Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση ανεμελιάς που έχει επιδείξει από την αρχή της κρίσης έως σήμερα, ενώ τάχθηκε κατά της στοχοποίησης των νέων, επισημαίνοντας ότι με το που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικία 30-39 έσπευσαν μαζικά να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.
«Δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε καλά» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. Όπως είπε, αυτό το Πάσχα είναι δύσκολο, το δεύτερο συνεχόμενο, και ενώ χρειάζεται να έχουμε αισιοδοξία δεν μπορεί να τη δημιουργήσουμε με τεχνητό τρόπο. Όπως σημείωσε, είναι επικίνδυνο ότι ούτε μια φορά ο πρωθυπουργός δεν έχει βγει να πει ότι δεν πάμε καλά και μιλάει από τον περασμένο Μάρτιο για επιτυχία της χώρας, όταν το πρώτο εξάμηνο της πανδημίας είχαμε 400 νεκρούς και το δεύτερο 10.000, δηλαδή 20 φορές επάνω.
«Όλα αυτά συνέβησαν έχοντας το πιο μακροχρόνιο lockdown στην Ευρώπη» σημείωσε και έκανε λόγο για μακάβρια σύγκριση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θανάτων. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και προφανώς θα έχουμε λιγότερους θανάτους. Όμως, ανέφερε ότι ανά 1 εκατ. πληθυσμού η χώρα μας είναι τις τελευταίες 50 ημέρες πρώτη από το μέσο όρο της Ε.Ε. πιο πάνω από ΗΠΑ, πάνω από Βρετανία, ενώ γίνονται συγκρίσεις με την Ινδία όπου γίνεται χαμός. «Θρηνούμε για την Ινδία, για την Ελλάδα ποιος θα θρηνήσει;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι συνολικά η αντιπολίτευση στάθηκε στο ύψος των ευθυνών της, ενώ έκανε λόγο για εργαλειοποίηση των επιστημόνων από την κυβέρνηση. Αναφερόμενος δε στη θέσπιση ακαταδίωκτου για τα μέλη των επιτροπών ειδικών, τόνισε ότι αυτό έγινε όχι για τους επιστήμονες – για τους οποίους είναι απολύτως υποτιμητικό, όπως τόνισε – αλλά για τα κυβερνητικά στελέχη. «Πιστεύετε ότι αποφασίζει ο Τσιόδρας; Διαρκώς κατά είναι» τόνισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κυβέρνηση λειτούργησε χωρίς σχέδιο και χωρίς στρατηγική, χωρίς μέτρα για τις εστίες υπερμετάδοσης σε όλο το lockdown, όπως στα ΜΜΜ και τους μεγάλους εργασιακούς χώρους. «Η λογική του lockdown είναι εύκολη, το δύσκολο είναι πώς θα κάνεις στοχευμένες παρεμβάσεις για να μην διαλύσεις την οικονομία» παρατήρησε, ενώ έκανε λόγο για «λογική επιτήρησης και αυταρχισμού χωρίς αποτέλεσμα, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού την προηγούμενη εβδομάδα για το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου. «Θα ανοίξω σε 15 ημέρες, λέει ο πρωθυπουργός. Πού ξέρεις τις υγειονομικές συνθήκες για να ανοίξεις; Υπάρχει επιτροπή να σου το προβλέψει; Άρα τις αποφάσεις τις παίρνουν μόνοι τους» υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να παραδεχθεί ότι προχωράει στο άνοιγμα γιατί δεν πάει άλλο και ότι απέτυχε. Όπως είπε, το μοντέλο του ακορντεόν ήταν αναποτελεσματικό. «Αλλά να πούμε ταυτόχρονα ότι δεν ξεμπερδέψαμε» είπε, σημειώνοντας ότι το ποσοστό του εμβολιασμού είναι χαμηλό, μόλις 8%.
