Σε οριακή κατάσταση λειτουργεί το νοσοκομείο Δράμας, όπως διαπιστώνει η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ιατρών της πόλης.
Όπως αναφέρουν σε δελτίο τύπου, το νοσοκομείο είναι «τραγικά υποστελεχωμένο» και η λειτουργία του είναι από «οριακή» έως «επισφαλής», ενώ όπως σημειώνεται, «…σενάρια αναφέρουν ως πιθανό το κλείσιμο του Γ. Ν. Δράμας ή την συνένωσή του με νοσοκομεία όμορων νομών».
Οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι το νοσοκομείο έχει μείνει με μία αναισθησιολόγο, και ότι με το υπάρχον προσωπικό, δεν είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας της κλινικής Covid.
«Mετά την αποχώρηση ενός αναισθησιολόγου προς το νοσοκομείο Σερρών, από τον Ιούλιο το ΓΝ Δράμας λειτουργεί με 2 αναισθησιολόγους, κάνοντας από 15 εφημερίες έκαστος. Δυστυχώς η κατάσταση αυτή και η μη επίλυση της οδήγησε εχθές ( 6/9/21) τη διευθύντρια του αναισθησιολογικού να υποβάλλει την παραίτηση της. Έτσι από σήμερα στο ΓΝ Δράμας απομένει μία και μοναδική αναισθησιολόγος», αναφέρουν στο δελτίο τύπου, σημειώνοντας πως αναστέλλονται όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία.
Αδυναμία λειτουργίας της κλινικής Covid
Όπως επισημαίνουν οι Νοσοκομειακοί Γιατροί της Δράμας, «ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί 100.000 κατοίκους του νομού, αλλά και μεγάλο όγκο ασθενών από γειτονικά χωριά του νομού Σερρών, εν μέσω μάλιστα του 4ου κύματος της πανδημίας, που πλήττει την περιοχή, δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του με το υπάρχον προσωπικό».
Υπογραμμίζουν επίσης, ότι ήδη υπάρχει μεγάλη δυσκολία και καθυστέρηση στη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών Covid-19, καθώς δεν διενεργούνται πλέον PCR στο νοσοκομείο Δράμας με συνέπεια το αποτέλεσμα να καθυστερεί 2-3 μέρες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πιθανή ενδονοσοκομειακή διασπορά, ενώ υπάρχει και τεράστια καθυστέρηση στην προώθηση των θετικών περιστατικών στα νοσοκομεία αναφοράς, λόγω της έλλειψης πληρωμάτων του ΕΚΑΒ.
Σε ανακοίνωσή τους παραθέτουν τις ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό σε κάθε τμήμα του Νοσοκομείου, υπενθυμίζουν τον υπεράνθρωπο αγώνα που έδωσαν κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας αλλά και την απώλεια τριών συναδέλφων τους νοσηλευτών εκείνη την περίοδο.
Οι Νοσοκομειακοί Γιατροί της Δράμας όπως σημειώνεται και σε δημοσίευμα της ΕΡΤ καλούν τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Τσαλικάκη να δώσει άμεσες και επείγουσες λύσεις όπου απαιτούνται και τη διοίκηση του Ιδρύματος να στηρίξει ενεργά με πράξεις και να συμπλεύσει με τους εργαζόμενους στη διεκδίκηση λύσεων.
Ζητούν από όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς (Ιατρικό σύλλογο, Περιφέρεια, Δήμοι και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι), την άμεση κινητοποίηση τους προς την επείγουσα εξεύρεση λύσης και από τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης και να απαιτήσουν την στήριξη του Νοσοκομείου.
Απαιτούν μια ξεκάθαρη απάντηση του Υπουργείου Υγείας για την πρόθεση της κυβέρνησης όσον αφορά στη λειτουργία του Νοσοκομείου Δράμας, αλλά και συνολικά στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας
Παράλληλα επισημαίνουν ότι δεν θα γίνουν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι του συστήματος και οι αποδέκτες της δυσφορίας των ασθενών τους.
