Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή ζητά από την κυβέρνηση την ίδρυση και λειτουργία Λιμενικού Σταθμού στην ΠΕ Ροδόπης για να αντιμετωπιστούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες στην αλιεία, τον τουρισμό, την επιχειρηματική δραστηριότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Σε ερώτησή του, από κοινού με 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι τα υπάρχοντα Λιμενικά Φυλάκια Φαναρίου και Μαρώνειας δε μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις σημερινές ανάγκες, γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση του Λιμενικού Φυλακίου Φαναρίου σε Λιμενικό Σταθμό. Την ίδια αναγκαιότητα προβάλλουν και η Ένωση Λιμενικών ΑΜΘ, οι επαγγελματίες της αλιείας και του τουρισμού, όπως και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:
«Οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες στην ΠΕ Ροδόπης από την αλιευτική δραστηριότητα, την αναπτυσσόμενη τουριστική και επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως και μία σειρά άλλων αναγκών αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος, όπως λιμενική αστυνομία, περιστατικά έρευνας και διάσωσης, επιθεώρηση σκαφών, ασφάλεια, ανάκριση, προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος, δικογραφίες για διάφορα θέματα (πνιγμοί, κλοπές, καταστροφές αλιευτικών εργαλείων, προσαράξεις πλοίων κα), δε μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα από τα δύο Λιμενικά Φυλάκια Φαναρίου και Μαρώνειας που λειτουργούν σήμερα στο νομό.
Η αλιεία είναι ένας κλάδος με έντονη δραστηριότητα στην ΠΕ Ροδόπης. Στην ακτογραμμή υπάρχουν αλιευτικά καταφύγια επαγγελματικών αλιευτικών και σκαφών αναψυχής, ενώ στην θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους διενεργείται αλιεία καθόλη τη διάρκεια του έτους. Η θαλάσσια περιοχή αποτελεί τον φυσικό χώρο δραστηριοποίησης των αλιευτικών σκαφών της Θάσου, της Κεραμωτής, του Λάγους, του Φαναρίου και της Μαρώνειας, ενώ εδώ αλιεύεται κάθε χρόνο το 80% της ετήσιας παραγωγής χταποδιού στην Ελληνική επικράτεια, κάτι που καθιστά επιτακτική την συνεχή και αυστηρή θαλάσσια αστυνόμευση, προκειμένου διαφυλαχθεί η εύθραυστη ισορροπία των ιχθυαποθεμάτων, αλλά και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στον τομέα της αλιείας. Ακόμη οι μεγάλης ακτογραμμής ερημικές περιοχές και η δυσκολία προσβασιμότητας σε αυτές, έχουν ως αποτέλεσμα η περιοχή να προσφέρεται για την τέλεση έκνομων ενεργειών (πχ κλοπές σε λιμένες κα).
Ταυτόχρονα η ΠΕ Ροδόπης είναι μία διαρκώς αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή, που απέκτησε μεγαλύτερη δυναμική στον τομέα αυτόν ιδιαίτερα μετά τη διάνοιξη το 2013 του ελληνοβουλγαρικού κάθετου άξονα της Νυμφαίας. Οι παραλιακοί οικισμοί (Φανάρι, Αρωγή κα) και οι παραλίες (Φανάρι, Αρωγή, Μέση, Μολυβωτή κα) παρουσιάζουν μεγάλη προσέλευση λουομένων προερχόμενων από την ΠΕ Ροδόπης, όμορους νομούς και γειτονικές χώρες, που τις καλοκαιρινές ημέρες αιχμής ξεπερνούν ακόμη και τα 5000 άτομα, ενώ εξαιτίας της παρουσίας των λουομένων αναπτύσσονται όλο και περισσότερες επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως οργανωμένα κάμπινγκ, δεκάδες αναψυκτήρια, θαλάσσια μέσα αναψυχής κα.
Επιπρόσθετα, μία μεγάλη περιοχή της ΠΕ Ροδόπης, εμπίπτει σε προστατευόμενες περιβαλλοντικά ζώνες (‘’Natura’’ GR 1130009 – ‘’Ramsar’’ – Εθνικό Πάρκο της Αριθ. 44549/2008 K.Y.A. Φ.Ε.Κ. 497 Δ΄/17-10-2008), ενώ παράλληλα υφίστανται παραλιακές ζώνες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (Φ.Ε.Κ.719 Β΄/1998, 731 Β΄/1979).
Σήμερα η απουσία Λιμενικής Αρχής στην ΠΕ Ροδόπης αναγκάζει τους επαγγελματίες αλιείς και τους πολίτες να μεταβαίνουν για την εξυπηρέτησή τους στις Λιμενικές Αρχές των γειτονικών Νομών Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα να διατυπώνουν τις έντονες διαμαρτυρίες τους. Ενώ λόγω ακριβώς αυτής της απουσίας δεν διασφαλίζεται επαρκώς η εύρυθμη και απρόσκοπτη αστυνόμευση της περιοχής και η αποτροπή έκνομων ενεργειών και υπονομεύεται το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών και των τουριστών, σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη και τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή της χώρας. Όλα τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα επισημαίνει και η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος ΑΜΘ, προτάσσοντας ως αίτημα την ίδρυση και λειτουργία Ανεξάρτητης Λιμενικής Αρχής στην ΠΕ Ροδόπης, αίτημα που στηρίζουν και οι επαγγελματίες της αλιείας και του τουρισμού, όπως και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μάλιστα το κτίριο που στεγάζει σήμερα το Λιμενικό Φυλάκιο Φαναρίου παραχωρήθηκε δωρεάν το έτος 2003, από την τέως Νομαρχία Ροδόπης στο ΥΕΝ, για αόριστη χρήση, βρίσκεται σε ιδανική για το σκοπό λειτουργίας του θέση, επί του λιμένα Φαναρίου και επομένως η αναβάθμισή του σε Λιμενικό Σταθμό δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επειδή η ΠΕ Ροδόπης είναι μία περιοχή έντονης αλιευτικής δραστηριότητας, με διαρκώς αναπτυσσόμενη τουριστική και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Επειδή τα Λιμενικά Φυλάκια Φαναρίου και Μαρώνειας δε μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες στην περιοχή, όπως υπογραμμίζουν και οι εκπρόσωποι των λιμενικών.
Επειδή η αναβάθμιση του Λιμενικού Φυλακίου σε Λιμενικό Σταθμό είναι αίτημα των τοπικών αλιευτικών συλλόγων, επαγγελματιών του τουρισμού και φορέων της αυτοδιοίκησης και δεν θα επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ερωτάται ο κος υπουργός:
1.Προτίθεστε να προχωρήσετε στην ίδρυση και λειτουργία Ανεξάρτητης Λιμενικής Αρχής στην ΠΕ Ροδόπης;
2.Προτίθεστε να προχωρήσετε στην αναβάθμιση του Λιμενικού Φυλακίου Φαναρίου σε Λιμενικό Σταθμό;».