«Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του βρώμικου ’89, είμαι και είμαστε εδώ» διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφορικά με το ζήτημα των αποκαλύψεων της τηλεφωνικής συνομιλίας του Νίκου Παππά με τον Σάμπυ Μιωνή.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι βάζει στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του. «Αλλά στην πραγματικότητα εμένα, γιατί εγώ είμαι ο στόχος του» είπε. «Αν έχουν τα κότσια και δεν είναι απλά θρασύδειλοι, εγώ είμαι εδώ. Μην κουράζονται και μην φθείρονται» πρόσθεσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνεργασία με το παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών και των υποκλοπών με μεθόδους υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τη στηρίζει.
«Ας διευρύνουν, λοιπόν, το κατηγορητήριο κι ας με συλλάβουν. Αν όμως δεν μπορούν τους καλούμε να σταματήσουν τον επικίνδυνο κατήφορο για τη Δημοκρατία» τόνισε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε το εξής:
«Μην μετατρέπετε την πολιτική ζωή του τόπου σε βούρκο, μόνο και μόνο για να κρύψετε τα δικά σας σκάνδαλα και τις ευθύνες για την καταστροφή της οικονομίας. Μην ανοίγεται το καπάκι του υπονόμου, γιατί ο πρώτος που θα πέσει μέσα θα είστε εσείς. Εγώ δε πρόκειται να ακολουθήσω».
«Μόνο στον τομέα της προπαγάνδας αριστεύει η Ν.Δ.»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ενορχήστρωση προπαγάνδας, ο οποίος όπως είπε είναι ο μόνος τομέας που αριστεύει η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την αμερικανική δικαστική απόφαση για τη Novartis, που εμπλέκει Έλληνες αξιωματούχους στο σκάνδαλο.
«Αναγκάστηκε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό η εταιρεία με τη κυβέρνηση των ΗΠΑ ομολογώντας ότι τη περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά διέφθειρε Έλληνες αξιωματούχους για να έχει ευνοϊκές κυβερνητικές αποφάσεις για τις τιμές των φαρμάκων και δέχθηκε να πληρώσει στο Αμερικανικό δημόσιο 310 εκ ευρώ.
Και αντί η είδηση να είναι ότι ομολόγησε την ενοχή της και το σκάνδαλο η Novartis, αντί η είδηση να είναι τα 310 εκατ. ευρώ για τη διαφθορά και τις μίζες την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, η είδηση ήταν και μάλιστα πανηγυρικά: “συμβιβάστηκε η Novartis, δεν υπάρχει πια σκάνδαλο”. Σκάνδαλο στις ΗΠΑ, σκευωρία και όχι σκάνδαλο στην Ελλάδα» ανέφερε.
«Χάρτινο τσίρκο η κυβέρνηση»
Ακόμα, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «χάρτινο τσίρκο» που ενδιαφέρεται μόνο για σόου ότι αντί να εργάζεται άοκνα για να βελτιώσει την δραματική εικόνα της χώρας, παρά το γεγονός ότι τα νούμερα είναι ασύλληπτα και δεν τα «είχαμε δει ούτε στα σκληρότερα χρόνια των μνημονίων».
Αφού καταλόγισε τον προσωπικά στον πρωθυπουργό τακτικές του παρελθόντος υποστήριξε ότι ούτε ο ίδιος δεν φανταζόταν «ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο κ. Μητσοτάκης θα είχε καταφέρει τόσο μεγάλο πλήγμα στις προοπτικές μιας χώρας, την οποία για πέντε χρόνια, παλέψαμε να βγάλουμε από μια τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση. Ήταν λοιπόν λογική εξέλιξη, να φτάσουμε σήμερα εδώ. Με μια κυβέρνηση να ανακοινώνει 16% ύφεση για το τελευταίο τρίμηνο και 10, 11, 12% – ποιος ξέρει- για το έτος, χωρίς όμως να αναλαμβάνει την παραμικρή ευθύνη για αυτό.
Επιχειρήσεις που επιχειρούν να σταθούν στα πόδια τους χωρίς καμία στήριξη και χωρίς ρευστότητα. Επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν καν μετά το lockdown και χιλιάδες άλλες που δίνουν μάχη για να μην έχουν την ίδια τύχη το χειμώνα. Νησιά άδεια. Εργαζόμενοι που απολύονται ομαδικά. Νοσοκομεία που βαράνε διάλυση, αφήνοντας ακόμα και μικρά παιδιά στο έλεος του Θεού».
«Άνοιγμα του κόμματος, για να μην γίνει καθεστώς η Δεξιά»
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και περιέγραψε τις προϋποθέσεις για ένα κόμμα ανοιχτό και όχι των μηχανισμών, ένα κόμμα όχι μόνο των μελών αλλά των πολιτών, με ανοικτή σχέση με τις δυνάμεις της προόδου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε για ακόμα μία φορά την ανάγκη για άνοιγμα του κόμματος, το οποίο, όσο δύσκολο και να είναι, δεν πρέπει να αφήσει τη Δεξιά να γίνει καθεστώς στον τόπο.