«Εμείς ως εργαζόμενοι, που εδώ και 1,5 χρόνο δουλεύουμε ασταμάτητα, σε επικίνδυνες συνθήκες, χωρίς ρεπό, με αναστολή αδειών και με πλήρη σωματική και ψυχολογική εξουθένωση θέλουμε με κάθε τρόπο και τίμημα να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο δραμινό λαό», τονίζουν.
Μόλις 4 παθολόγοι
Όσον αφορά την Παθολογική Κλινική, σύμφωνα και με την τοπική ιστοσελίδα proinos-typos.gr σημειώνεται ότι «4 συνολικά παθολόγοι, από τους οποίους ο ένας δεν μπορεί να προσφέρει πλήρως τις υπηρεσίες του λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, καλύπτουν την λειτουργία μιας κλινικής με 52 κλίνες και επιπλέον διαχειρίζονται τα περιστατικά Covid19 και τη λειτουργία της κλινικής για τα ύποπτα Covid19, με την βοήθεια μίας και μοναδικής επικουρικής πνευμονολόγου».
Αναλυτικά η κατάσταση στις υπόλοιπες κλινικές:
«Χειρουργική Κλινική: λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια με 4 χειρουργούς. Μετά την αποχώρηση ενός με το μέτρο της αναστολής εργασίας , απέμειναν 3 μόνιμοι χειρουργοί.
Ουρολογική Κλινική: λειτουργούσε για χρόνια με 2 ειδικούς ουρολόγους. Μετά την παραίτηση του ενός προς τον ιδιωτικό τομέα, απέμεινε ένας και μοναδικός ουρολόγος.
ΜΕΘ: λειτουργεί για non-Covid19 περιστατικά και δέχεται ασθενείς από όλη τη Β. Ελλάδα , με 7 κρεβάτια σε λειτουργία. Στελεχώνεται με 4 γιατρούς , από τους οποίους ο ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.
Αιμοδοσία: αναμένεται η συνταξιοδότηση του διευθυντή της τους επόμενους μήνες , οπότε και θα απομείνει με μία και μοναδική γιατρό.
ΩΡΛ: λειτουργεί με έναν μόνιμο γιατρό, ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί τους επόμενους μήνες. Οι 2 επικουρικοί γιατροί, που θα απομείνουν μετά την αποχώρηση του τρίτου τον επόμενο μήνα, θα αναγκαστούν να στηρίξουν τη λειτουργία της κλινικής χωρίς την παρουσία μόνιμου γιατρού.
Μονάδα Τεχνητού Νεφρού: εξυπηρετεί 70 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς σε μόνιμη βάση , με καθημερινή εφημέρευση και στηρίζει τη λειτουργία της ιδιωτικής ΜΧΑ για τα επείγοντα περιστατικά της , με 3 Νεφρολόγους , οι οποίοι κάνουν μηνιαίως 10-11 εφημερίες.
Ακτινολογικό: έχοντας επωμιστεί τεράστιο φόρτο εργασίας , και λόγω Covid19, λειτουργεί με 2 μόνιμους και 2 επικουρικούς ακτινολόγους, ενώ αδυνατεί να λειτουργήσει τον μαστογράφο και το μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας , λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού τεχνολόγων χειριστών.
Παιδιατρική: λειτουργεί με 4 ειδικούς και 3 ειδικευόμενους , οι οποίοι δεν καλύπτουν όλο το πρόγραμμα εφημέρευσης με αποτέλεσμα οι ειδικοί να καλύπτουν σε διπλή εφημέρευση τον μήνα.
Ορθοπεδική: αν και επαρκώς στελεχωμένη με ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι ωστόσο δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν εδώ και χρόνια εξειδικευμένα χειρουργεία , πέρα από τα κατάγματα, λόγω της χρόνιας έλλειψης των αναισθησιολόγων
Γυναικολογική: λειτουργεί με 3 μόνιμους γυναικολόγους και μία επικουρική
Καρδιολογική: στελεχώνεται από 5 μόνιμους καρδιολόγους , από τους οποίους ο ένας απουσιάζει με μακροχρόνια αναρρωτική άδεια και από 2 επικουρικούς
Μικροβιολογικό: στελεχώνεται από 5 μόνιμους και από 2 επικουρικούς μικροβιολόγους».