Σε οριακό σημείο φθάνουν οι σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανακοινώσει NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα τρία ερευνητικά πλοία, ανάμεσά τους και το Oruc Reis, συνοδεύουν 19 τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία κινούνται παράκτια νότια προς νοτιοδυτικά της Σμύρνης. Απέναντί τους βρίσκεται το 85% του ελληνικού στόλου το οποίο πλέει επίσης με κατεύθυνση νότια/νοτιοδυτικά.
Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι ασταθείς, καθώς πνέουν άνεμοι 8 μποφόρ.
Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο, καθώς ήδη έχει διαταχθεί αναστολή αδειών, ενώ μονάδες και εθνοφυλακή τίθενται σε ετοιμότητα.
Ερντογάν για τη NAVTEX: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός»
Απαξιωτικός και βαθύτατα προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά στην απόφαση με την υπογραφή του να κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. O Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Εμείς και για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».
Μητσοτάκης: «Μονόδρομος οι κυρώσεις»
Η τουρκική πρόκληση έρχεται την ημέρα όπου τη χώρα μας επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, με τον πρωθυπουργό να στέλνει μήνυμα προς την Άγκυρα μετά τη μεταξύ τους συνάντηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε μονόδρομο τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία «εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση».
«Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά».
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.
Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου-Έσπερ
Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, ο Yπουργός Άμυνας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του για να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.
Ενημέρωση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι τουρκικές ανακοινώσεις προκάλεσαν κινητικότητα και στην αξιωματική αντιπολίτευση με τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιεί σύσκεψη με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιο Καμπάς και τον διπλωματικό του σύμβουλο, Βαγγέλης Καλπαδάκη.
Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν «η διαρκής κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο πριν όσο και αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου δεν συζητήθηκαν εν τέλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, καθώς και η NAVTEX που εξέδωσε σήμερα η γειτονική χώρα για έρευνες του URUC REIS εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
«Μετά την πλήρη διπλωματική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής, το ελάχιστο που περιμένω από την κυβέρνηση είναι, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι τον Οκτώβριο του 2018 η Ελλάδα με τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς απέτρεψε τουρκικό πλοίο από το να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2018 η Ελλάδα με τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς απέτρεψε τουρκικό πλοίο από το να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής
Λίγη ώρα αργότερα, κομματικές πηγές ανέφεραν ότι οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος και Θοδωρής Δρίτσας ζήτησαν επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς.
Ετοιμότητα και αποφασιστικότητα ζητά η Γεννηματά
«Προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά στην εισαγωγική της τοποθέτηση κατα την τηλεδιάσκεψη στην Κρήτη, με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής απ όλο το νησί.
Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι από το πρωί σε δηλώσεις της είχε τονίσει ότι δυστυχώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε στις ελληνικές καλένδες τη συζήτηση για την τουρκική προκλητικότητα, διατηρώντας έτσι την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και επιβεβαιώθηκε ότι κάθε καθυστέρηση αποθρασύνει την Τουρκία και οδηγεί σε νέες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και άφησε αιχμές για τη σταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ελπίζω να αντιλαμβάνεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης ότι οι κυρώσεις έπρεπε ήδη να είχαν συζητηθεί και επιβληθεί», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.
«Νίπτουν τα χείρας τους οι σύμμαχοι της Ελλάδας»
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε «το σημερινό βήμα κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, μια ημέρα μόλις μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αποδεικνύει ξανά ότι οι περιβόητοι “σύμμαχοι” των ελληνικών κυβερνήσεων, ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, το μόνο που κάνουν είναι να “νίπτουν τας χείρας τους” μπροστά στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, προωθώντας τα δικά τους σχέδια σε βάρος των λαών».