Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε χθες αργά το βράδυ από την ολομέλεια της Βουλής η αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στην οποία περιελήφθη και η διάταξη για το ακαταδίωκτο των μελών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Η κυβέρνηση και τα φίλα προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ, εντέχνως προβάλουν αποκλειστικά και μόνο ότι η ασυλία παρέχεται για την προστασία των επιστημόνων. Και δεν λένε κουβέντα για ποιο λόγο παρέχεται η ίδια προστασία και σε πολιτικά πρόσωπα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρχικά αιφνιδιάστηκαν από την τροπολογία, ωστόσο θέμα για το ακαταδίωκτο ήγειρε πρώτος, ήδη την ώρα της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, που ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία αν δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη. «Βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτό, που μέχρι τώρα αποτελούσε την επιστημονική κοινότητα διαχείρισης της πανδημίας», είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και επισήμανε ότι η διάταξη, δεν καταλαμβάνει μόνο την επιστημονική επιτροπή λοιμωξιολόγων, αλλά και κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη.
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και από την κοινωνία, με την ΠΟΕΔΗΝ αλλά και συσπειρώσεις δικηγόρων, προς ώρας, να τίθενται απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης.
Αυτά είναι τα κυβερνητικά στελέχη που προστατεύονται από την τροπολογία
Βαθύ παρασκήνιο με στόχο, όπως σημειώνουν άτομα που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα, να προστατευθούν πολιτικά πρόσωπα κρύβεται πίσω από την αιφνίδια επιλογή της κυβέρνησης.
Τα κυβερνητικά στελέχη που προστατεύονται με αυτή την τροπολογία είναι οι:
–Παναγιώτης Πρεζεράκος Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID-19
–Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας
–Παναγιώτης Αρκουμανέας πρόεδρος του ΕΟΔΥ
–Δημήτρης Φιλίππου, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
–Νίκος Παπαευσταθίου, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.).
Και για τα στελέχη αυτά η τροπολογία προβλέπει «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο λειτουργίας» των επιτροπών.
Το μέγα πρόβλημα είναι ότι με αυτή την πρόβλεψη δεν μπορούν να ελεγχθούν πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν στην επιτροπή ενώ τους επιβάλλεται καθεστώς προστασίας και μέσω της απαγόρευσης να κληθούν να εξεταστούν ή να παρέχουν εξηγήσεις για αποφάσεις που πήραν για τη διαχείριση της πανδημίας.
Απαράδεκτες δικαιολογίες Πελώνη και Άδωνι
Να θολώσει τα νερά για το ακαταδίωκτο των μελών των τριών επιτροπών που πρωταγωνιστούν στην λήψη αποφάσεων της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, το lockdown και τους εμβολιασμούς, επιχείρησε σήμερα η κυβέρνηση κατά τη συνήθη πρακτική της.
Πελώνη: «Ποιο είναι το θέμα δημοκρατίας;»
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόταν συνεχώς στον ενικό σε μία επιτροπή και στους επιστήμονες που χρειάζεται να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία τους, χωρίς να κάνει ούτε μία αναφορά – και χωρίς να ρωτηθεί σχετικά – για ποιο λόγο η προστασία πρέπει να περιλαμβάνει και τα κυβερνητικά στελέχη. «Οι άνθρωποι της Επιτροπής δεν ασκούν διοίκηση για να είναι υπόλογοι σε ποινικές διώξεις. Πρέπει να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Επιτροπής, πρέπει οι επιστήμονες να είναι ελεύθεροι να εκφέρουν την επιστημονική τους άποψη χωρίς να φοβούνται μηνύσεις από τον οποιονδήποτε» υποστήριξε.
Μάλιστα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για αλλοπρόσαλλη τακτική. «Από τη μια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χειραγωγεί την επιτροπή και δεν ακούει την επιστημονική άποψη και από την άλλη αντιδρά για την τροπολογία που διασφαλίζει ακριβώς την ανεξαρτησία της Επιτροπής» υποστήριξε η Αρ. Πελώνη. Αναφερόμενη δε σε δήλωση του Ν. Ηλιόπουλου ότι τίθεται θέμα δημοκρατίας, ισχυρίστηκε: «Ποιο είναι το θέμα της δημοκρατίας; Όταν επιστήμονες πρέπει να είναι ελεύθεροι να εκφέρουν την άποψή τους;».