«Χρειαζόμαστε δίπλα μας και νέους συναγωνιστές στη πρώτη γραμμή. Ανθρώπους που η πορεία τους στις τοπικές κοινωνίες, στον επιστημονικό ή επαγγελματικό τους χώρο, είναι αναγνωρισμένη από τη κοινωνία. Χρειαζόμαστε επίσης και νέους τρόπους επικοινωνίας και παρέμβασης, πρόσβασης σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν γυρίσει την πλάτη σε αυτά που θεωρούνταν τα παραδοσιακά ΜΜΕ».
Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το βασικό υλικό «είναι να μη φοβηθούμε να αλλάξουμε. Να εξελιχθούμε. Να δοκιμαστούμε στα ερωτήματα που μας βάζει το 2020. Όχι σε αυτά που κρίθηκε ο καθένας 10 ή 20 χρόνια πριν. Να μη φοβηθούμε ένα κόμμα ανοιχτό, με μεγαλύτερη τόλμη και περισσότερη δράση.
Όχι κόμμα των μηχανισμών. Ούτε καν κόμμα μόνο των μελών του. Αλλά κόμμα ανοιχτό σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη. Κόμμα επιτελείο και εργαλείο της κοινωνικής πλειοψηφίας. Κόμμα που ζει και αναπνέει με τη ζωντανή σχέση και από τη ζωντανή σχέση με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου».
Οι έξι άξονες
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στους άξονες του νέου κοινωνικού συμβολαίου που προτείνει.
- Πρώτος άξονας, η παραγωγή: «Πρέπει να ενισχύσουμε τα θεμέλια της τουριστικής ανάπτυξης με ορίζοντα μια βιώσιμη στρατηγική και όχι με άξονα το βραχυπρόθεσμο και εύκολο κέρδος», «να οργανώσουμε την ανάπτυξη των άλλων παραγωγικών κλάδων που η χώρα μπορεί και πρέπει να στραφεί τα επόμενα χρόνια. Η χώρα δε μπορεί να έχει ένα δίκαιο κοινωνικό συμβόλαιο αν παράλληλα δεν έχει ένα νέο παραγωγικό συμβόλαιο. Η βιομηχανία, ο αγροδιατροφικός τομέας, η πληροφορική, οι startups στην καινοτομία, η κοινωνική οικονομία, είναι μονάχα ορισμένοι από άξονες που πρέπει να στηρίξουμε αυτό το νέο παραγωγικό πρότυπο».
- Δεύτερος άξονας, η εργασία: «Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγική οικονομία χωρίς παραγωγικότητα των εργαζόμενων. Προσοχή όμως, γιατί υπάρχει και η παραγωγικότητα των κάτεργων στην Ασία, υπάρχει και η παραγωγικότητα σε χώρες όπου τα εργασιακά δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα και αδιαμφισβήτητα. Πραγματικά παραγωγικός είναι ένας εργαζόμενος που νιώθει ασφάλεια. Σε ένα περιβάλλον όπου η σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία, η ασφάλιση, το 8ωρο, θα είναι αδιαπραγμάτευτα».
- Τρίτος άξονας, το κοινωνικό κράτος: «Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που προστατεύει τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Ένα σύστημα άρτια διαρθρωμένο με βάση τις καλές πρακτικές διεθνώς. Με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα αποσυμφορεί τα νοσοκομεία. Με αναβάθμιση των Δημοσίων Νοσοκομείων και δημιουργία νέων όπου κριθεί. Με ισχυρές δομές κοινωνικής προστασίας. Για το παιδί. Για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας…Με ένα ισχυρό δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που εξασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών. Ένα σύστημα που δεν γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας για να πλουτίσουν πέντε ασφαλιστικές εταιρείες και οι φίλοι τους στην κυβέρνηση».
- Τέταρτος άξονας, η νέα γενιά: «Το έχω ξαναπεί και θέλω να σταθώ σε αυτό. Μια χώρα με τόσο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, δε μπορεί παρά να έχει ως κόρη οφθαλμού τις νεότερες γενιές. Η χώρα δεν έχει φερθεί όπως θα έπρεπε στο πολυτιμότερο αγαθό της».
- Πέμπτος άξονας, το περιβάλλον: «Εδώ πρέπει να είμαστε σκληροί. Έχουμε αργήσει δραματικά. Ακόμα και εμείς, συζητάμε για την κλιματική κρίση ως κάτι που θα έρθει και όχι ως κάτι που είναι ήδη εδώ. Επομένως, πρώτο βήμα είναι η ανάλυση μας να εμπλουτιστεί και να εξελιχθεί. Δεν νοείται σήμερα κάθε πρόταση που διατυπώνει ένα κόμμα της αριστεράς και του προοδευτικού χώρου, να μην διαπνέεται από το κριτήριο της βιωσιμότητας και της διατήρησης περιβαλλοντικής ισορροπίας».
- Έκτος άξονας, αυτός των δικαιωμάτων: «Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν μπορεί τον 21ο αιώνα να διαχωρίζει κανέναν και καμία με βάση το φύλο, το χρώμα, την καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων που γεννιούνται και μεγαλώνουν στον τόπο μας. Δεν μπορεί να ποινικοποιεί την κοινωνική διαμαρτυρία και τις δημοκρατικές ελευθερίες».