Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για το αγροτικό νομοσχέδιο, αναφέρθηκε αρχικά σε ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα οι ελληνοποιήσεις προϊόντων που είχε υποχρέωση η κυβέρνηση να φέρει ως εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού και το εθνικό μελισσοκομικό μητρώο.
Ενώ σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις για τη βιομηχανική κάνναβη βάζουν ταφόπλακα στην καλλιέργεια που θα μπορούσε να στηρίξει το εισόδημα αγροτών και να συμβάλλει στον τομέα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.
Ο βουλευτής απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης του είπε ότι «σας εγκαλούμε για τρεις λόγους: πρώτον γιατί δεν φέρνετε για νομοθετική ρύθμιση τα σοβαρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το ζήτημα του ΕΛΓΑ», καλώντας τον να στελεχώσει τον ΕΛΓΑ με προσωπικό γιατί υπήρξαν εκτεταμένα προβλήματα ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές, όπως και στη Ροδόπη, σε κεράσια, σε αμπέλια, σε σπορεία και υπάρχει ανάγκη άμεσης στήριξης.
Δεύτερον, ο βουλευτής, τον κατηγόρησε ότι «τη στιγμή που ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος και οι αλιείς ασφυκτιούν, εσείς δείχνετε να είστε έμπλεοι από ικανοποίηση» και τον ρώτησε «είναι μεταδοτική αυτή κύριοι, γιατί δεν εξηγείτε αλλιώς ο πρωθυπουργός της χώρας να μη λέει ούτε μια λέξη για τον πρωτογενή τομέα».
Τρίτον, ο βουλευτής εξέφρασε την ανησυχία του ότι «ο πρωτογενής τομέας κινδυνεύει να μην έχει τη θέση που του αρμόζει στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο, προκειμένου η χώρα να εκταμιεύσει το πακέτο των 32 δις».
Απευθυνόμενος στον υπουργό του είπε ότι «για να υπάρξει επόμενη μέρα στον πρωτογενή τομέα, πρέπει να αντέξει από τις συνέπειες τις κρίσης. Εσείς κινείσθε με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας, με βάση την αρχή «της ανοσίας της αγέλης», όποιος αντέξει για να τον στηρίξετε στην συνέχεια».
Στην συνέχεια ο βουλευτής παρουσίασε από το βήμα της Βουλής τη δέσμη στοχευμένων πολιτικών στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ για όσους εμπλέκονται στον πρωτογενή τομέα, συνολικού ύψους 300 εκ. ευρώ, με 80 εκ. εκ των οποίων να κατευθύνονται στην κτηνοτροφία.
Ο βουλευτής έκανε ειδική αναφορά σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ροδόπης.
Απευθυνόμενος στον υπουργό του είπε: «Ανακοινώσατε ενισχύσεις για τις ζημιές του 2018 μόνο για τον Έβρο. Να σας θυμίσω ότι το 2018 είχαν πληγεί το βαμβάκι, τα σιτηρά και ο καπνός σε Έβρο και Ροδόπη. Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Με ποια κριτήρια κάνατε επιλέξιμες μόνο τις ζημιές στον Έβρο, ενώ οι αντίστοιχες στη Ροδόπη παρέμειναν μη επιλέξιμες; Δεν είναι δικαιολογημένα τα αισθήματα αδικίας που νιώθουν οι παραγωγοί της Ροδόπης; Ή για τους καπνοπαραγωγούς που την ίδια χρονική περίοδο καταστράφηκαν από ιώσεις, γιατί τους ξεχάσατε; Τι άλλα στοιχεία θα θέλατε για να τους κάνετε επιλέξιμους;».
Απευθυνόμενος στον υπουργό του έκανε γνωστό ότι: «οι αιγοπροβατοτρόφοι της Θράκης δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα. Τους έμειναν τα ζωντανά μέσα στην πανδημία με τις γνωστές συνέπειες και τους τα πήραν κοψοχεριά 2 ευρώ το κιλό ζωντανό. Το τραγικό είναι ότι κινδυνεύουν σήμερα να βγουν διπλά χαμένοι αν ισχύουν αυτά που διαρρέουν ότι είστε έτοιμος να ανακοινώσετε. Από τους 1.346 αιγοπροβατοτρόφους της Ροδόπης και τους 5.000 στην περιφέρεια οι περισσότεροι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός οικονομικής ενίσχυσης. Και ξέρετε γιατί; Γιατί οι εκμεταλλεύσεις τους βρίσκονται στην ορεινή και ημιορεινή Ροδόπη, περιοχές όπου δεν γίνεται συλλογή γάλακτος από τις βιομηχανίες με συνέπεια χωρίς δική τους υπαιτιότητα να μην καλύπτουν τις προϋποθέσεις για να είναι δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Πρόκειται για πολύ μεγάλη αδικία».
Τέλος ο βουλευτής υπενθύμισε στον υπουργό ότι κλείνει ένας χρόνος από τις ζημιές που προκλήθηκαν στη Ροδόπη το 2019 και τον κάλεσε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην καταβολή του υπόλοιπου 35% των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί.