Συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη 2 Ιουνίου η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με την υπογραφή του υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδη και του αναπλ. υπουργού Στ. Πέτσα με το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ξηλώνει» την απλή αναλογική και επιδιώκει να θέσει εκτός δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων κάθε μορφή πολυφωνίας.
Το νομοσχέδιο επαναφέρει την 5ετή θητεία δημάρχων και περιφερειαρχών, που θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο αν συγκεντρώσουν ποσοστό άνω του 43% συν μία ψήφο, παίρνοντας μάλιστα τα 3/5 των μελών του κάθε συμβουλίου. Παράλληλα θέτει το 3% ως όριο εισόδου σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, μειώνεται ο αριθμός των συμβούλων, ενώ τα τοπικά συμβούλια «προσδενονται» στο άρμα του κάθε δημάρχου, καθώς καταργείται η ξεχωριστή κάλπη.
Χαρίτου: «Μας γυρίζετε πίσω στο γνωστό συγκεντρωτικό πελατειακό κράτος της Δεξιάς»
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου στη ομιλία του σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για την Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, το οποίο καταψήφισε, σημείωσε «κύριε υπουργέ, αυτές είναι οι αλλαγές που έχει ανάγκη ως προτεραιότητα σήμερα η Αυτοδιοίκηση; Τέτοιες αλλαγές χρειάζονται οι δημοτικές αρχές που σήκωσαν το βάρος μέσα στην πανδημία και σήμερα είναι αντιμέτωπες με τις ανησυχίες τις αγωνίες των δημοτών, του επαγγελματικού κόσμου για την επόμενη μέρα., όταν είναι ανοιχτές οι τρύπες στους προϋπολογισμούς τους, λόγω της οικονομικής καχεξίας στην οποία τους έχετε οδηγήσει;
Έχει γίνει αντιληπτό το επικοινωνιακό σας παιχνίδι. Κάθε φορά που εισάγεται ένα αντιδημοκρατικό, αντιλαϊκό νομοθέτημα έχετε έτοιμο το πρόσχημα, το άλλοθι, για να το εμφανίσετε στην κοινωνία. Με πρόσχημα τη δήθεν ανομία στα πανεπιστήμια νομοθετήσατε την εγκατάσταση της αστυνομίας μέσα σε αυτά. Με πρόσχημα τη δήθεν ευελιξία που χρειάζονται οι εργασιακές σχέσεις ετοιμάζεστε να νομοθέτησε την κατάργηση του 8ωρου! Με πρόσχημα αυτήν τη φορά την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών επαναφέρετε το παλιό καλπονοθευτικό σύστημα της εκλογής τους και κατ’ επέκταση της λειτουργίας τους. Λες και δεν γνωρίζουμε και εμείς και οι πολίτες το πως κυβερνήθηκαν, πως διοικήθηκαν και ποια ήταν τα αποτελέσματα στη ζωή των πολιτών.
Είσαστε μια κυβέρνηση που νομοθετεί διαρκώς προσχηματικά. Όχι κοιτάζοντας στο μέλλον, αλλά κατεδαφίζοντας κάθε δημοκρατικό βήμα που έγινε σε αυτόν τον τόπο με σκοπό να μας γυρίσετε πίσω στο γνωστό συγκεντρωτικό, πελατειακό κράτος της Δεξιάς.
Σε κάθε αλλαγή, σε κάθε δημοκρατική τομή που έγινε στην Αυτοδιοίκηση, από τον Καλλικράτη έως τον Κλεισθένη 1, ήσασταν από την απέναντι πλευρά.
Με το καλημέρα ως κυβέρνηση με διαδοχικές παρεμβάσεις σας αλλοιώσατε τη νωπή εκλογική βούληση των δημοτών του 2019 αφυδατώνοντας ουσιαστικά από αρμοδιότητες τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, αναγορεύοντας τις οικονομικές επιτροπές σε κυρίαρχα όργανα στη λήψη των αποφάσεων με σοβαρά προβλήματα διαφάνειας και ελέγχου. Δεν αφήσατε καν να δοκιμαστεί στην πράξη ο Κλεισθένης και η απλή αναλογική. Να δοκιμαστούν, να αξιολογηθούν και να κριθούν συμπεριφορές, πολιτικές στάσεις, νοοτροπίες και παθογένειες δεκαετιών.
Έρχεστε σήμερα να ολοκληρώσετε το έργο της κατεδάφισης.
Με τη ρύθμιση της εκλογής με το ποσοστό του 43% από την πρώτη Κυριακή του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.
Με το μπόνους του 60% των συμβούλων νοθεύετε τη βούληση των πολιτών, αφού τους δίνετε 50% παραπάνω δύναμη από αυτήν που τους αναλογεί.
