Την προοπτική ανέγερσης νέων κτιριακών εγκαταστάσεων προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες της εκπαίδευσης στην περιοχή, συζήτησε το πρωί της Δευτέρας ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στη συνάντηση του με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, Μαρίνο Κωνσταντινίδη και Μαίρη Κοσμίδου αντίστοιχα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή και τη δεύτερη επανεκκίνηση της εκπαίδευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα με το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη τη χώρα.
«Ενημερώθηκα για τα δύο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το νομό μας. Το ένα είναι το θέμα της υγειονομικής κρίσης και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίστηκε και το δεύτερο είναι το θέμα των υποδομών και τι πρωτοβουλίες μπορούμε να αναπτύξουμε από κοινού για να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους εκπαίδευσης στη Ροδόπη», σημείωσε ο Βουλευτής.
Όσον αφορά το ζήτημα της πανδημίας, ο ίδιος εξέφρασε την ετοιμότητα της Πολιτείας «να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και γρήγορα κάθε κρούσμα το οποίο ενδεχομένως να υπάρξει», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.
Ενδεικτικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας που λειτουργούν δια ζώσης ήδη από τις 11 Ιανουαρίου δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα κανένα κρούσμα.
«Όπως με ενημέρωσε ο κ. Κωνσταντινίδης λειτουργούμε ήδη από τις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας χωρίς κανένα κρούσμα και ευχόμαστε το ίδιο να συμβεί και με τη Δευτεροβάθμια όπου είναι πιο δύσκολα τα πράγματα καθώς τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα όμως πρέπει και αυτά να επιστρέψουν στην κανονικότητα γιατί στερούνται πολύτιμες εμπειρίες και από τη σχολική ζωή και από την καθημερινότητα.
Το υγειονομικό εκ των πραγμάτων κατέστη κύρια προτεραιότητα. Υπήρχε προβληματισμός τόσο στην επιτροπή λοιμωξιολόγων όσο και στην πολιτική ηγεσία για το εάν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης για να προσθέσει ότι «δεν είμαι ειδικός για να το κρίνω αλλά για περιοχές σαν τη δική μας είναι η σωστή στιγμή. Από την εμπειρία του προηγούμενου διαστήματος, φαίνεται ότι τα σχολεία ήταν τα λιγότερα μεταδοτικά σημεία του ιού επειδή υπήρχε πειθαρχία και τάξη, οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούσαν την εφαρμογή του προγράμματος, τα παιδιά σεβόντουσαν τη πειθαρχία και τα κρούσματα που είχαμε στα σχολεία, προήλθαν από έξω».
Για την κατάσταση των υποδομών, ο στόχος που τέθηκε πέρσι για τα 11 νηπιαγωγεία για να μπορέσει να λειτουργήσει η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση επετεύχθη, σύμφωνα με τον Βουλευτή Ροδόπης.
«Ήρθαν τα προκάτ και λειτούργησαν όλα καλά αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε σε αυτές τις υποδομές. Υπάρχει μία οργανωμένη προσπάθεια σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πιο σταθερές υποδομές. Χωροθετούνται οικόπεδα προκειμένου να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κονδύλια και από την Περιφέρεια και από την κεντρική διοίκηση ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες.
Στη Δευτεροβάθμια γίνεται ανάλογη προσπάθεια. Είναι διεκδίκηση της περιοχής η δημιουργία ενός Πειραματικού σχολείου που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε την ιδιαιτερότητα της περιοχής ώστε να δώσουμε ευκαιρίες και στα παιδιά μας να έχουν μία διαφορετική αγωγή και σε εκπαιδευτικούς να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό με τη στήριξη του Πανεπιστημίου μας.
Για την περιοχή μας, η εκπαίδευση έχει αποτελέσει βασικό εργαλείο κινητικότητας. Μια περιοχή για πολλά χρόνια εγκαταλειμμένη κατάφερε να εξελιχθεί διότι ανέδειξε σημαντικούς επιστήμονες που όταν ανέλαβαν ευθύνες σε καίριες θέσεις δεν ξέχασαν από πού ξεκίνησαν. Ότι έχουμε δημιουργήσει οφείλεται σε αυτά τα παιδιά», επεσήμανε ο Βουλευτής Ροδόπης.
