Κυριολεκτικά από θαύμα αποσοβήθηκε κάποιο μοιραίο ατύχημα στο δρόμο της ανατολικής εισόδου-εξόδου του οικισμού της Καρυδιάς, όπου το οδόστρωμα υποχώρησε ύστερα και από τις πρόσφατες πλημμύρες του Ιανουαρίου.
Αιτία της υποχώρησης είναι το πολύ νερό που κατεβάζει το ποτάμι μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η κοίτη του ποταμού και το ορμητικό νερό να «τρώει» την πλαγιά πάνω στην οποία στηρίζεται ο δρόμος.
Την παραπάνω επικινδυνότητα του σημείου επεσήμαναν αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια κάτοικοι του οικισμού στους αρμόδιους φορείς, στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, χωρίς όμως δυστυχώς να υπάρξει κάποια μέριμνα.
«Επί τρία και βάλε χρόνια μιλούσαμε για το σημείο αυτό, ο πρόεδρος του οικισμού με το κοινοτικό συμβούλιο έγραφαν επαναλαμβανόμενα υπομνήματα, ενώ εγώ έκανα δημοσιεύσεις και αναρτήσεις και επισκεπτόμουνα Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη τονίζοντας το επικίνδυνο του δρόμου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος και κάτοικος Καρυδιάς κ. Συμεών Σολταρίδης.
«Αγρόν όμως αγόραζαν σε όλες τις ενέργειες μας. Και επήλθε το μοιραίο», θα πει ο ίδιος για να προσθέσει «Αν πριν τόσα χρόνια χρειάζονταν κάποια χρήματα για να διορθωθεί, τώρα θα χρειαστεί δεκαπλάσιο ποσό. Αν χρειάζονταν ένας μήνας, τώρα θα χρειαστεί έξι μήνες. Τέλος να μου επιτραπεί να ρωτήσω στους γνώστες των τεχνικών θεμάτων αν θα έπρεπε πρώτα να στερεωθεί η πλευρά του δρόμου με τεχνικά μέσα ώστε να μην φαγώνεται από το νερό η πλαγιά και μετά να γίνει ο δρόμος».
«Τώρα πια δεν τρέφουμε καμιά ελπίδα», τονίζει με τη σειρά της η κ. Μαρία Δήμου. «Χρόνια τώρα διαβήματα, έγγραφα, διαμαρτυρίες, επιστολές. Τώρα σιωπή. Όταν η ροή του ποταμού άλλαζε κι η κοίτη μεγάλωνε σιγοτρώγοντας την όχθη από τη μεριά του δρόμου, όταν μέτρο το μέτρο χάνονταν ο κοινόχρηστος χώρος ανάμεσα στο ποτάμι και στο δρόμο, όταν η κάθε βροχή φούσκωνε το ποτάμι που προσέθετε μέτρα στην κοίτη του και τα αφαιρούσε από την απόσταση ασφαλείας από το δρόμο, εμείς φωνάζαμε, γράφαμε, κοινοποιούσαμε. Τώρα ο δρόμος έπεσε. Το έργο που απαιτείται για την επιδιόρθωση κι αποκατάστασή του μοιάζει γιγάντιο μπροστά που θα μπορούσε να γίνει μόλις πριν από λίγους μήνες και να γλυτώναμε το κακό.
Αλλά θα μου πείτε τι συζητάω και τι ζητάω. Κάνω θέμα τη διάβρωση και τελικά την πτώση ενός μικρού δρόμου ενός μικρού χωριού, όταν η Περιφέρεια έχει αδρανήσει χρόνια τώρα κι έχει αφήσει κομμένους κεντρικούς δρόμους μετά από την πτώση γεφυρών. Η γέφυρα του Κομψάτου στην επαρχιακή οδό Κομοτηνής-Ιάσμου αλλά κι η γέφυρα μέσα στην πόλη της Καβάλας είναι διαρκείς μάρτυρες της κατάστασης που επικρατεί», επισημαίνει η κ. Δήμου η οποία εκφράζει τη θλίψη και την απογοήτευση της για την όλη κατάσταση.
Ύστερα και από τη χθεσινή νεροποντή ο Δήμος Κομοτηνής αποφάσισε να κλείσει τον δρόμο στο επικίνδυνο σημείο, ενώ η κυκλοφορία είναι πλέον άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί.