Την απόφαση για το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας έκανε πράξη από το μεσημέρι της Κυριακής 5 Ιουλίου η κυβέρνηση όποτε και αποφασίστηκε και επίσημα πλέον η απαγόρευση εισόδου επισκεπτών από τη Βουλγαρία.
Η απόφαση βάζει ταφόπλακα στην οικονομία της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, καθώς όπως εκτιμά και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ξάνθης Μιχάλης Αμοιρίδης με άρθρο του στη «Φωνή της Ροδόπης», οι απώλειες εσόδων για την περιοχή ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
«Τον περσινό Ιούλιο είχαν περάσει 114.000 από Τουρκία και 382.000 από Βουλγαρία. Αυτό σημαίνει περίπου 16.000 άτομα ημερησίως, εκ των οποίων περίπου το 70% αφορούσαν τουρίστες συνεπώς θα αναμέναμε περίπου 11.000 τουρίστες ημερησίως οι οποίοι θα δαπανούσαν για τις διακοπές τους σύμφωνα με τα στοιχεία από προηγούμενες χρονιές περίπου 5.300.000 ευρώ. Εάν η απαγόρευση εισόδου διαρκέσει μία εβδομάδα θα προκαλέσει λοιπόν απώλειες περίπου 23.000.000 ευρώ.
Συνεπώς η εκτίμηση είναι ότι μέχρι και τον Ιούνιο υπήρξαν απώλειες τουριστικών εσόδων περίπου 180.000.000 ευρώ και πλέον προστίθενται άλλα 5,3 εκ ευρώ για κάθε μέρα που παραμένουν κλειστά τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα», αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο κ. Αμοιρίδης.
Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και όχι μόνο εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον. «Η Μαρώνεια καταστράφηκε. Ξενοδοχεία και ταβέρνες άδειες, εργαζόμενοι που πλέον παίρνουν από την εργοδοσία υποχρεωτικά ρεπό καθώς δεν υπάρχει δουλειά, επενδύσεις που πάνε χαμένες, βουλιάζουμε οικονομικά καθώς δεν θα μπορέσουμε όχι κέρδος αλλά ούτε καν απόσβεση να κάνουμε», ήταν κάποια από τα παράπονα που δεχθήκαμε από επαγγελματία, ο οποίος εξαπολύει μύδρους κατά των κυβερνητικών στελεχών.
Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης προσπαθεί να δικαιολογήσει την απόφαση με επιχειρήματα τα οποία θα λέγαμε ότι περισσότερο υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων παρά πείθουν κάποιον.
«Η απόφαση οφείλεται στο έντονο επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη νότια Βουλγαρία και το κλείσιμο των συνόρων αποφασίστηκε προκειμένου να μην περάσει το φορτίο αυτό στην περιοχή μας», είπε ο βουλευτής Ροδόπης αδυνατώντας όμως να εξηγήσει την εύλογη απορία που έχουν όλοι.
Αφού υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος, τότε γιατί δεν έκλεισαν όλοι οι συνοριακοί σταθμοί για όλους; Για ποιο λόγο ο κάτοικος της Ροδόπης μπορεί να πηγαίνει στο Κίρκοβο ή στο Κίρτζαλι για τις αγορές του, να έρχεται σε επαφή με τους Βούλγαρους και να επιστρέφει χωρίς κάποιο υγειονομικό έλεγχο στην Ελλάδα όμως οι Βούλγαροι την ίδια ώρα να απαγορεύεται να εισέλθουν στη χώρα;
Το ψευτοδίλημμα που έθεσε ο κυβερνητικός τοπικός βουλευτής «Τουρίστες ή Φοιτητές» δεν αποτελεί τίποτα άλλο πέρα από μια ωμή παραδοχή της ανικανότητας της κυβέρνησης να μεριμνήσει και για τα δύο.
Γιατί δεν εφαρμόζονται στη Νυμφαία όσα εφαρμόζονται και στον Προμαχώνα; Τόσο δύσκολο είναι ή μήπως τελικά υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες εις βάρος της Θράκης;
Χαρακτηριστική η ανάρτηση της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης: «Τα σύνορα κλειστά για τουρίστες, ανοιχτά για Έλληνες, για την ενίσχυση των αγορών Τουρκίας και Βουλγαρίας. Παλεύουμε και πληρώνουμε. Για ποιους; Γιατί;».