«Ας σταματήσουμε να στοχοποιούμε τους νέους»
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στους νέους 30-39 ετών που ανταποκρίθηκαν μαζικά όταν άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό τους. «Ας σταματήσουμε να τους στοχοποιούμε, να ρίχνουμε την ευθύνη σε μια γενιά που θα ζήσει πιο δύσκολες ημέρες» τόνισε. Σε ό,τι αφορά δε το αρνητικό κλίμα για το εμβόλιο της Astrazeneca, σημείωσε ότι υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων εταιριών.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπενθύμισε ότι πέρα από το θέμα του εμβολιασμού και της εξασφάλισης εμβολίων και από άλλες πηγές, που έθεσε από τον Ιανουάριο στον πρωθυπουργό και δεν εισακούστηκε, δεν εισακούστηκε επίσης και για το θέμα των φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα που δίνονται σε άλλες χώρες και σώζουν ζωές αν δοθούν εγκαίρως σε ασθενείς με επιβαρυμένη εικόνα.
«Πρόκειται περί ζωής και θανάτου» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η πολιτεία δεν έδειξε έγνοια να εξασφαλίσει τέτοια σκευάσματα. «Δεν μπορεί να τα δίνεις μόνο σε VIP ασθενείς και σε τυχερούς που είναι σε νοσοκομεία που δίνονται πειραματικά» επισήμανε με νόημα.
«Να μην χαραμίσει η κυβέρνηση τις δυνατότητες που έχει στην οικονομία»
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει απείρως μεγαλύτερες δυνατότητες, αφού βρήκε στα ταμεία της 37 δις. ευρώ που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, χαμηλότοκο δανεισμό και δεν είναι υποχρεωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα να κάνει πλεονάσματα. «Δεν πρέπει να τις χαραμίσει» τόνισε και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό που αφορά λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες.
Για τη σύλληψη Φουρθιώτη
Για σοβαρό θέμα έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας σχολιάζοντας τη σύλληψη του Μένιου Φουρθιώτη. «Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά σε μια σοβαρή πολιτεία» είπε αναφερόμενος στη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και υπογράμμισε ότι «υπάρχει ζήτημα αν η νύχτα θα επιβάλλει τους κανόνες της». Επισήμανε ότι ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ποιος πήρε την απόφαση να φυλάει τον Μ. Φουρθιώτη «μισό αστυνομικό τμήμα», ενώ αναφέρθηκε και στις καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη, εκφράζοντας την ανησυχία του.
«Να ξηλώσουμε τις εστίες διαφθοράς στο δημόσιο»
Σε ό,τι αφορά το δήθεν θέμα εκκαθαρίσεων στο δημόσιο που τάχα έθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. μίλησε για τις εστίες διαφθοράς και παραεξουσίας που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση. Κάλεσε δε την κυβέρνηση «μαζί να κάτσουμε και να τις ξηλώσουμε».
Αναφέρθηκε δε χαρακτηριστικά στο ζήτημα των μετακλητών, που είχε ως κεντρικό θέμα στην προεκλογική περίοδο η ΝΔ. «Τους διπλασίασε» σημείωσε. «Αντί για επιτελικό κράτος έγινε επιτελικό γιουρούσι στο δημόσιο» ανέφερε. «Και νόμο πέρασαν για να μην χρειάζονται πτυχίο, και όταν ρωτήσαμε τον Βορίδη είπε: “τους ξένους θα πάρουμε;”. Να μην μας κάνουν κριτική» ξεκαθάρισε.
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι χαρακτηριστικό της ανικανότητας του επιτελικού κράτους είναι το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, που από 107 χιλιάδες που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα είναι 450 χιλιάδες και τώρα η κυβέρνηση των τεχνοκρατών αρίστων θα βάλει τους συνταξιούχους να πληρώσουν γρηγορόσημο σε δικηγόρους και λογιστές.
Έκκληση να μην ισχύσει από φέτος το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια
Αναφερόμενος στις φετινές πανελλαδικές, με τους υποψηφίους να είναι δύο χρονιές σχεδόν με τηλεκπαίδευση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έκανε έκκληση να μην αλλάξει από φέτος το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, που θα αφήσει εκτός 25.000 μαθητές. «Να μην εφαρμοστεί φέτος, είναι μεγάλη αδικία γι’ αυτά τα παιδιά» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι μετά τις γιορτές θα φέρει το θέμα στη Βουλή, με ερώτησή του στον πρωθυπουργό.
Ο Αλ. Τσίπρας έκλεισε τη συνέντευξή του με μια αναφορά στα εργασιακά. «Δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον σ’ αυτή τη χώρα αν χώρος της εργασίας είναι ισοπεδωμένος και χωρίς δικαιοσύνη» τόνισε.