Διάλογο με τις Πρυτανικές Αρχές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ζητάνε οι φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν καταλάβει εδώ και 11 μέρες την Πρυτανεία του ακαδημαϊκού ιδρύματος.
Η κατάληψη πραγματοποιείται με κύρια αιτήματα την απόσυρση του νέου νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και το άνοιγμα των Σχολών με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας ενάντια στην πανδημία.
Οι Πρυτανικές Αρχές, ωστόσο, με εξαίρεση τη δεύτερη μέρα της κατάληψης όποτε και ο Πρύτανης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης μετέβη στην κατειλημμένη Πρυτανεία, αποφεύγουν για άγνωστο λόγο το διάλογο με τους φοιτητές.
Το Συντονιστικό της Κατάληψης, μάλιστα, απηύθυνε ήδη από χθες νέο κάλεσμα στον Πρύτανη για διάλογο το μεσημέρι της Πέμπτης ενώπιον των δημοσιογράφων, με τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ να βρίσκονται στο σημείο αλλά τον Πρύτανη να απουσιάζει για ακόμη μια φορά επιδεικτικά.
«Οι Πρυτανικές Αρχές και η Σύγκλητος πρέπει να λάβουν μία δημόσια θέση, ακριβή και σαφή, όχι μόνο ως προς τη δική μας κατάληψη αλλά για τα τεκταινόμενα σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε ζητήσει να λάβει θέση για τα γεγονότα στο ΑΠΘ, στα Ιωάννινα και σε οποιαδήποτε περιοχή βλέπουμε τον αγώνα των φοιτητών να εξελίσσεται.
Τουλάχιστον να δημιουργήσουμε ένα κλίμα διαλόγου, να δούμε αν έχουμε τη στήριξη των Πρυτανικών Αρχών», δήλωσε εκπρόσωπος του Συντονιστικού της Κατάληψης.
«Έχουμε καλέσει επανειλημμένα τις Πρυτανικές Αρχές να πάρουν μια θέση πάνω στα αιτήματα μας. Από κει και πέρα έχουμε μιλήσει μόνο με την Αντιπρύτανη κ. Γαβριηλιδού η οποία είχε μια χλιαρή στάση και μας αποκάλεσε –μάλλον υποκριτικά- ως συναγωνιστές», δήλωσε άλλος φοιτητής, ο οποίος αναρωτήθηκε ποιος τελικά είναι αυτός που υπονομεύει το δημόσιο πανεπιστήμιο.
«Ο Πρύτανης με μια ανακοίνωση του είπε ότι με την κατάληψη υπονομεύεται το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αν με την κατάληψη μας υπονομεύεται το πανεπιστήμιο, τότε με τον νέο νόμο τι γίνεται; Αυτό είναι τελείως αντιφατικό», θα πει.
Όσον αφορά τη συνέχιση της κατάληψης, οι εκπρόσωποι του Συνοντιστικού ήταν σαφείς. «Περιμένουμε να γίνει διάλογος, να υπάρξει μια συζήτηση με τις Πρυτανικές Αρχές, να πάρουν μία θέση, οποιαδήποτε θέση και αν είναι αυτή. Μέχρι να πάρουμε μια απάντηση δεν υπάρχει περίπτωση να λήξει ο αγώνας μας», ξεκαθάρισαν ενώ διευκρίνισαν ότι «το Συντονιστικό αποτελείται από φοιτητές και φοιτήτριες όλων των Τμημάτων του ΔΠΘ, δεν ανήκουμε σε καμία παράταξη, σε κανένα Σύλλογο».
Τέλος, δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν και τα τεκταινόμενα στο ΑΠΘ όπου σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της κατάληψης.
«Η σημερινή εκκένωση του ΑΠΘ ήταν τελείως εκδικητική καθώς είχε βγει ανακοίνωση ότι η κατάληψη θα λήξει στις 12 το μεσημέρι. Η κατάληψη θα έληγε έτσι κι αλλιώς αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει εκδικητικά την εκκένωση από τις 6:15 τα χαράματα», δήλωσαν οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού ευχόμενοι να μη συμβεί παρόμοια επιχείρηση και στην Κομοτηνή.
«Μας ανησυχεί η σιγή του Πρύτανη ως προς την αστυνομική παρέμβαση. Απευχόμαστε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο εδώ πέρα. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα συζήτησης», είπαν χαρακτηριστικά.