«Η κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει την πολιτική απόφαση και την ευθύνη. Έχει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβλημα με την επιστήμη; Δεν θέλει να έχουν ανεξάρτητη άποψη οι επιστήμονες;» συνέχισε στην ίδια κατεύθυνση. Δικαιολόγησε έτσι την άρνηση της κυβέρνησης να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά, τα οποία εδώ και ένα χρόνο ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. «Σκεφτείτε αυτά τα πρακτικά να χρησιμοποιούνταν και για μηνύσεις. Πώς θα μπορούν να εισηγούνται ελεύθερα οι επιστήμονες;» ο ισχυρισμός που προέβαλε.
Άδωνις: «Φαντάζεστε να πέσουν σε κανένα παλαβό»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης φιλοξενήθηκε στο Open και το θέμα αυτό ήταν το πρώτο για το οποίο ρωτήθηκε: «Φαντάζεστε κύριε Παυλόπουλε, όταν τελειώσει αυτή η πανδημία με τους εμβολιασμούς σε λίγες εβδομάδες, οι άνθρωποι που συμμετείχαν ένα χρόνο σε αυτή την επιτροπή και λάμβαναν αποφάσεις να ήταν εκτεθειμένοι σε οποιονδήποτε παλαβό από αυτούς που βλέπουμε στο Facebook στο Twitter και παντού, να τους κάνουν μηνύσεις και αγωγές και να τρέχουν τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής τους στα δικαστήρια επειδή δέχθηκαν να συμβουλεύουν μία κυβέρνηση ένα κράτος πως να αντιμετωπίσει την πανδημία. Εγώ απορώ και το πως γίνεται η συζήτηση».
Όταν ρωτήθηκε γιατί επιλέχθηκε αυτή η στιγμή και το αν έπαιξε ρόλο το γεγονός οτι η χώρα πάει για άνοιγμα με την πίεση στο ΕΣΥ να είναι ασφυκτική, απάντησε: «Γιατί η πανδημία πλησιάζει στην λήξη της και οι άνθρωποι αυτοί θα επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή. Όσο περνάει η πανδημία και υπάρχει μεγαλύτερη στεναχώρια, αυξάνονται οι εχθρικές αναρτήσεις εναντίον των επιστημόνων που έβαλαν το κεφάλι τους στο ντορβά. Ένας μαγαζάτορας που θεωρεί οτι έπαθε ζημιά το μαγαζί του επειδή εισηγήθηκε ο Χ λοιμωξιολόγος το lockdown, θα μπορούσε να κάνει μήνυση και αγωγή στον Χ λοιμωξιολόγο που ψήφισε υπέρ του lockdown», είπε μεταξύ άλλων.
Στάχτη στα μάτια για τις πιέσεις προς τους επιστήμονες βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Αλ. Τσίπρας: «Η ασυλία δεν αφορά τους επιστήμονες αλλά τα στελέχη και τους συνεργάτες του Μητσοτάκη»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε:
«Η ασυλία δεν αφορά τους επιστήμονες. Ούτως ή άλλως βάσει του νόμου ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός.
Η ασυλία αφορά τα κυβερνητικά στελέχη και τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που απαρτίζουν τις Επιτροπές. Που μαζί με Υπουργούς συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, ασκώντας ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση προειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων. Αφορά αυτούς που ευθύνονται για το 6μηνο αποτυχημένο lockdown και για την κατάρρευση του ΕΣΥ.
Για αυτό άλλωστε και η τροπολογία δεν εξαντλείται στο ακαταδίωκτο, αλλά επεκτείνεται στην απαγόρευση κατάθεσης των μελών της Επιτροπής σε περιπτώσεις δικαστικής διερεύνησης.
Τι φοβούνται; Μα την πιθανότητα κάποιος εκ των επιστημόνων να κληθεί να καταθέσει την αλήθεια για τις πιέσεις και για την πατρότητα κάποιων κρίσιμων αποφάσεων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που κρύβουν τόσους μήνες τα πρακτικά των συνεδριάσεων«.
«Υποκριτική, προσβλητική και επιλεκτική» η ρύθμιση για το ακαταδίωκτο για τον τομεάρχη Υγείας, Ανδρ. Ξανθό
Για τον τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, μεταξύ των λόγων που αυτή η ρύθμιση είναι λάθος, ο πιο σημαντικός είναι πως «η κυβέρνηση έρχεται να «θεραπεύσει» ένα πρόβλημα (στοχοποίηση των επιστημόνων) που η ίδια δημιούργησε με την «εργαλειοποίηση» της Επιτροπής, την αδιαφάνεια στη λειτουργία της και τη συστηματική μετάθεση στους ειδικούς της ευθύνης για την λήψη περιοριστικών μέτρων».