Μαρίνος Κωνσταντινίδης: «Έχουμε ανάγκη από κτιριακές υποδομές»
Την ανάγκη κτιριακών υποδομών ανέδειξε και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης. «Αν και ανακαινίστηκαν πολλές σχολικές μονάδες, χρειάζονται και άλλες υποδομές. Τα πρώτα δείγματα ανάγκης φαίνονται από την προσχολική εκπαίδευση. Οι αίθουσες προκάτ δείχνουν το πρόβλημα αυτό. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τον Δήμο, δρομολογείται η ανέγερση του 1ου Νηπιαγωγείου, η μετεγκατάσταση του 11ου Νηπιαγωγείου καθώς και η ανέγερση του 14ου Δημοτικού σε οικόπεδο που υπάρχει στα δημοτικά της πόλης», τόνισε.
Ο ίδιος χαρακτήρισε επίσης ελπιδοφόρα την κατάσταση όσον αφορά την πανδημία. «Μέχρι τώρα δεν είχαμε κανένα κρούσμα σε μαθητή ενώ είχαμε ένα μόνο σε μία εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης. Έχουν βοηθήσει και οι γονείς πάρα πολύ και οι εκπαιδευτικοί που τηρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ερωτηθείς για τα αιτήματα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Οι Τρεις Ιεράρχες» για ολιγομελή τμήματα, διενέργεια τεστ και προσλήψεις εκπαιδευτικών, ο κ. Κωνσταντινίδης απάντησε ότι σχεδόν όλα αυτά έχουν καλυφθεί.
«Μαζικότερες προσλήψεις από τις φετινές δεν υπήρξαν ποτέ. Για τα τεστ λειτουργεί η πλατφόρμα του Υπουργείου. Όποιος εκπαιδευτικός επιθυμεί εκδηλώνει το ενδιαφέρον του και δρομολογείται το τεστ σε 1-2 μέρες καθώς και για τους μαθητές άνω των 16 ετών. Οι Δήμοι έχουν πάρει επίσης κάποιες πρωτοβουλίες για να κάνουν τεστ σε εκπαιδευτικούς. Για τα μικρότερα τμήματα, ποιος δεν θα το ήθελε; Όμως υπάρχει πρόβλημα υποδομών. Ακόμα και η απογευματινή βάρδια που συζητήθηκε, υπήρχαν προβλήματα. Με βάση τον τελευταίο μήνα λειτουργίας θεωρώ ότι θα τα πάμε καλά», δήλωσε.
Μαίρη Κοσμίδου: «Να στηρίξουμε όλοι την ίδρυση ενός Πειραματικού Γυμνασίου»
Την αισιοδοξία της για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων εξέφρασε η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου.
«Ανοίγουμε σήμερα τα γυμνάσια και λύκεια με όλη την εμπειρία των προηγουμένων μηνών. Μοιράσαμε σήμερα τη δεύτερη παραλαβή των μασκών που ήρθαν από το Υπουργείο. Μέχρι τώρα δεν είχαμε κρούσματα. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κάνουν την αίτηση τους στην πλατφόρμα του Υπουργείου για να κάνουν το rapid test, όπως επίσης και οι μαθητές άνω των 16 ετών. Για τους υπόλοιπους μαθητές εφόσον έχουν τη σύμφωνη γνώμη των γονέων μπορούν να κάνουν και αυτοί το rapid test. Ξεκινάμε λοιπόν με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Δεν είδαμε μέσα στο σχολείο να διαδίδεται ο ιός και ότι ήρθε, ήρθε από έξω», σημείωσε η κ. Κοσμίδου.
Όσον αφορά τον σχεδιασμό για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τόνισε πως «είπαμε τον κ. Στυλιανίδη ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε που βρίσκεται το θέμα της απόφασης που πήρε και ο Δήμος Κομοτηνής να στηρίξει την ίδρυση ενός Πειραματικού Γυμνασίου. Είναι πολύ σημαντικό σε μία περιοχή με πολλές γλώσσες και πολιτισμούς να μπορέσουμε και με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου να εκπονήσουμε πειρατικά σχέδια διδασκαλίας.
Σαφέστατα έχουμε και εμείς στεγαστικά προβλήματα. Μόλις τελείωσε μία παρέμβαση στο 1ο Γυμνάσιο, στο 1ο Λύκειο και στο 2ο ΕΠΑΛ, εξακολουθούμε όμως να έχουμε θέματα στέγασης. Κληθήκαμε από τον Δήμο να καταθέσουμε τι προτάσεις έχουμε. Φέτος για πρώτη χρονιά λειτουργεί επίσης το 5ο Γυμνάσιο Κομοτηνής το οποίο δημιουργήθηκε από το 1995 και το οποίο χρήζει και αυτό ανάγκης μίας σχολικής μονάδας».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα σχολεία όλων των βαθμίδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης φοιτούν συνολικά περίπου 13.000 μαθητές.