Παρέμβαση με προτάσεις για την ανάπλαση της Πλατείας Ειρήνης και Άλσους της Αγίας Παρασκευής αλλά και τους δημόσιους χώρους αναψυχής έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της «Σύμπραξης Προοπτικής» Αντώνης Γραβάνης.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του:
«Στην τοπική επικαιρότητα επανήλθε τις τελευταίες ημέρες το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Κομοτηνής και του Άλσους της Αγίας Παρασκευής,
Η παράταξη «Σύμπραξη Προοπτικής» αναγνωρίζει την μεγάλη αναγκαιότητα της ανάπλασης των δύο κεντρικότερων τοπόσημων της πόλης μας, δηλώνοντας την σύμφωνη γνώμη της και με την λογική της αισθητικής και λειτουργικής «ενοποίησής» τους. Ανάγκη που κατά την άποψή μας προκύπτει από την υφιστάμενη τραγική κατάσταση τόσο της πλατείας όσο και του Άλσους της Αγίας Παρασκευής, που χαρακτηρίζεται από την πλήρη «παραίτηση» των αρμοδίων, δηλαδή της δημοτικής αρχής.
Η απουσία χώρων πρασίνου, η κατάσταση των υφιστάμενων ελαχίστων χώρων πρασίνου και αναψυχής που έχουν αφεθεί στην φθορά του χρόνου, η ελλιπέστατη καθαριότητα στην κυριολεξία αποπνέουν «άρωμα» παραίτησης και αδιαφορίας. Σε συνδυασμό με την απόλυτη έλλειψη ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ που χαρακτηρίζει αμφότερα τα σημεία, καθιστούν αναγκαία αυτή την παρέμβαση.
Παρέμβαση όμως η οποία θα γίνει στο πλαίσιο ενός ρεαλιστικού και κυρίως λειτουργικού σχεδιασμού με στόχο:
– την παράδοση στους δημότες δύο χώρων λειτουργικών, που θα εξυπηρετούν πρωτίστως τις δικές τους ανάγκες για χαλάρωση και εκτόνωση,
-την δημιουργία ενός σημείου κατατεθέν για την πόλη και τους επισκέπτες.
Κατά την άποψή μας οι προτεινόμενες παρεμβάσεις που θα αποτυπωθούν και στην τελική μελέτη του έργου ανάπλασης θα πρέπει επίσης να απαντούν σε καίρια ζητήματα πέραν των προαναφερθέντων όπως:
-το ζήτημα της δημιουργίας μιας ενοποιημένης διαδρομής και με τους εμπορικούς δρόμους της πόλης (στα πρότυπα των open mall) ,
– καθώς και λύσεις σε αυτό της στάθμευσης που αποτελεί τον μεγάλο «βραχνά» από νέες θέσεις περιμετρικά όσο και ορθή διαχείριση της ελεγχόμενης στάθμευσης.
Αντιλαμβανόμαστε όμως και την αντίδραση πολλών δημοτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και την αγανάκτηση τους για τις τελείως παρατημένες γειτονιές της πόλης.
Για μας εξίσου σημαντικό είναι η υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Παρεμβάσεων, όχι μόνο στο κέντρο αλλά και σε γειτονιές της πόλης, ανάλογες με την φυσιογνωμία της αλλά και τις επιθυμίες – ανάγκες των πολιτών της.
Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο παρεμβάσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει:
-ανάπτυξη χώρων αναψυχής και κοινωνικοποίησης,
– βελτίωση το φωτισμού σε γειτονιές και δρόμους,
-καθαριότητα,
-δημιουργία και περιποίηση χώρων πρασίνου
-Αισθητική αναβάθμιση δημοσίων χώρων με λουλούδια και φυτά,
-φιλικές κατασκευές για παιδιά,
-δημιουργία σημείων αναμονής σε εισόδους σχολείων,
-αξιοποίηση των μικρών κοινόχρηστων χώρων και τη μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου, συνάντησης, έκφρασης και εθελοντισμού (pocket parks).
Οι κοινόχρηστοι χώροι και στις γειτονιές είναι σε κάκιστη κατάσταση, ενδεικτικά αναφέρω το Πάρκο της περιφέρειας και πολλά άλλα που είναι παρατημένα, βρώμικα και χωρίς καμία αισθητική. Επισημαίνω ότι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα αναβαθμίζουν τους κοινόχρηστους χώρους με λίγες και όμορφες κατασκευές, ήπιες παρεμβάσεις και πολλά λουλούδια και φυτά.
Προτείνουμε και επαναφέρουμε το θέμα «υιοθεσίας πάρκων» από φορείς, όπου θα έχουν την δυνατότητα Σύλλογοι και ιδιώτες να φροντίζουν και να περιποιούνται πάρκα και Δημόσιους χώρους, και αυτό θα αξιολογείται θετικά ως προσφορά από τον Δήμο Κομοτηνής.
Ως προς το πάγιο ζήτημα της χρηματοδότησης, να ενημερώσουμε για την εκ νέου ενεργοποίηση των Προγραμμάτων Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΒΑΑ) όπου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προβλέπεται χρηματοδότησης της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, που το καθιστούν «χρυσή ευκαιρία» για τον Δήμο Κομοτηνής για την υλοποίηση του εν λόγω έργου».