Σύμφωνα με τον Α. Ξανθό «η νομοθετική αυτή ρύθμιση θα ήταν τελείως αχρείαστη, αν η κυβέρνηση είχε από την αρχή ξεκαθαρίσει στην κοινή γνώμη ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι αμιγώς επιστημονικός και γνωμοδοτικός και ότι την ευθύνη των πολιτικών αποφάσεων και της εξειδίκευσης των μέτρων την έχει αποκλειστικά η ίδια, αν δημοσιοποιούνταν τα πρακτικά της Επιτροπής και μπορούσε κάθε πολίτης να παρακολουθήσει τον επιστημονικό διάλογο για την εκτίμηση κινδύνου και την ενδεικνυόμενη υγειονομική στρατηγική. Αυτό η κυβέρνηση δεν το ήθελε γιατί θα μπορούσε η κοινωνία να αντιληφθεί την συστηματική προσπάθεια της να εκμαιεύσει σε κάθε κρίσιμη φάση την εκ των υστέρων επιστημονική συνηγορία σε προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις (όπως τώρα με το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού), αλλά ταυτόχρονα να αποφύγει και το πολιτικό κόστος «δείχνοντας» τους επιστήμονες».
Θεοφ. Ξανθόπουλος: «Είμαστε ιδιαίτερα καχύποπτοι για το γεγονός πως τα μέλη αυτά δεν μπορούν να καλεστούν ως μάρτυρες»
«Η κυβέρνηση επειδή αντιλαμβάνεται ότι οι παρεμβάσεις της, μπορεί να φέρουν σε δύσκολη θέση τα μέλη των Επιτροπών, επιχειρεί να θεσπίσει το ακαταδίωκτο. Αυτό που μας κάνει ιδιαιτέρως καχύποπτους, είναι ότι δεν επιτρέπει καν στα μέλη των επιτροπών αυτών να εξετάζονται ως μάρτυρες για τις αποφάσεις τους. Δηλαδή, δεν τους περιφρουρεί μόνο ως εν δυνάμει κατηγορούμενους αλλά και ως πιθανούς μάρτυρες στα δικαστήρια ή στην προκαταρκτική διαδικασία», τόνισε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος».
Δ. Παπαδημούλης: «Η τροπολογία για το ακαταδίωκτο φιμώνει επιστήμονες και προστατεύει κυβερνητικά στελέχη»
Σε συνέντευξή του, μέσω Skype, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του τ/σ ΑΝΤ1 (Γ. Παπαδάκης) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε μεταξύ άλλων, πως «αυτή η απαράδεκτη τροπολογία επιδιώκει να φιμώσει τους επιστήμονες λοιμωξιολόγους απέναντι σε ενδεχόμενη καλόπιστη εξέταση του τι προτάθηκε κι αποφασίστηκε και να προστατεύσει τα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη που μαζί με τους υπουργούς πήραν τις αποφάσεις.
Και αυτό είναι απαράδεκτο γιατί δεν θεσπίστηκε εξαρχής, όταν συστάθηκαν αυτές οι επιτροπές, αλλά τώρα, λίγες ώρες αφότου διέρρευσαν πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που δείχνουν ότι πολλές φορές η κυβέρνηση κάνει του κεφαλιού της, σε αντίθεση με αυτά που πρότειναν οι λοιμωξιολόγοι. Πέρσι τέτοιο καιρό ο Σ. Τσιόδρας ήταν εθνικός ήρωας. Σήμερα είναι εξαφανισμένος. Κι αυτό από μόνο του κάτι λέει».
Ν. Ηλιόπουλος: «Παραδοχή ενοχής της κυβέρνησης η τροπολογία για το ακαταδίωκτο»
«Παραδοχή ενοχής» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, την τροπολογία της κυβέρνησης για το ακαταδίωκτο της επιτροπής των επιστημόνων, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».
Τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας είναι πολιτικές και αφορούν την κυβέρνηση», ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για Δημοκρατία χωρίς αίσθηση ελέγχου, χωρίς αίσθηση ότι υπάρχουν ευθύνες». «Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετατρέπει την πανδημική κρίση σε κρίση Δημοκρατίας», διεμήνυσε.
Πηγή: left.gr