Διευκρινιστική ανακοίνωση μετά τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου περί Ισλάμ, οι οποίες προκάλεσαν ηχηρές αντιδράσεις, εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και τον ρόλο της εκκλησίας σε αυτή, ο κ. Ιερώνυμος -σε μια δήλωση που γέννησε προβληματισμό- υποστήριξε πως «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, είναι πολιτικό κόμμα, είναι πολιτική επιδίωξη και είναι οι άνθρωποι του πολέμου, οι άνθρωποι της εξαπλώσεως, αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ, το λέει και η διδασκαλία του Μωάμεθ».
Η παραπάνω δήλωση προκάλεσε, μεταξύ άλλων, την αντίδραση των Τοποτηρητών Μουφτήδων Ξάνθης και Διδυμοτείχου καθώς και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης, οι οποίοι έκαναν λόγο για «άστοχες» δηλώσεις που «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Η Αρχιεπισκοπή στην ανακοίνωση της ξεκαθαρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος και όλοι οι Μητροπολίτες σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες, φέροντας μάλιστα ως παράδειγμα την ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
«Με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξής του για την προσφορά της Εκκλησίας μας στην Επανάσταση του 1821, δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη.
Σε αυτά ακριβώς τα πρόσωπα αναφερόταν ο Αρχιεπίσκοπος, πρόσωπα που εργαλειοποιούν το Ισλάμ και το μετατρέπουν σε φονικό όπλο κατά όλων όσων έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς, «απίστων», αλλά ακόμη και πιστών.
Τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες και αντιμετωπίζουν όλους τους πιστούς τους με την χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη, που δεν γνωρίζει διακρίσεις, μέσα από όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και στον φιλανθρωπικό τομέα. Περαιτέρω, το παράδειγμα της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης και συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στην Θράκη μας επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο του λόγου το αληθές».