανακοίνωση του αναφέρει:
«Με πρόσφατη δημοσίευση σε ΦΕΚ (1048/9.3.2022) ορίστηκαν τα 15ο Νηπιαγωγείο και 5ο Δημοτικό, 5ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο Κομοτηνής ως πειραματικά σχολεία στο νομό Ροδόπης. Οι πανηγυρισμοί από τοπικούς παράγοντες στα ΜΜΕ της περιοχής αποκρύπτουν σκόπιμα τα σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν μαθητές/τρίες, εκπαιδευτικοί αλλά και η τοπική κοινωνία από τη λειτουργία των σχολείων αυτών ως πειραματικών.
Η απόφαση λειτουργίας σχολείων ως πειραματικών είναι αυθαίρετη απόφαση μονοπρόσωπων οργάνων. Ο/Η Διευθυντής/ντρια εκπαίδευσης πρότεινε και η Υπουργός ίδρυσε αγνοώντας πλήρως τις απόψεις όλων των φορέων που είτε είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά είτε δεν ερωτήθηκαν καν. Συγκεκριμένα και ακριβώς επειδή τα προβλήματα των πειραματικών είναι γνωστά στην εκπαιδευτική κοινότητα:
• Κανενός σχολείου οι εκπαιδευτικοί δεν συναίνεσαν στην μετατροπή του σε πειραματικό
• Οι συντονιστές/στριες εκπαίδευσης ως παιδαγωγικά επιβλέποντες/ουσες δεν συμφώνησαν στη μετατροπή αυτή αλλά ούτε και ερωτήθηκαν
• Οι γονείς, η τοπική κοινωνία, οι φορείς ΤΑ δεν ερωτήθηκαν καν (για να μην αποκαλυφθεί και η έκταση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν).
• Οι αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων ήταν όλες κατά της δημιουργίας πειραματικών σχολείων.
Το ΔΣ του Συλλόγου μας επισημαίνει αναλυτικά τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν:
Α) με τη φοίτηση των παιδιών στα σχολεία αυτά:
• Η επιλογή των μαθητών που θα φοιτούν στα σχολεία αυτά δε θα γίνεται σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας τους, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά με κλήρωση.
• Τα παιδιά των περιοχών των πειραματικών σχολείων θα αναγκαστούν να μετακινηθούν μακριά από την περιοχή κατοικίας τους στα γειτονικά σχολεία.
• Στα γειτονικά σχολεία (για τα οποία δεν υπάρχει πρόβλεψη υποδοχής αυξημένου αριθμού μαθητών/τριών) θα προκύψουν πολυπληθή τμήματα στα όρια του νόμου (25 ανά τμήμα).
• Ακόμα και η πρόβλεψη για ευνοϊκότερη κλήρωση παιδιών που έχουν ήδη αδέρφια που φοιτούν στο σχολείο δεν εξασφαλίζει σε καμιά περίπτωση τη φοίτηση στο ίδιο σχολείο καθώς αφορά περιορισμένο αριθμό μαθητών/τριων. Η κατάργηση των γεωγραφικών ορίων επιφέρει δηλαδή σοβαρές αρνητικές συνέπειες στον οικογενειακό προγραμματισμό αλλά και παιδαγωγικά προβλήματα σχετικά με τα πολυπληθή τμήματα σε όλα τα γειτονικά σχολεία.
Β) Τι θα συμβεί με τους/τις εκπαιδευτικούς που σήμερα υπηρετούν στα σχολεία αυτά:
Χάνουν αυθαίρετα την οργανική τους θέση, θέση για την οποία περιπλανήθηκαν ίσως επί χρόνια ανά την χώρα υπηρετώντας τη δημόσια εκπαίδευση και μαζεύοντας μόρια για να καταφέρουν κάποια στιγμή να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους. Η απόφαση είναι ανάλγητη καθώς ουσιαστικά αδιαφορεί για όσους/όσες τόσα χρόνια εργάζονταν και θεωρούσαν τα σχολεία αυτά δεύτερο «σπίτι τους» προσφέροντας στα παιδιά και την τοπική κοινωνία. Η μετατροπή σε πειραματικό «παραχωρεί το προνόμιο» στους/στις εκπαιδευτικούς να αποχωρήσουν από το σχολείο εθελοντικά και κρινόμενοι/ες ως οργανικά υπεράριθμοι (και να προηγούνται έναντι των άλλων στις βελτιώσεις – οργανικές τοποθετήσεις).
Ουσιαστικά αντιμετωπίζει τους υπάρχοντες/ουσες εκπαιδευτικούς των σχολείων ως ανεπαρκείς να εργαστούν σε πειραματικά και τους/τις εξωθεί σε έξοδο από αυτά. Αποτελεί ξεκάθαρη υποτίμηση του έργου των υφιστάμενων εκπαιδευτικών. Επιπλέον η με μια διαταγή απώλεια της οργανικής θέσης λίγο μόνο απέχει από την κατάργηση του δικαιώματος σε οργανική θέση και ανοίγει το δρόμο για αντίστοιχες απώλειες οργανικών θέσεων σε μια μελλοντική κατάσταση κατηγοριοποίησης σχολείων.
Γ) Η αποσύνδεση κατοικίας σχολείου προμήνυμα κατηγοριοποίησης και διαχωρισμού
Με την αποσύνδεση τόπου κατοικίας της οικογένειας και του σχολείου φοίτησης διευκολύνονται και άλλες κυβερνητικές επιδιώξεις όπως αυτή της δυνατότητας επιλογής σχολικής μονάδας φοίτησης από τους γονείς, στο πλαίσιο του μοντέλου που θέλει τη σχολική μονάδα να προσελκύει «πελάτες» ανάλογα με την κατάταξή της στις κλίμακες κατηγοριοποίησης και διαχωρισμού των σχολείων μεταξύ τους.
