Στο «μικροσκόπιο» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και μιας ομάδας Υπουργών βρίσκεται ο μεθοριακός σταθμός της Νυμφαίας για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης.
Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και υποδομών του μεθοριακού σταθμού Νυμφαίας, προκειμένου να παταχθεί το παραεμπόριο με τον κ. Χρυσοχοΐδη να επισημαίνει ότι επίκειται για το λόγο αυτό και επίσκεψη υπουργών στη Θράκη, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε επιπλέον και για άλλα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια ΑΜΘ και τα οποία έθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Χριστόδουλος Τοψίδης.
Οι απαντήσεις δόθηκαν στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και στην οποία συμμετείχαν Πρόεδροι Περιφερειακών Επιμελητηριακών Συμβουλίων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Κατά πρώτον, ο κος Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του τελωνείου των Κήπων με συνοριοφύλακες που θα προσληφθούν το επόμενο διάστημα και μέρος αυτών θα εξυπηρετούν τους διαβατηριακούς ελέγχους του τελωνείου, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και παρακωλύεται η τουριστική κίνηση. Η τουριστική κίνηση του επερχόμενου καλοκαιριού άλλωστε (εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας), αναμένεται να συνδράμει τα μέγιστα στην οικονομική ανάκαμψη από την υγειονομική κρίση γι’ αυτό και πάγια θέση των Επιμελητηρίων είναι ότι πρέπει αυτή να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σε ό,τι αφορά το τελωνείο των Καστανεών, ο κος Χρυσοχοΐδης εκτίμησε ότι αυτό δεν θα τεθεί σε λειτουργία στο άμεσο μέλλον.
Από τη δική του πλευρά ο κος Χριστόδουλος Τοψίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις αναγγελίες καθώς καταδεικνύουν αφ’ ενός το γεγονός ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει επίγνωση της κατάστασης και των αναγκών του Έβρου και της Περιφέρειας ΑΜΘ και αφ’ ετέρου αν οι δεσμεύσεις υλοποιηθούν σε εύλογο χρόνο, θα δοθεί μία σημαντική ώθηση στη συνολική προσπάθεια για την οικονομική ανάκαμψη του τόπου μας από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
Το υπόμνημα που έθεσε υπόψη του Υπουργού ο κος Τοψίδης είναι το εξής:
«Παρά το γεγονός ότι η Επιχειρηματικότητα αφορά περισσότερο διαφορετικά Υπουργεία από αυτό της Προστασίας του Πολίτη, πάγια θέση του Επιμελητηρίου μας αποτελεί η άποψη ότι το κλειδί για την έξοδο από την κρίση, βρίσκεται στην συνεργασία και την ολιστική αντιμετώπιση της κατάστασης, από την πλευρά της κυβέρνησης. Έτσι, το Επιμελητήριο Έβρου έχει εντοπίσει ορισμένα σημεία, που χρήζουν παρέμβασης και ενεργειών από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ώστε άμεσα ή έμμεσα η επιχειρηματική κοινότητα του νομού να αποκομίσει οφέλη.
Ασφαλή Σύνορα
Είναι σημαντικό για τον επιχειρηματία να ενεργεί σε ασφαλές περιβάλλον. Είναι κοινώς παραδεκτό ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης τους τελευταίους 18 μήνες έχουν ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των Εβριτών, ωστόσο κρίνουμε σκόπιμο ότι πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η πρόσληψη των 800 συνοριοφυλάκων που έχει ανακοινωθεί για την περιοχή του Έβρου. Η πρόσληψη τους και η ανάληψη υπηρεσίας θα συνδράμει αποφασιστικά στην ασφάλεια των συνόρων του Έβρου, αλλά και της χώρας εν γένει.
Τελωνεία Καστανεών & Κήπων
Η διακοπή λειτουργίας του τελωνείου των Καστανεών λόγω της μεταναστευτικής κρίσης της περιόδου Φεβρουαρίου / Μαρτίου 2020, τότε ήταν ένα απολύτως χρήσιμο μέτρο, που όπως αποδείχτηκε απέδωσε τα μέγιστα στην αποσόβηση του κινδύνου. Το τελωνείο παραμένει κλειστό έως σήμερα, ωστόσο θα ήταν χρήσιμο να μας κοινοποιηθεί η πρόθεσή του Υπουργείου σας για το εάν θα επαναλειτουργήσει ή όχι (και πότε).
Αντιστοίχως, προτείνουμε την αύξηση της αστυνομικής δύναμης στο τελωνείο των Κήπων, προκειμένου οι απαραίτητοι έλεγχοι να διενεργούνται ταχύτερα και να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις και «ουρές» αναμονής που λειτουργούν αποτρεπτικά ειδικά για τις τουριστικές επισκέψεις.
Πάταξη παραεμπορίου
Μείζον πρόβλημα για την περιοχή της Θράκης συνολικά αποτελεί το παραεμπόριο το οποίο στερεί έσοδα από τις τοπικές επιχειρήσεις και φορολογικά έσοδα από τα κρατικά ταμεία. Εκτιμούμε ότι οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας πρέπει να ενταθούν – δυνάμει ενεργειών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά να αναληφθούν και όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες που κατά καιρούς έχουν αναδειχθεί τοπικά ως προτάσεις – λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Στην παρούσα συγκυρία βέβαια, το παραεμπόριο μπορεί να παρουσιάζει ύφεση, δεδομένης της πανδημίας, όμως η επιστροφή στην κανονικότητα προφανώς θα επιφέρει ένταση του φαινομένου και αυτό πρέπει να προληφθεί.
Συνεκδοχικά και επειδή τα σοβαρότερα περιστατικά που αφορούν στο παραεμπόριο εντοπίζονται στον κάθετο άξονα Μακάζα – Νυμφαία στο νομό Ροδόπης, θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για τις υποδομές που λειτουργούν στο συγκεκριμένο μεθοριακό σημείο διέλευσης».