Δεν επαναφέρετε την κυβερνησιμότητα, επαναφέρετε στην πραγματικότητα το παλιό καθεστώς του Δημαρχοκεντρικού συστήματος εξουσίας, του ενός ανδρός αρχή, του one man sow που το ζήσαμε.
Δεν εξασφαλίζετε το διάλογο και τις αναγκαίες κοινωνικές συναινέσεις στα τοπικά πράγματα, αλλά οδηγείτε σε συγκεντρωτικές αντιλήψεις διαχείρισης της τοπικής εξουσίας και στα γνωστά φαινόμενα αλαζονείας και αυταρχικής συμπεριφοράς.
Ξεχάσατε που υπονομεύατε στο πρόσφατο παρελθόν την αυτοδιοίκηση, ότι ανθεί η διαπλοκή, η διαφθορά , με τις έρευνες που ερχόταν στο φως της δημοσιότητας ότι οι Δήμοι ξεπέρασαν σε φαινόμενα διαφθοράς την κεντρική εξουσία. Να σας θυμίσω με ποιο εκλογικό σύστημα γινόταν τότε οι εκλογές; Όχι βέβαια με την απλή αναλογική, που θέλετε σήμερα να καταργήσετε, αλλά με το σύστημα που έδινε κυβερνησιμότητα, όπως λέτε.
Δεν θέλετε τις συναινέσεις, αλλά να πολώνετε και να διχάζετε τη κοινωνία νομίζοντας ότι θα γίνονται ποιο εύπεπτες οι πολιτικές σας που πλήττουν τη πλειοψηφία της κοινωνίας.
Κύριοι της πλειοψηφίας ούτε στην αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση πιστεύετε, αλλά ούτε στην τοπικότητα της, στην ανάγκη δηλαδή οι πιο άξιοι οι πιο ικανοί να εκλέγονται στις τοπικές κοινωνίες.
Σας ρώτησε το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής γιατί το ψηφοδέλτιο των τοπικών συμβουλίων να είναι ενιαίο με αυτό του δημάρχου. Τι απαντάτε; Θα σας πω εγώ τι απαντάτε με ένα ζωντανό παράδειγμα.
Τοπικό συμβούλιο περιφερειακού Δήμου στην ΠΕ Ροδόπης πήρε τη πρωτοβουλία να υλοποιήσει μικρά έργα, αναγκαία για τους δημότες του οικισμού. Όμως το τοπικό συμβούλιο δεν ήταν της αρεσκείας του δημάρχου με αποτέλεσμα να παρέμβει και να ζητήσει να σταματήσουν τα έργα. Οι ρυθμίσεις σας ποιους επιβραβεύουν τους άξιους του οικισμού που επέλεξαν οι κάτοικοι ή τον δήμαρχο; Είναι προφανές ποιον επιβραβεύουν.
Αντί να ενισχύσετε ρόλο των τοπικών συμβουλίων, το δικαίωμα τους να επιλέγουν τους ικανούς, όταν μάλιστα πολύ οικισμοί βρίσκονται σε κατάσταση εγκατάλειψης, εσείς ενισχύετε την εξάρτηση των μικρών τοπικών κοινωνιών από τη βούληση του κάθε δημάρχου. Οι εκλογικές ρυθμίσεις που εισάγεται για ψήφιση δεν αφορούν την κοινωνία, αλλά μόνο τις δικές σας στενά κομματικές ιδιοτέλειες. Υπηρετούν τους δικούς σας ευτελείς σχεδιασμούς να μετατρέψετε τους δήμους και τις περιφέρειες ως τα αμορτισέρ που νομίζετε ότι θα απορροφούν τους κραδασμούς από τη δυσαρέσκεια που γεννούν οι ασκούμενες πολιτικές σας. Δεν το κρύψατε άλλωστε όταν ζητήσατε ιδιαίτερα στις περιφέρειες να εκλεγούν οι εκλεκτοί σας. Να γνωρίζετε όμως ότι κι εσείς αναλαμβάνετε τις ευθύνες για τα αποτελέσματα των πράξεων και των πολιτικών που αυτοί ασκούν.
Εμείς έχουμε άλλη θεώρηση για το θεσμό και άλλη αντίληψη για το ρόλο της αυτοδιοίκησης ως το πιο δημοκρατικό κύτταρο της κοινωνίας μας για τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση των ίδιων των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων που τους αφορούν. Μακριά από τη λογική της ανάθεσης και την επανάπαυση της ψήφου κάθε πέντε χρόνια. Για τη διαμόρφωση συλλογικής συνείδησης αντιμετώπισης των προβλημάτων και τον σχεδιασμό του μέλλοντος των τοπικών κοινωνιών από τους ίδιους τους πολίτες.
Γι’ αυτό και καταψηφίζω τις ρυθμίσεις που εισάγει η κυβέρνηση».