Στον προαύλιο χώρο της Τσανακλείου συναντήθηκαν σήμερα το πρωί οι αιρετές γυναίκες του Δήμου Κομοτηνής χαιρετίζοντας την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θυμίζοντας ταυτόχρονα τους αγώνες που απαιτούνται για ισονομία και ισοπολιτεία καθώς και ίση συμμετοχή των δύο φύλων στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Η πρόσκληση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής Κλεοπάτρας Στογιαννίδου αγκαλιάστηκε από όλες τις εκλεγμένες γυναίκες που όμως είναι αναλογικά με το σύνολο των αιρετών ελάχιστες. Η ίδια πρόσφερε συμβολικά από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο.
Παρούσες ήταν η Κ. Στογιαννίδου, η επικεφαλής της Παράταξης «ΠΟΛΗτική Ανατροπή»
Ελένη Λαφτσή, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αναστασία Λιβεριάδου, Αθηνά Ναβροζίδου, Κρυσταλλένια Κουτσογιάννη – Κρόκου, Δήμητρα Τσιμπιρίδου και οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Άννα Πατρωνίδου, Χρυσούλα Μιχαηλίδου και Θεοδώρα Δερμεντζή – Κοντοπούλου.
Η Κλεοπάτρα Στογιαννίδου διάβασε ένα κείμενο που συνυπογράφουν όλες οι αρετές του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής τονίζοντας ότι πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που αποδεικνύει τον μικρό αριθμό αιρετών γυναικών, ενώ καυτηρίασε ότι «σε καμία αιρετή θέση δεν έχει εκλεγεί γυναίκα από τη μειονότητα».
Η κ. Λαφτσή αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην καθημερινότητά τους με παλικαριά.
«Οι γυναίκες έχουν πλήρη συνείδηση ότι τίποτε δεν τους χαρίστηκε. Γνωρίζουν πως έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν ώστε να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια κοινωνία που θα έχει επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες. Είναι έλλειμμα δημοκρατίας η μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων τα οποία έχουν ανάγκη από την γυναικεία παρουσία, την οπτική και τη δύναμη των γυναικών.
Οι έμφυλες ανισότητες, οι διακρίσεις, η βία κατά των γυναικών υφίστανται ιδίως σε μια κοινωνία της κρίσης θεριεύουν».
Κάλεσε τις γυναίκες να συστρατευτούν στους αγώνες για να μην αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό τους.
Η κ. Κοντοπούλου θύμισε την κινέζικη παροιμία «η κολώνα του σπιτιού είναι ο άντρας αλλά τα θεμέλια η γυναίκα» λέγοντας πως είναι η γυναίκα που επί χρόνια κρατάει σταθερά τα θεμέλια του σπιτιού. Αναφέρθηκε στους πολύχρονους αγώνες των γυναικών για μόρφωση, συμμετοχή στα κοινά και μάλιστα με επιτυχία, αριθμώντας πολλές λαμπρές επιστημόνισσες και άξιες αιρετές σε όλες τις δομές διοίκησης. «Η γυναίκα αφιερώνει απλόχερα όλες τις μέρες του χρόνου. Θέλουμε να προχωράμε δίπλα και να είμαστε συνοδοιπόροι στη ζωή για ένα καλύτερο μέλλον» σχολίασε, καλώντας τους άντρες σε κοινούς αγώνες.
Ακολουθεί το κείμενο για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας:
«Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας η 8η Μάρτη μας δίνει την αφορμή να αναλογιστούμε τη θέση της σύγχρονης γυναίκας, τους πολυετείς αγώνες που απαιτήθηκαν για να κατοχυρωθούν θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών αλλά και όσα ακόμη πρέπει να γίνουν για μια πραγματικά δίκαιη και ίση συμμετοχή των δύο φύλων στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Η γυναίκα διαχρονικά χρειάστηκε να αγωνιστεί σκληρά μέχρι να πετύχει την είσοδό της στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Απαιτήθηκε μακρινή και επίπονη προσπάθεια για την κατάκτηση των δικαιωμάτων της.
Η σημερινή πραγματικότητα δυστυχώς αποδεικνύει ότι έχουμε να διανύσουμε μακρύ δρόμο ακόμη για την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας και ίσης συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Κάθε χρόνο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιολογούνται προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο απέχουν από την επίτευξη του στόχου της ισότητας των φύλων. Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), η επίτευξη του στόχου προχωράει, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα25 χρόνια μετά την έγκριση της Διακήρυξης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου (BPfA), αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, κανένα κράτος μέλος της ΕΕ να μην έχει επιτύχει πλήρως τους στόχους που ορίζονται στο κείμενο.
Σύμφωνα με την Έκθεση για τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του 2020 του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, η ΕΕ συγκεντρώνει βαθμολογία 67,9%, και επισημαίνεται ότι με τον τρέχοντα ρυθμό θα χρειαστεί τουλάχιστον 60(!) έτη για να φτάσει στην πλήρη ισότητα των φύλων, ενώ επιπλέον σύμφωνα με την Έκθεση αυτή η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης με βαθμολογία μόλις 52,2%.Το χαμηλότερο ποσοστό επίδοσηςγια τη χώρα μας καταγράφεται στον τομέα της εξουσίας με βαθμολογία 27%.
Σε τοπικό επίπεδο, οι αναλογίες είναι ακόμη πιο απογοητευτικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, όπου οι γυναίκες είμαστε μόλις 6 σε σύνολο 41 και οι γυναίκες Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων μόλις 3 σε σύνολο 25, ενώ σε καμία αιρετή θέση δεν έχει εκλεγεί γυναίκα από τη μειονότητα. Πόσο προοδευτικοί μπορούμε να θεωρούμαστε όταν λείπει η γυναικεία φωνή της μειονότητας από τα όργανα διοίκησης του Δήμου; Μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά τα δεδομένα;Κατά τη γνώμη μουόχι..
Τα έμφυλα στερεότυπα, που μας έχουν καλλιεργήσει, έχουν δυστυχώς επιβάλλει όρια και φραγμούς στην ανάπτυξη της γυναικείας προσωπικότητας και έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της γυναίκας να βγει μπροστά και να τα καταφέρει.
Όλες γνωρίζουμε ότι για την εκλογή μας χρειάστηκε να δώσουμε έναν άνισο πολλές φορές αγώνα, να ξεπεράσουμε εμπόδια που δεν περιμέναμε, να πείσουμε για τις ικανότητές μας, να αισθανθούμε ότι το φύλο μας αποτελεί εμπόδιο για την περαιτέρω εξέλιξή μας.Τέτοιες σκέψεις και φόβοι ίσως αποτρέπουν και άλλες γυναίκες από το να θέσουν υποψηφιότητα.
Ήρθε όμως η ώρα να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια αυτά, να σπάσουμε τα έμφυλα στερεότυπα που μας θέλουν να πρωταγωνιστούμε μόνο σε άλλους ρόλους και να βάλουμε ένα τέλος στις προκαταλήψεις του παρελθόντος, ώστε όλες οι γυναίκες να μπορέσουν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους.
Γι’ αυτό δεν εφησυχάζουμε, γιατί ξέρουμε ότι η υπο-εκπροσώπηση των γυναικών σε αιρετά αξιώματα θα συνεχιστεί, εκτός αν περισσότερες νέες γυναίκες παρακινηθούν να ασχοληθούν με την πολιτική.
Είμαστε αδιαπραγμάτευτες σε ότι αφορά τα δικαιώματά μας, ανυποχώρητες σε κάθε φαινόμενο βίας, αντίθετες στα έμφυλα στερεότυπα που μας επιβάλλονται.
Δουλεύουμε για την κατάργηση όλων των διακρίσεων, για την ίση συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς, για την πάταξη της βίας και για μια οικονομία χωρίς αποκλεισμούς.
Είμαστε εδώ για να προασπίσουμε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των γυναικών δυνατές και ενωμένες, να δώσουμε το έναυσμα σε περισσότερες γυναίκες να βγουν μπροστά, να μην διστάσουν.
Με στόχο κοινό, να ακούγεται η φωνή μας δυναμικά και διεκδικητικά σε κάθε κέντρο λήψης αποφάσεων.
Σήμερα γιορτάζουμε γιατί γεννηθήκαμε γυναίκες και γιατί νιώθουμε ότι όσο και εάν είμαστε λίγες, έχουμε δύναμη, φωνή και άποψη.
Χρόνια πολλά σε όλες!».
Το κείμενο συνυπογράφουν:
Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλεοπάτρα Στογιαννίδου
Η επικεφαλής της Παράταξης «ΠΟΛΗτική Ανατροπή» Ελένη Λαφτσή
Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
Αναστασία Λιβεριάδου
Αθηνά Ναβροζίδου
Κρυσταλλένια Κουτσογιάννη Κρόκου
Δήμητρα Τσιμπιρίδου
Οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων
Άννα Πατρωνίδου
Χρυσούλα Μιχαηλίδου
Θεοδώρα Δερμεντζή-Κοντοπούλου