«Τα Πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές, στους καθηγητές και στις ανάγκες τους. Δεν έχουν καμία θέση σε αυτά αστυνομικές δυνάμεις, νόμοι που εντείνουν την καταστολή και υποβαθμίζουν ακόμη παραπάνω τις σπουδές των φοιτητών», αναφέρει η Πανσπουδαστική Κ.Σ. Κομοτηνής στην απάντηση της στο αίτημα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής για λήξη της κατάληψης της Πρυτανείας του ΔΠΘ.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Η τελευταία ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής η οποία κατατέθηκε και ως ψήφισμα στα Δ.Σ. των τμημάτων της Νομικής και Ιστορίας – Εθνολογίας δε μας εκπλήσσει καθόλου.
Είναι λογικό η ηγεσία της να τα έχει χαμένα μιας και με ευθύνη της κυβέρνησής τους, έχουν να πατήσουν το πόδι τους στο πανεπιστήμιο πάνω από ένα χρόνο. Μάλιστα μας έκανε και λίγο εντύπωση η ξαφνική τους εμφάνιση μιας και ήταν για μεγάλο διάστημα άφαντοι, και δεν απαντούσαν καν σε καλέσματα της ΠΚΣ για σύγκληση των Δ.Σ.
Ποιος ήταν όμως ο λόγος της εμφάνισής τους;
- Μήπως για να διεκδικήσουμε να ανοίξουν επιτέλους τα πανεπιστήμιά μας και να μην συνεχίζουν να υποβαθμίζονται τα πτυχία μας;
- Μήπως για να έρθουν έγκαιρα τα βιβλία αυτό το εξάμηνο και όχι μια μέρα πριν την εξεταστική;
- Μήπως για να διεκδικήσουμε να αναβαθμιστούν οι φοιτητικές εστίες Κομοτηνής που δεν αρκούν ούτε για το 10% των φοιτητών, και όσοι μένουν εκεί ξεμένουν κάθε λίγο από ζεστό νερό και θέρμανση, ενώ δεν έχουν καν πόσιμο νερό;
Ο καημός της παράταξης των «κλειστών σχολών» είναι άλλος… Αντί να στηρίζουν το απόλυτα λογικό αίτημα για αύξηση των διδασκόντων, για εύρεση αιθουσών με τη βοήθεια Δήμου και Περιφέρειας ώστε να μπορούν να γίνουν τα μαθήματα δια ζώσης χωρίς να υπάρχει συνωστισμός, αν αυξηθεί το προσωπικό καθαριότητας, στηρίζουν τις διαγραφές των φοιτητών, τη μείωση των εισακτέων μέτρα που απειλούν με λουκέτο πολλά τμήματα, ένα εκ των οποίων και στην Κομοτηνή με βάση τα λεγόμενα του Πρύτανη σε συνέντευξή του.
Ο καημός τους είναι να μπει η αστυνομία και στο ΔΠΘ, πριν από τους ίδιους τους φοιτητές! Ενημερώνουμε τη ΔΑΠ ότι τα Πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές, στους καθηγητές και στις ανάγκες τους. Δεν έχουν καμία θέση σε αυτά αστυνομικές δυνάμεις, νόμοι που εντείνουν την καταστολή και υποβαθμίζουν ακόμη παραπάνω τις σπουδές των φοιτητών.
Σε κάθε περίπτωση οι φοιτητικοί σύλλογοι θα πρέπει να διαφυλάσσουν με το περιεχόμενο αλλά και με τη μορφή του αγώνα που θα επιλέγουν σε κάθε φάση, ο αγώνας να έχει διάρκεια, να στοχεύσει τον πραγματικό αντίπαλο, να μην εκφυλίζεται, να μην δίνει τελικά πάτημα σε αυτούς που θέλουν να τον καταστείλουν.
Καλούμε κάθε καλοπροαίρετο φοιτητή παιδί λαϊκής οικογένειας που μπορεί να στήριζε τη συγκεκριμένη παράταξη τα προηγούμενα χρόνια να προβληματιστεί ειλικρινά. Να σκεφτεί εάν είναι ρεαλιστικό τελικά σήμερα να ανοίξουν τα πανεπιστήμια μας και τι μπαίνει τελικά εμπόδιο. Να αναρωτηθεί ποιος είναι τελικά ο πραγματικός στόχος του νόμου που φέρνει την Αστυνομία μέσα στις σχολές μας. Θα μειωθούν με αυτόν τον τρόπο περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, κλοπών κλπ; Τι έγινε σε άλλες χώρες όπου η αστυνομία είναι μέσα στα πανεπιστήμια εδώ και χρόνια;
Οι φοιτητές εδώ και καιρό έχουν γυρίσει την πλάτη στην παράταξη των “κλειστών σχολών”. Έχουν αποδείξει στον δρόμο με τον ανυποχώρητο αγώνα τους ποιος τελικά είναι μειοψηφία. Έχουν επιλέξει απέναντι στην συναίνεση και την υποταγή που καλλιεργεί η ΔΑΠ τον δρόμο του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης γιατί ξέρουν ότι τα αιτήματα τους είναι δίκαια και έχουν αγκαλιάσει από το σύνολο του λαού μας. Για αυτό και θα νικήσουν!
Υ.Γ. Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του Διοικητικού Συμβουλίου της Νομικής ζητήθηκε απ’ τους εκπροσώπους της ΔΑΠ να απαντήσουν γραπτά αν είναι υπέρ του ανοίγματος των σχολών, απάντηση όμως δεν λάβαμε… Μάλλον ούτε τα μέλη τους πιστεύουν τελικά αυτά που λέει η παράταξή τους… Οι φοιτητές σας έχουν καταλάβει!».