Άλλα 121 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε την Τρίτη 4 Αυγούστου ο ΕΟΔΥ, λίγο πριν αρχίσει η ενημέρωση των Νίκου Χαρδαλιά και Σωτήρη Τσιόδρα.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται, ενώ παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεότερες ηλικίες. «Οι νέοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Μεγάλη ελπίδα τα μονοκλονικά αντισώματα» είπε ο καθηγητής, ενώ στα καλά νέα περιλαμβάνονται οι περιορισμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ. Μεγάλο πρόβλημα οι γάμοι».
Η γενικότερη ανησυχία του τεκμηριώνεται και από τη νέα αύξηση των νέων, επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα οποία ανέρχονται σε 121, εκ των οποίων μόλις 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, επιβεβαιώνοντας και την παρατήρηση του κ. Τσιόδρα ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι εγχώρια.
Για τη χρήση μάσκας είπε ότι «πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέσο αλληλεγγύης και όχι ως μέσο αποξένωσης. Τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν. Σε 69 πόλεις της βόρειας Γαλλίας έγινε υποχρεωτική η χρήση της μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.
Δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε. Η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους, η ρεμδεσιβίρη το μόνο αξιόλογο φάρμακο για αντιμετώπιση της νόσου μέχρι στιγμής. Νέο φάρμακο μπλοκάρει τα κύτταρα του ιού στον πνεύμονα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα που βρίσκονται σε κλινικές μελέτες, μπορεί να είναι το νέο όπλο».
Όσον αφορά το εμβόλιο, ο κ. Τσιόδρας είπε: «Υπάρχει ελπίδα για ασφαλές εμβόλιο, από τα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά φτάσαμε γρήγορα στα τελευταία στάδια».
Όπως είπε, οι λόγοι πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων είναι οι εξής:
- Ο αυξημένος έλεγχος, η αύξηση της κινητικότητας στην πατρίδας μας, όπως σε πολλές χώρες λόγω της άρσης των μέτρων.
- Η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού (πχ κρεατοβιομηχανία, γάμοι, μπαρ).
- Η μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες λόγω της κινητικότητας και η αύξηση των ελέγχων, αλλά και το ότι πολλά άτομα είναι ασυμπτωματικά.
Τα νέα κρούσματα:
Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή, μεγάλη άνοδος καταγράφεται στη βόρεια Ελλάδα. Μόνο στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 47 νέα κρούσματα, ενώ 8 κρούσματα καταγράφηκαν στη Χαλκιδική, με τα 5 εξ αυτών να σχετίζονται με βάπτιση. Στην Αττική εντοπίστηκαν άλλα 26 κρούσματα.
- Πέντε (5) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
- Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,
- Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική, *πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση*,
- Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα,
- Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα,
- Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία,
- Ένα (1) κρούσμα στην Καβάλα,
- Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες,
- Ένα (1) κρούσμα στην Αρκαδία,
- Ένα (1) κρούσμα στην Αχαΐα,
- Ένα (1) κρούσμα στη Δράμα,
- Ένα (1) κρούσμα στον Έβρο,
- Ένα (1) κρούσμα στην Εύβοια,
- Ένα (1) κρούσμα στην Κοζάνη,
- Ένα (1) κρούσμα στην Πέλλα,
- Ένα (1) κρούσμα στη Χίο.
Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια (4/8) επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