Την απόφαση να τερματίσει την κατάληψη της Πρυτανείας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης μετά από 23 ημέρες, έλαβε σήμερα το Συντονιστικό Κατάληψης.
Στην ανακοίνωση του Συντονιστικού αναφέρεται:
«Από την 1η Μαρτίου, η Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου τελεί υπό κατάληψη, μια κατάληψη η οποία συνεχίστηκε για 23 ημέρες, γεγονός αποφασισμένο από τις καθημερινές ανοιχτές συνελεύσεις της. Μέσα από τις συνελεύσεις μας, στόχος ήταν να δημιουργήσουμε ένα κέντρο αγώνα και να αντιδράσουμε ενάντια στην εφαρμογή του Νόμου- Έκτρωμα Κεραμέως- Χρυσοχοϊδη, καθιστώντας έτσι τη κατάληψη ένα χώρο που οραματιζόμαστε για τα ελληνικά πανεπιστήμια, δηλαδή έναν πολύμορφο χώρο ζύμωσης και ελεύθερης διακίνησης ιδεών.
Μέσα από τα κείμενα όσο και από τις δράσεις μας, υψώσαμε τις φωνές μας αφενός ενάντια στο Νόμο και αφετέρου ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό, ο οποίος κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο. Η κυβέρνηση ΝΔ, αντί να ασχοληθεί σοβαρά με την υγειονομική κρίση, (προσλαμβάνοντας υγειονομικό προσωπικό, δημιουργώντας κλίνες ΜΕΘ), και αντί να αναζητήσει ασφαλείς τρόπους για το άνοιγμα των πανεπιστημίων, επιλέγει να προσλαμβάνει αστυνομικές δυνάμεις με σκοπό την ενίσχυση της καταστολής και την καταπολέμηση κάθε μορφής αντίστασης.
Εγκαθιδρύει μια νέα μορφή «κανονικότητας», στην οποία θα κυριαρχεί ο φόβος, ο έλεγχος μέσω την κρατικής τρομοκρατίας και η επικράτηση ενός ιδεολογικού στρατού με φασίζουσες αποχρώσεις. Η αστυνομοκρατία παρατηρείται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει το φοιτητικό κίνημα διαμέσου βίαιων εκκενώσεων της κατάληψης της πρυτανείας του ΑΠΘ καθώς και με ξυλοδαρμούς και διώξεις εναντίων των φοιτητών και των αλληλέγγυων. Προσπάθεια όμως που βρήκε απέναντι της όλο το υπόλοιπο φοιτητικό κίνημα, το οποίο συσπειρώθηκε και αντέδρασε σε πανελλαδική κλίμακα. Δημιουργήθηκε κοινό συντονιστικό κατειλημμένων Πρυτανειών και Σχολών, που μέσα από το οποίο προβήκαμε σε κοινές δράσεις αποσκοπώντας στην συλλογική αντίδραση και στην άσκηση πίεσης σε πρυτανικές αρχές και κράτος.
Ο αγώνας αυτός δεν ήταν εύκολος. Κατά την διάρκεια της κατάληψης μας, ήρθαμε αντιμέτωποι με την υποβάθμιση του αγώνα μας από τις πρυτανικές αρχές, αφού η αδιαφορία και η έλλειψη διάθεσης προς διάλογο ήταν έκδηλη. Παρόλα αυτά συνεχίσαμε με αυξημένη δυναμική την πορεία των δράσεων μας, εντός και εκτός του χώρου της κατειλημμένης Πρυτανείας, διεκδικώντας μια ξεκάθαρη νέα θέση επί του Νόμου και τα τρέχοντα γεγονότα από τις Πρυτανικές μας αρχές, πράγμα που δεν καταφέραμε.
Καταφέραμε όμως, να ενδυναμώσουμε την δική μας αγωνιστική διάθεση και να αντιληφθούμε το πόσο κατώτερη των περιστάσεων μπορεί να αποδειχθεί μια ολόκληρη Πρυτανική αρχή. Αποφασίσαμε λοιπόν, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκτός της κατάληψης της Πρυτανείας, καθώς πλέον η λύση βρίσκεται στους δρόμους. Λήγουμε την κατάληψη με ψηλά το κεφάλι και φεύγουμε από την Πρυτανεία με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και υψηλό αγωνιστικό ηθικό.
Η κατάληψη της Πρυτανείας δεν υπήρξε αυτοσκοπός για εμάς. Λειτούργησε ως ένα μέσο για αφύπνιση και συσπείρωση, δημιουργώντας ένα κέντρο αγώνα στην πόλη της Κομοτηνής, στο οποίο το φοιτητική κίνημα έδειξε την δύναμη και την αποφασιστικότητα που διαθέτει προς την προάσπιση των δίκαιων αιτημάτων του. Η κατάληψη της Πρυτανείας μας αποτελεί μόνο την αρχή.
• ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ
• ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
• ΑΜΕΣΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
• ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ-ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ».