Ανεπαρκή χαρακτηρίζει τα μέτρα ελάφρυνσης των επαγγελματιών που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής με την απαλλαγή τελών για επαγγελματίες, ο Γιάννης Λεβέντης.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τονίζει ότι «ο Δήμος Κομοτηνής βάζει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τις ανάγκες των δημοτών και λειτουργεί στη λογική κόστους – οφέλους, δηλαδή ως επιχείρηση» και καλεί τόσο τη δημοτική αρχή όσο και τις υπόλοιπες παρατάξεις «να πάρουν σαφή θέση απέναντι στο οικονομικό πρόβλημα των επαγγελματιών».
Αναλυτικά, αναφέρει:
«Στη συνεδρίαση (24-02-2021) του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, και σε συνέχεια αντίστοιχων αποφάσεων που ελήφθησαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, αποφασίστηκε η απαλλαγή επιχειρήσεων που διακόπτουν την λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς της COVID-19, από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί, καθώς και η απαλλαγή επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν την λειτουργία τους,επίσης λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς της COVID-19, από τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί και σε περίπτωση παρατάσεώς τους κατά το χρονικό διάστημα αυτής.
Τα μέτρα που αποφάσισε το Δημοτικό συμβούλιο, για την ελάφρυνση επαγγελματιών από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών -τα οποία ως Λαϊκή Συσπείρωση στηρίξαμε με την ψήφο μας-είναι ανεπαρκή. Και είναι ανεπαρκή, γιατί τα περιοριστικά μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας συνεχίζονται, η αναστολή λειτουργίας εκατοντάδων επιχειρήσεων κράτησε για πάνω από το ένα τρίτο των ημερών του 2020 (σχεδόν 4,5 μήνες) και συνεχίζονται και στις αρχές του 2021, ειδικά στην εστίαση. Ακόμα και τους μήνες που επιτρεπόταν η λειτουργία των επιχειρήσεων, οι περιορισμοί που ίσχυαν -και ακόμα ισχύουν-δημιουργούν εκ των πραγμάτων απώλειες στα εισοδήματα των επαγγελματιών.
Η πολιτική της κυβέρνησης σε περίοδο οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που επιταχύνθηκε από την πανδημία, είναι αυτή που έχει οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες μικρούς εμπόρους, επαγγελματίες στην εστίαση, σε γυμναστήρια και άλλους κλάδους, κυριολεκτικά σε απόγνωση, λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων τους και την τεράστια συσσώρευση χρεών προς την Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις Τράπεζες.
Για το διάστημα του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν χορηγήθηκε καν το -ούτως ή άλλως χαμηλό-επίδομα ειδικού σκοπού που δόθηκε την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου2020. Οι αναστολές πληρωμών οφειλών συσσωρεύουν τεράστια ποσά και μετατρέπονται σε χρέη τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν και η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε απόφαση για διαγραφές τους ενώ αντίθετα προαναγγέλλει ένταξη των χρεών στη δαμόκλεια σπάθη του νέου πτωχευτικού κώδικα. Το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, είναι σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεων των χαμηλότερων στρωμάτων των αυτοαπασχολούμενων και δεν έφτασε ούτε για τις βασικές ανάγκες διαβίωσης των ιδίων και των οικογενειών τους -για όσους το έλαβαν.
Τα δημοτικά τέλη που καλείται να πληρώσει ένας επαγγελματίας αποτελούν ένα σημαντικό επιπλέον βραχνά για τους μικρούς επαγγελματίες. Η Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής πρότεινε στο Δημοτικό συμβούλιο σειρά μέτρων για την ελάφρυνση των επαγγελματιών της πόλης, με κριτήριο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και με προτεραιότητα τους επαγγελματίες με χαμηλότερα εισοδήματα, που προσδιορίζουμε στα 12.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2019, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, ακριβώς γιατί αυτά τα τμήματα των επαγγελματιών έχουν ακόμα μικρότερες δυνατότητες να κρατήσουν την επιχείρησή τους και να τα βγάλουν πέρα αυτοί και οι οικογένειές τους.
Συγκεκριμένα προτείνουμε:
–Απαλλαγή από το 85% των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρωνγια τις επιχειρήσεις εστίασης και για μικροπωλητές και περίπτερα, για εμπορεύματα, προθήκες κ.λπ (αφού χωρίς μέτρα περιορισμού λειτούργησαν μόνο για τους 2 πρώτους μήνες του προηγούμενου έτους) και συνέχιση της απαλλαγής για όσο διάστημα διατηρούνται περιοριστικά μέτρα και έως τον Ιούνιο του 2021.
-Απαλλαγή από το 85% του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων(0,5%) των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων & συναφών καταστημάτων.
-Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία μέχρι και τις 30/6/2021(κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια, κ.λπ.). Διαγραφή των χρεών τους για τους μήνες του 2020 που ήταν σε ισχύ ειδικά μέτρα περιορισμού της λειτουργίας τους
-Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης-κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών-που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς το δήμους μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνη του 2021. Να σταματήσουν, εννοείται, όλες οι σχετικές διαδικασίες, εάν και εφόσον ξεκίνησαν. Διαγραφή όλων των προστίμων και προσαυξήσεων που έχουν ήδη επιβληθεί για τους επαγγελματίες με 12.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2019.
–Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλιανα αυξάνουν τις δόσεις για οφειλές ή να διαγράφουν τμήμα ή το σύνολό τους, με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια
-Πλήρης απαλλαγή από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως έδρες, αθλητικών σωματείων, εξωραϊστικών συλλόγων, συνδικάτων κλπ, διότι και αυτές οι κατηγορίες έχουν πληγεί με δεδομένο ότι τα ποσά που πληρώνουν μέχρι σήμερα ως επαγγελματική στέγη είναι τεράστια.
Στην πρόταση μας η δημοτική αρχή προτίμησε να σιωπήσει, ψελλίζοντας μόνο κάτι περί αναστολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, για τις περιπτώσεις, βέβαια, που προβλέπει ο νόμος. Το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιπες παρατάξεις αποδεικνύοντας έτσι την στρατηγική τους σύμπλευση με την δημοτική αρχή, ότι δηλαδή ο Δήμος πρέπει να λειτουργεί στο λογική κόστους οφέλους, δηλαδή ως επιχείρηση. Βάζοντας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τις ανάγκες των δημοτών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής, διεκδικεί την ουσιαστική στήριξη των επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων από τον Δήμο Κομοτηνής.
Καλεί τόσο τη δημοτική αρχή, όσο και τις υπόλοιπες παρατάξεις να πάρουν σαφή θέση απέναντι στο οικονομικό πρόβλημα των επαγγελματιών του Δήμου μας, το οποίο προϋπήρχε και επιδεινώθηκε με αφορμή την πανδημία.
Καλεί τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους του δήμου να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης από το κράτος και την τοπική διοίκηση με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέσα στην πανδημία. Η επιβίωση εκατοντάδων οικογενειών (επαγγελματιών και εργαζομένων) που απασχολούνται στις πληττόμενες επιχειρήσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κόστος».