Με ποδήλατα, ταξί αλλά και με τα πόδια αναγκάζονται οικότροφοι των Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής να διασχίζουν καθημερινά μια απόσταση 5 χιλιομέτρων προς την πόλη εξαιτίας της απόφασης, όπως σημειώνουν, των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ να απαγορεύσουν την είσοδο των αστικών στην Πανεπιστημιούπολη.
«Έχουμε φτάσει στα όρια μας, η κοροϊδία συνεχίζεται προς τα πρόσωπα μας! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τώρα τουλάχιστον 6 λεωφορεία που θα εισέρχονται από την πύλη της Πανεπιστημιούπολης με προορισμό την πόλη για την εξασφάλιση σημειώσεων, προϊόντων υγιεινής, φαρμάκων κλπ», καταγγέλλουν οι φοιτητές στη «Φωνή της Ροδόπης»
Παραθέτουμε παρακάτω την καταγγελία των οικότροφων αυτούσια:
«Στις πρώτες μέρες της καραντίνας, ενώ όλη η Ελλάδα είχε αποδεχτεί το logo του ‘’Μένουμε Σπίτι’’, για ακόμα μια φορά το ΔΠΘ έκανε τη διαφορά. Οι εναπομείναντες εστιακοί σε όλο το ΔΠΘ βάσει του ΦΕΚ θα έπρεπε να μετακινηθούν στα ξενοδοχεία της Αλεξανδρούπολης, που αποτελούσαν τουριστικά καταλύματα (χρησιμοποιούνται για στέγαση των εκεί φοιτητών).
Η υπάρχουσα λύση δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες μας, διότι δεν υπήρχε σίτιση και μετά από αρκετές προσπάθειες εξασφαλίσαμε την παραμονή των εστιακών στην εστία. Ο αντιπρύτανης κ. Μάρης όταν αρνηθήκαμε την μεταφορά στην Αλεξανδρούπολη επέμενε να μετακινηθούμε σε ξενώνες αστέγων κάτι το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε.
Στις 19 Ιουνίου ο Εβρίτης βουλευτής Χρήστος Δερμεντζόπουλος ζητά με έγκλιση στην υπουργό παιδείας Νίκη Κεραμέως την καταβολή των οφειλόμενων χρηματικών ποσών προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καθώς βάσει του ΦΕΚ οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν έκλεισαν, και δεν ενταθήκαν στους δικαιούχους του επιδόματος. Ο κ. Μάρης εξαπέλυσε ευθύνες στους εναπομείναντες εστιακούς , οι οποίοι αποτελούν πρότυπο σε συμπεριφορά και ωριμότητα .
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
Στις 20/5 μια ομάδα εστιακών ανέβηκε, με στόχο την επαναλειτουργία των εστιών, καθότι αρκετά πανεπιστήμια στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά και μετά, δεν είχαν βάλει λουκέτο στις εστίες ή στις παροχές τους. Το συγκεκριμένο έργο μόνο εύκολο δεν ήταν, καθώς ο απαράδεκτος τρόπος επικοινωνίας της πρυτανικής διοίκησης ήταν αισθητός από την πρώτη μέρα.
Για να γίνει αντιληπτό το παραπάνω, σε επικοινωνία που είχε μέλος των πρυτανικών αρχών με συνοικότροφό μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «για μια εβδομάδα είστε στον αέρα μέχρι να παρθούν αποφάσεις, και δεν αναγνωρίζουμε πως υπάρχουν οικότροφοι στην εστία». Η συνεχής πίεση από την πλευρά των φοιτητών έφερε αποτελέσματα. Η εξασφάλιση του ζεστού νερού, το άνοιγμα της λέσχης και οι ανοικτές πόρτες των εστιών, ήταν επιτυχίες οι οποίες κατακτήθηκαν από αυτούς με συχνές έως και καθημερινές διαμαρτυρίες στην πρυτανεία.
ΑΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΕΣ ΜΥΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Για όλα τα παραπάνω υπήρξε ένας πολύ μεγάλος όρος. Να υπογραφούν υπεύθυνες δηλώσεις από όλους τους οικότροφους ότι η πρυτανική διοίκηση σε καμία περίπτωση δεν αναλαμβάνει ευθύνη αν υπάρξει κάποιο κρούσμα covid-19. Ακόμα, στις 4/6 πραγματοποιήθηκε μυοκτονία στους χώρους της πανεπιστημιούπολης, την οποία ανέλαβε το ΙΝΙΔΕΒΙΜ χωρίς να ενημερώσει, και το ίδιο μοτίβο ακλούθησε και η πρυτανική διοίκηση. Από τη στιγμή που πραγματοποιείται μυοκτονία, είτε χημική, είτε βιολογική, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.
Πιο αναλυτικά, αρκετές από αυτές είναι: λεπτοσπείρωση μια ιδιαίτερη επικίνδυνη μικροβιακή λοίμωξη, πανώλη, σαλμονέλωση, τυφοειδής πυρετός, αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα και δύσπνοια. Η συγκεκριμένη πράξη θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία των οικότροφων, κάτι που δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την πρυτανική διοίκηση.
ΟΙ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Στις 27/5 οι οικότροφοι συναντήθηκαν με τον κ. Πολυχρονίδη, Πρύτανη του ΔΠΘ, ο οποίος δεσμεύτηκε για την εξασφάλιση αστικών λεωφορείων στο χώρο της πανεπιστημιούπολης για να ρίξει στάχτη στα μάτια όλων, καθότι στις 29/5 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεπτόταν την Πρυτανεία. Από τότε, αλλά μέχρι και πριν λίγες μέρες η μεταφορά των οικότροφων από και προς την πόλη (απόσταση 5 km) πραγματοποιείται με ποδήλατα, ταξί, πόδια, αλλά και με τις ανεπαρκείς γραμμές των αστικών, στις οποίες οι κύριοι Μάρης και Πολυχρονίδης απαγόρευσαν την είσοδο στο χώρο της πανεπιστημιούπολης.
Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι κύριοι ανέφεραν στους εστιακούς ότι δεν θα αναλάβουν καμία ευθύνη σε περίπτωση ατυχημάτων ενώ εξαπέλυσαν απειλές για παρέμβαση της αστυνομίας.
Το χωριό Αγίασμα, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην πανεπιστημιούπολη τέθηκε σε καραντίνα για 10 ολόκληρες μέρες. Το συγκεκριμένο χωριό αποτελούσε μέρος της γραμμής 8, επομένως όσοι εστιακοί το επέλεγαν, έθεταν σε κίνδυνο την υγεία τους.
Τέλος, το κερασάκι στην τούρτα ήρθε πριν από λίγες μέρες, διότι οι γραμμές των αστικών Κομοτηνής 7 και 8, οι οποίες έκαναν στάση έξω από την πανεπιστημιούπολη, κοπήκαν λόγο των χρόνιων καυγάδων μεταξύ του κυρίου Μάρη και του προέδρου των Αστικών Κομοτηνής».