Σε κατάληψη της Πρυτανείας του ΔΠΘ προχώρησαν από σήμερα στις 7 το πρωί μέλη του Συλλόγου Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής (ΣΟΦΕΚ) διαμαρτυρόμενοι για τον αντιεκπαιδευτικό νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη αλλά και για τα χθεσινά γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την εισβολή των ΜΑΤ.
Η κατάληψη, η οποία είναι συμβολική και θα διαρκέσει μία μέρα, έχει τρία αιτήματα και συγκεκριμένα, το άμεσο άνοιγμα των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο για όλους και καμία εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου.
«Η κυβέρνηση μας βλέπει σαν τρομοκράτες»
«Είναι ανήκουστο σε μια δημοκρατική χώρα το Υπουργείο Παιδείας να συνεργάζεται με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αυτό λέει πάρα πολλά για το πώς η συγκεκριμένη κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τους φοιτητές», θα μας πει η Ρίτα Ντριγκόγια, τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας ΔΠΘ για να αναρωτηθεί «μας αντιλαμβάνεται σαν τρομοκράτες, δεν μπορώ να καταλάβω».
«Ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα αντιεκπαιδευτικό νόμο που θα φέρει αλλαγές και στην εργασιακή αποκατάσταση. Οι Σχολές έχουν σταματήσει να κάνουν πρακτικές, έχει χαθεί οποιαδήποτε επαφή με το εποπτικό αντικείμενο με ότι συνεπάγεται αυτό. Δηλαδή, θα μιλήσουμε για κοινωνικούς λειτουργούς που δεν έχουν κάνει την πρακτική τους και για μία γενιά που δεν έχει έρθει σε επαφή με το πανεπιστήμιο.
Φυσικό επακόλουθο είναι οι φοιτητικοί σύλλογοι να βγουν στους δρόμους διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα μας στη δημόσια δωρεάν παιδεία που η κυβέρνηση καταπατά. Τα γεγονότα στο ΑΠΘ έρχονται να αποκρυσταλλώσουν όλα όσα ήθελε να περάσει το νομοσχέδιο, με μπάτσους να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο και να ξυλοκοπούν φοιτητές που κάνανε κατάληψη στο χώρο της Πρυτανείας.
Ο δικός μας Πρύτανης όταν του ζητήσαμε να τοποθετηθεί επί του θέματος χρησιμοποίησε τη συγκλητική απόφαση ως πρόφαση και όταν θέσαμε τα αιτήματα μας και τους προβληματισμούς δεν είχε καμία απάντηση.
Όταν του ζητήσαμε να τοποθετηθεί για τα γεγονότα στο ΑΠΘ δήλωσε ότι δεν γνώριζε και θα το κοιτάξει, πράγμα που δηλώνει και την κατάπτωση που έρχεται και διχάζει τους ακαδημαϊκούς. Είναι ανεπίτρεπτο οι ακαδημαϊκοί να μην παίρνουν θέση», προσθέτει η φοιτήτρια του ΔΠΘ.
«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, η ανοχή στην κυβερνητική τρομοκρατία σταματάει»
«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και ήρθε η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση», δήλωσε με τη σειρά του ο Ανέστης Χατζηδημητριάδης, φοιτητής στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών.
«Ένα από τα βασικά μας αιτήματα είναι το άνοιγμα των Πανεπιστημίων το οποίο είναι και ένα από τα οποία θίξαμε στον κ. Πρύτανη. Το δεύτερο είναι, για το ποια είναι η στάση της Συγκλήτου και του ίδιου του Πρύτανη σχετικά με την αστυνόμευση των ακαδημαϊκών χώρων. Ο κ. Πρύτανης κρύφτηκε πίσω από υπεκφυγές βασιζόμενος σε ένα ψήφισμα που εμείς θεωρούμε πολύ μετριοπαθές και ανεπαρκές ενώ όταν ρώτησα ποια είναι η γνώμη του για τα χθεσινά επεισόδια, μου είπε ότι θα το κοιτάξω. Θεωρώ ότι ο κ. Πρύτανης θα έπρεπε να είχε λάβει γνώση αυτών των γεγονότων.
Σημασία έχει ότι η Δημοκρατία χθες δέχθηκε άλλο ένα πλήγμα και θεωρούμε ότι όλα αυτά τα περιστατικά αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας και καταστολής οδηγούν σε σκοταδιστικές εποχές τις οποίες θα έπρεπε να ξεπεράσουμε προ πολλού.
Αυτό που αποκομίσαμε δυστυχώς είναι απογοητευτικό και αυτό έχει να κάνει με τη φοβικότητα που διέπει όλο το Πρυτανικό Σχήμα του ΔΠΘ με ελάχιστες εξαιρέσεις πράγμα που είναι λυπηρό.
Όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα από σήμερα το πρωί προχώρησαν σε καταλήψεις και νομίζω ότι είναι μια καλή αφορμή να καταλάβουμε ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι και ήρθε η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση», δήλωσε καταλήγοντας.