Μαθητές στα μειονοτικά σχολεία Ροδόπης και Ξάνθης προχώρησαν την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου σε «μποϊκοτάζ» των μαθημάτων, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΑΜΘ να «περιορίσει» την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους σχετικά με την προσευχή της Παρασκευής.
Το μποϊκοτάζ των μαθημάτων αποφασίστηκε πριν λίγες μέρες από τον Σύνδεσμο Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων, ο οποίος κάλεσε τους μαθητές να μην προσέλθουν σε κανένα μειονοτικό σχολείο την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου.
Διαβάστε ακόμη: Κ. Μπαντίκος: «Καμία παρέκκλιση στο ωράριο των μειονοτικών σχολείων την Παρασκευή»
Στην ανακοίνωση του συνδέσμου τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως «οι ελληνικές αρχές έκαναν αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων ώστε να εμποδίσουν τους μαθητές στα σχολεία της τουρκικής μειονότητας που είναι αυτόνομα να πάνε στην προσευχή της Παρασκευής και τονίστηκε πως η απόφαση παραβιάζει τις διμερείς συμφωνίες που καθορίζουν το καθεστώς της μειονότητας».
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων, Αχμέτ Καρά, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu δήλωσε ότι αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τα μαθήματα επειδή «δεν έλαβαν θετική απάντηση στις εκκλήσεις τους προς τις αρχές να λύσουν τα προβλήματα στη μειονοτική εκπαίδευση», προσθέτοντας ότι το μποϊκοτάζ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή μαθητών.
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους, σύμφωνα με την ανταπόκριση της διοίκησης στα αιτήματά μας το επόμενο διάστημα. Η προσδοκία μας είναι να ανταποκριθούν θετικά στα αιτήματα μας», είπε ο κ. Καρά για να προσθέσει ότι «το καθεστώς της μειονοτικής εκπαίδευσης καθορίζεται τόσο από τη Συνθήκη της Λωζάνης όσο και από τις διμερείς εκπαιδευτικές συμφωνίες και πρωτόκολλα που έχουν υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και η μειονότητα επιθυμεί την πλήρη τήρηση αυτών των συμφωνιών». Σχετικά με το κλείσιμο ορισμένων μειονοτικών σχολείων λόγω έλλειψης μαθητών, ο Αχμέτ Κάρα είπε πως «λέμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει την απόφαση να κλείσει τα μειονοτικά σχολεία λόγω έλλειψης μαθητών μόνο ως δικαιολογία και ότι αυτό πρέπει να γίνει το διαβούλευση με τις επιτροπές και μετά από έγκριση της επιτροπής».
«Η απόφαση να μην εφαρμοστεί το ωράριο για την προσευχή της Παρασκευής είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που μας ώθησαν στην απόφαση για μποϊκοτάζ. Η αλλαγή έχει εφαρμοστεί, αλλά στην πράξη οι γονείς, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, παίρνουν τα παιδιά τους νωρίτερα από το σχολείο, με αποτέλεσμα αυτά να μην παρακολουθούν κάποια μαθήματα», δήλωσε καταλήγοντας.