Τα πειραματικά σχολεία αποτελούν εξ αρχής σχολεία που διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα που θα θεωρούνται «υποδεέστερα». Για αυτό άλλωστε προσφέρεται ως δέλεαρ πως στα πειραματικά τα τμήματα θα έχουν το πολύ μέχρι 20 μαθητές/τριες ανα τμήμα. Για αυτό το ωράριο σε αυτά διαφοροποιείται. Οι εκπαιδευτικοί αρνούμαστε αυτό τον διαχωρισμό και την κατηγοριοποίηση των σχολείων. Θέλουμε όλα τα σχολεία να μπορούν να καλύψουν πλήρως τις μορφωτικές ανάγκες όλων των μαθητών και μαθητριών και τμήματα μέχρι 15 παιδιών για να μπορούν πραγματικά να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές.
Δ) Τι ακριβώς θα συμβεί με το περιεχόμενο σπουδών στα σχολεία αυτά:
Το κύριο επιχείρημα για την ίδρυση πειραματικών σχολείων όπως αυτό εκφράζεται από κυβερνητικούς και τοπικούς παράγοντες όπως και τοπικούς βουλευτές θέτει ως στόχο να «εφαρμοστούν σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας, να αναδειχθούν οι δεξιότητες των παιδιών και να αξιοποιηθούν καινοτόμες προτάσεις και ικανότητες των εκπαιδευτικών».
Ως εκπαιδευτικοί τονίζουμε πως τα παραπάνω υποκρύπτουν μομφή σε βάρος των εκπαιδευτικών αλλά και προσδιορίζουν τους κυβερνητικούς στόχους: Η κυβερνητική πολιτική θέλει «καινοτόμες προτάσεις και δεξιότητες» και υπονοεί πως αυτά δεν υπάρχουν στα δημόσια σχολεία και για αυτό προωθεί τα πειραματικά. Θέλει σχολεία με καινοτόμα προγράμματα που θα στήνονται στο πόδι για να αναπτύσσουν αποσπασματικές δεξιότητες στα πλαίσια του σχολείου της αγοράς.
Εμείς απαντάμε πως ιδέες, καινοτόμες δράσεις και έρευνες και πρέπει και μπορούν και πραγματοποιούνται σε όλα τα σχολεία. Δεν λείπει ούτε το ενδιαφέρον, ούτε το κέφι ούτε το φιλότιμο των εκπαιδευτικών. Λείπουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί (ακόμα κενά υπάρχουν στα σχολεία) λείπει η επαρκής χρηματοδότηση της δημόσιας εκπαίδευσης, λείπει η παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία καθώς το δημόσιο σχολείο στενάζει κάτω από τον αυταρχισμό και τις αυθαίρετες εντολές υπηρεσιακών παραγόντων. Θέλουμε σχολεία που θα παρέχουν στα παιδιά πλήρη θεώρηση της λειτουργίας του κόσμου και όχι θραύσματα δεξιοτήτων και πληροφοριών.
Το ΔΣ του Συλλόγου μας συμφωνούμε και είναι επιστημονικά παραδεκτό από την εκπαιδευτική κοινότητα ότι τα πειραματικά σχολεία για να είναι όντως τέτοια και όχι ταμπέλες στο βιογραφικό στελεχών πρέπει να είναι συνδεδεμένα με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ώστε να εφαρμόζουν τα προτεινόμενα από αυτά προγράμματα με βάση την παιδαγωγική έρευνα σε προσδιορισμένο χρονικό πλαίσιο, σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών. Στην περίπτωση της Κομοτηνής καμιά τέτοια πρόβλεψη δεν έχει γίνει.
Ο Σύλλογός μας ουδέποτε υπήρξε γενικά αρνητικός απέναντι σε αυτόν τον επιστημονικά πολύτιμο θεσμό, αλλά και ουδέποτε κληθήκαμε να καταθέσουμε προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία και τη δομή τους. Για αυτό και τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. μας βρίσκουν απόλυτα αντίθετους. Είναι σχέδια ξένα προς την παιδαγωγική, τις ανάγκες των μαθητών και τον χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
Επικοινωνία και ενημέρωση των γονέων και της τοπικής κοινωνίας μέσω επιστολής και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.
Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 17/3 και ώρα 13:30 έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ροδόπης (Στίλπωνος Κυριακίδη 91)
ΚΑΛΟΥΜΕ:
Την ΕΛΜΕ Ροδόπης και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να τοποθετηθούν επί του θέματος και να αναδείξουν αντίστοιχα πτυχές της Β/βάθμιας εκπαίδευσης και προβλημάτων σχετικών με αρμοδιότητες των δήμων.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Κανένα σχολείο πειραματικό στην Κομοτηνή με το υφιστάμενο αντιπαιδαγωγικό πλαίσιο.
• Ανοιχτή συζήτηση εφ’ όλης της ύλης μεταξύ όλων των φορέων για το πλαίσιο αναγκαιότητας και λειτουργίας σχολείων ως πειραματικών.
• Να αποσυρθεί τώρα το ΦΕΚ (1048/9.3.2022)
• Καμιά απώλεια οργανικής θέσης των εκπαιδευτικών.
• Όλα τα παιδιά στα σχολεία της γειτονιάς τους! Καμιά ταλαιπωρία οικογενειών!
• Μείωση του αριθμού μαθητών/τριών ανά τμήμα σε όλα τα σχολεία!».